Δέκα εκατομμύρια δολάρια είναι το ποσό που οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο πιστεύουν πως είναι ιδανικό για μία άνετη ζωή. Εξαίρεση αποτελούν οι Αμερικανοί, οι οποίοι θα ήταν ευχαριστημένοι με τα δεκαπλάσια χρήματα.

Σύμφωνα με το Forbes, σε μια μελέτη που διεξήχθη από πανεπιστημιακούς ψυχολόγους των βρετανικών πανεπιστημίων Bath, Bath Spa και Exeter, οι περισσότεροι άνθρωποι είπαν ότι τα 10 εκατομμύρια δολάρια (8,6 εκατομμύρια λίρες) είναι το ιδανικό ποσό για να έχει κάποιος μια “άνετη ζωή”.

Οι ερευνητές έκαναν αυτή την ερώτηση σε 8.000 ανθρώπους από 33 χώρες σε όλο τον κόσμο – και στις 6 ηπείρους –  με το 86% να δηλώνει πως θα μπορούσε να επιτύχει την “απόλυτα ιδανική ζωή” με 10 εκατομμύρια δολάρια ή λιγότερα. Πιο συγκεκριμένα, η ερώτηση που τους τέθηκε ήταν πόσα χρήματα θα θεωρούσαν αρκετά αν κέρδιζαν το λαχείο.

Τα συμπεράσματα της έρευνας αμφισβήτησαν εν μέρη την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι έχουν απεριόριστες επιθυμίες.

Εξαίρεση σε αυτή την έρευνα αποτέλεσαν οι Αμερικανοί, δεδομένου ότι οι περισσότεροι δήλωσαν ότι θα χρειάζονταν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια ή περισσότερα για να ζήσουν μια ιδανική ζωή, ενώ το 31,7 δήλωσε πως θα ήθελε να έχει τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στον αντίποδα, πάνω από το 50% των ανθρώπων που απάντησαν στην Αργεντινή, την Ινδία και τη Ρωσία δήλωσαν ότι θα χρειάζονταν 1 εκατ. δολάρια ή λιγότερα για να ζήσουν μια άνετη ζωή.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι “τα ιδεώδη του περιορισμένου και απεριόριστου πλούτου δεν σχετίζονταν με τις διαφορές των χωρών όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη – αντίθετα, οι άνθρωποι που ήθελαν περισσότερα ή απεριόριστα ποσά έτειναν να είναι νεότεροι, ζούσαν σε πόλεις και εκτιμούσαν τη δύναμη, την επιτυχία και την ανεξαρτησία. Έτειναν επίσης να ζουν σε χώρες με μεγαλύτερη συλλογική εστίαση και αποδοχή των διαφορών εξουσίας”.

Η μελέτη μπορεί να προσφέρει ελπίδα για μια πιο βιώσιμη μορφή οικονομικής προόδου. Οι συγγραφείς δήλωσαν πως “το κλισέ ότι οι άνθρωποι έχουν απεριόριστες επιθυμίες έχει προταθεί από την αρχαία Ελλάδα και επιμένει σήμερα στα εγχειρίδια οικονομικών ως βάση για το θεμελιώδες οικονομικό πρόβλημα της ανεπάρκειας”. Ωστόσο, πιστεύουν πως η μελέτη έδειξε ότι αυτό είναι εγγενώς ψευδές στις περισσότερες χώρες.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι βιώσιμοι στόχοι περιορισμού του πλούτου και της ανάπτυξης “μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο συνεπείς με τα ανθρώπινα ιδανικά και τις φιλοδοξίες από ό,τι κοινώς πιστεύεται”.

Αυτή η μελέτη δημοσιεύτηκε παράλληλα με μία έρευνα που έγινε από έναν ανεξάρτητο οργανισμό που μελετά την ανισότητα στη γαλλική κοινωνία, το L’Observatoire des Inégalités. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι για να θεωρηθεί πλούσιος πρέπει να έχει έσοδα 3.673 ευρώ το μήνα (3.903 δολάρια).


Διαβάστε επίσης: Οι 20 καλύτερες ατάκες που έχουν ειπωθεί για το χρήμα