Η σεξουαλική κακοποίηση είναι ένα τραγικό ζήτημα που ο κινηματογράφος έχει εξερευνήσει με τρόπο συγκλονιστικό και διεισδυτικό. Μέσα από δυνατές ερμηνείες και καθηλωτικά σενάρια, πολλές ταινίες έχουν αναδείξει την κακοποίηση, τις συνέπειες που αφήνει και την αντοχή του ανθρώπινου πνεύματος.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο σημαντικές ταινίες που έθιξαν αυτό το ευαίσθητο ζήτημα.

The Accused (1988)

Το “The Accused”, που κέρδισε στην Τζόντι Φόστερ το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου,  είναι μια από τις πρώτες ταινίες που έφερε στο προσκήνιο τη σεξουαλική κακοποίηση με έναν ωμό και ρεαλιστικό τρόπο. Η ιστορία επικεντρώνεται σε μια γυναίκα που βιάζεται σε ένα μπαρ και ακολουθεί τη δικαστική της μάχη για να αποδώσει δικαιοσύνη, όχι μόνο εναντίον των βιαστών, αλλά και των ανθρώπων που παρακολούθησαν και δεν έκαναν τίποτα για να τη βοηθήσουν.

Spotlight (2015)

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το “Spotlight” ακολουθεί μια ομάδα δημοσιογράφων της εφημερίδας “The Boston Globe” που αποκαλύπτουν ένα τεράστιο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από καθολικούς ιερείς στη Βοστώνη. Η ταινία είναι μια ισχυρή απεικόνιση της διαφθοράς και της συγκάλυψης από την Εκκλησία και των προσπαθειών που απαιτούνται για να ξεσκεπαστεί η αλήθεια.

Precious (2009)

Βασισμένο στη νουβέλα “Push” της Σάφαϊρ, το “Precious” εξιστορεί τη ζωή μιας νεαρής κοπέλας που έχει πέσει θύμα κακοποίησης από τον πατέρα της και τον συνεχή ψυχολογικό εξευτελισμό από τη μητέρα της. Η ταινία δείχνει πώς η Κλερίς “Μονάκριβη” Τζόουνς προσπαθεί να σπάσει τον κύκλο της βίας και της παραμέλησης με τη βοήθεια της εκπαίδευσης και της υποστήριξης ανθρώπων που πιστεύουν σε αυτήν.

Room (2015)

Βασισμένο στο μυθιστόρημα της Έμα Ντόναχιου, το “Room” ακολουθεί την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που κρατείται φυλακισμένη σε ένα μικρό δωμάτιο για χρόνια από τον βιαστή της. Η ταινία εξερευνά τη σχέση της με τον γιο της, που γεννήθηκε από τον βιασμό, και την προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη φυλακή τους. Η ερμηνεία της Μπρι Λάρσον, που κέρδισε Όσκαρ, είναι συγκλονιστική.

The Girl with the Dragon Tattoo (2011)

Βασισμένο στο μπεστ σέλερ του Στιγκ Λάρσον, το “The Girl with the Dragon Tattoo” ακολουθεί την ιστορία της Λίσμπετ Σαλάντερ, μιας ταλαντούχας χάκερ που έχει βιώσει σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση σε όλη της τη ζωή. Η ταινία αποτυπώνει την εκδίκηση της Λίσμπετ και τη μάχη της για δικαιοσύνη, ενώ εξερευνά θέματα όπως η εξουσία και η σεξουαλική βία.

I Spit on Your Grave (1978/2010)

Αυτή η αμφιλεγόμενη ταινία εκδίκησης αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που βιάζεται βάναυσα από μια ομάδα αντρών και στη συνέχεια παίρνει την εκδίκησή της με ακραίο τρόπο. Αν και οι σκηνές είναι σκληρές, η ταινία έχει προκαλέσει συζητήσεις για το ζήτημα της σεξουαλικής βίας και το πώς παρουσιάζεται στον κινηματογράφο.

Elle (2016)

Στη γαλλική αυτή ταινία, η Ιζαμπέλ Ιπέρ υποδύεται μια γυναίκα που βιάζεται στο σπίτι της από έναν άγνωστο και στη συνέχεια αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, επιλέγοντας έναν παράξενο δρόμο για να αντιμετωπίσει τον δράστη. Η “Elle” είναι μια προκλητική ταινία που θέτει ερωτήματα για την επιβίωση, τη δύναμη και τις επιπτώσεις της κακοποίησης.

The Tale (2018)

Μια αυτοβιογραφική ταινία που σκηνοθετήθηκε από τη Τζένιφερ Φοξ και αφηγείται την ιστορία της δικής της σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν παιδί. Η ταινία εστιάζει στις αναμνήσεις της Fox και στο πώς αυτές διαστρεβλώνονται από τη φαντασία και τη συναισθηματική της κατάσταση, αναδεικνύοντας τον τρόπο που οι επιζώντες συχνά καταστέλλουν ή ανακατασκευάζουν τις αναμνήσεις τους για να επιβιώσουν.

Sleepers (1996)

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το “Sleepers” ακολουθεί την ιστορία τεσσάρων αγοριών που βιώνουν σεξουαλική κακοποίηση σε ένα αναμορφωτήριο και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της κακοποίησης στις ζωές τους. Είναι μια ισχυρή αφήγηση για το πώς η κακοποίηση καταστρέφει ψυχές, αλλά και για την εκδίκηση που ζητούν οι επιζώντες όταν ενηλικιωθούν.

North Country (2005)

Βασισμένο στην πραγματική ιστορία μιας γυναίκας που κατέθεσε την πρώτη υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης κατά των εργοδοτών της σε ένα ορυχείο στη Μινεσότα, το “North Country” εξερευνά το πώς η κακοποίηση και η παρενόχληση συμβαίνουν όχι μόνο στο ιδιωτικό, αλλά και στο εργασιακό περιβάλλον. Η Σαρλίζ Θερόν προσφέρει μια σπαρακτική ερμηνεία, τονίζοντας τη δυσκολία του να σταθεί κανείς ενάντια σε ένα σύστημα που καλύπτει την κακοποίηση.


Διαβάστε επίσης: Όταν ο τζόγος συναντά την 7η τέχνη: 9 ταινίες που αξίζει να δεις