10 πολεμικές ταινίες που αξίζει να δεις αυτό το Σαββατοκύριακο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλές πολεμικές ταινίες, οι οποίες είτε απεικονίζουν με ρεαλιστικό τρόπο τις θρυλικές μάχες που έλαβαν χώρα σε ιστορικούς πολέμους, είτε σατυρίζουν τους λόγους για τους οποίους έγιναν εξαρχής.

Όπως και να ‘χει, ο περισσότερος κόσμος παθιάζεται με τις πολεμικές ταινίες, καθώς μας δείχνουν πόσο σκληρά εκπαιδεύονται ορισμένοι άντρες για να υπηρετήσουν την πατρίδα τους, του κώδικες που ακολουθούν και το γεγονός ότι είναι ικανοί να χάσουν ακόμα και την ζωή τους για να υπερασπιστούν όλα όσα πιστεύουν.

Σίγουρα στις χολιγουντιανές ταινίες υπάρχει μια τάση υπερβολής, ωστόσο αυτό είναι που μας αρέσει και μας αιχμαλωτίζει στον καναπέ μας ή στην καρέκλα ενός κινηματογράφου, μέχρι να πέσουν οι τίτλοι τέλους.

Παρακάτω επιλέξαμε μερικές από τις καλύτερες πολεμικές ταινίες που έχουμε δει. Σίγουρα δεν μπορούσαμε να τις συμπεριλάβουμε όλες, ωστόσο αυτές αξίζει κάποιος να τις (ξανά)δει.

Jarhead (2005)

Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο του πρώην πεζοναύτη Άντονι Σουόφορντ, σχετικά με τις εμπειρίες του στην περίφημη επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου». Μέσα σε πέντε μέρες, ο Σουόφορντ και η διμοιρία του θα γίνουν μάρτυρες φρικαλεοτήτων, θα προσπεράσουν απανθρακωμένα πτώματα, φλεγόμενες πετρελαιοπηγές και ίσως να αρπάξουν την ευκαιρία για ν’ αποδείξουν στους εαυτούς τους πως είναι ικανοί να σκοτώνουν, καθώς αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρίσκονται εκεί.


Ζήτημα Τιμής (1992)

Η ταινία αφηγείται τη δίκη δύο πεζοναυτών, οι οποίοι κατηγουρούνται για τη δολοφονία ενός συνάδελφού τους πεζοναύτη και την προσπάθεια του δικηγόρου τους (Τομ Κρουζ) να τους υπερασπιστεί, καθώς υποπτεύεται ότι οι δύο πεζοναύτες εκτελούσαν την εντολή “κοκκινος κώδικας”: ένας ευφημισμός για μια βίαιη τιμωρία με σκοπό την πειθαρχία. Η ταινία απέφερε 243,2 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, ενώ ήταν η 5η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην Αμερική για το 1992 και η 7η παγκοσμίως.


Platoon (1986)

Κατά την διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, ο νεαρός Κρις Τέιλορ (Τσάρλι Σιν), πηγαίνει ως εθελοντής στον πόλεμο, χωρίς να περιμένει να αντιμετωπίσει τόσες δυσκολίες. Στο στρατόπεδο του Κρις, υπάρχουν δύο “αντίπαλες” πλευρές αμερικάνων στρατιωτών που ελέγχουν οι λοχίες Μπαρνς και Ελάιας. Οι στρατιώτες της πλευράς του Ελάιας δεν είναι σκληροί με τους “αθώους” Βιετναμέζους και τα βράδια συγκεντρώνονται όλοι μαζί και καπνίζουν ουσίες για να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Από την άλλη, ο Μπαρνς και οι άντρες του είναι σκληροί πολεμιστές, και δεν διστάζουν να εκτελέσουν εν ψυχρώ μέχρι και ανυπεράσπιστους Βιετναμέζους, αν πιστεύουν πως είναι εχθροί τους. Ο Κρις πρέπει να αντέξει στον πόλεμο και να επιλέξει ποια από τις δύο πλευρές θα ακολουθήσει.


Μαύρο Γεράκι: Η Κατάρριψη (2001)

Εκατό επίλεκτοι Αμερικανοί στρατιώτες καταφθάνουν με ελικόπτερα στην πρωτεύουσα της Σομαλίας με στόχο να απαγάγουν δύο κορυφαίους αξιωματικούς του Μοχάμεντ Φαρά Αϊντίντ βασικού υπεύθυνου για τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα. Μια αποστολή φαινομενικά απλή που είχε υπολογιστεί να διαρκέσει μια ώρα αλλά που τελικά οδήγησε σε μια 15ωρη μάχη σώμα με σώμα.


Full Metal Jacket (1987)

Το Full Metal Jacket είναι μια από τι συγκλονιστικότερες πολεμικές ταινίες όλων των εποχών, και αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα που μας άφησε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ο οποίος μας καταθέτει την προσωπική του ματιά για την ματαιότητα του πολέμου του Βιετνάμ, αλλά και την σκληρή εκπαίδευση που λάμβαναν τα νεαρά αγόρια που είχαν καταταχθεί στον στρατό για να πολεμήσουν. Οι βετεράνοι του πολέμου στο Βιετνάμ που παρακολούθησαν την ταινία, δήλωσαν ότι ήταν η πιο ρεαλιστική απεικόνιση που είχαν δει ποτέ.


Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν (1998)

Ταινία του 1998 που αναφέρεται στην απόβαση στη Νορμανδία στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με σκηνοθέτη τον Στίβεν Σπίλμπεργκ και πρωταγωνιστή τον Τομ Χάνκς. Και οι δύο διεκδίκησαν βραβείο Όσκαρ, Σκηνοθεσίας και Α’ Αντρικού Ρόλου αντίστοιχα, και ο πρώτος κατάφερε να το κερδίσει για δεύτερη φορά. Μετά την απόβαση στη Νορμανδία, ο λοχαγός Μίλερ και έξι άνδρες του, αναζητούν στην κατεχόμενη Γαλλία έναν στρατιώτη, του οποίου τα τρία αδέλφια σκοτώθηκαν ήδη σε μάχες και το επιτελείο διέταξε τη δική του σωτηρία.


Πάττον, ο θρύλος της Νορμανδίας (1970)

Η ταινία πραγματεύεται την προσωπικότητα του στρατηγού Τζορτζ Σμιθ Πάττον (Τζορτζ Σι Σκοτ), ο οποίος αποτέλεσε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες μορφές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πεισματάρης, αντικομφορμιστής, αλαζόνας, εκκεντρικός, φιλόδοξος, προκλητικός, φιλοπόλεμος κι αυστηρός, ο Πάττον δε χαριζόταν σε κανένα. Επικρίθηκε πολλές φορές για την αντιμετώπιση των ανδρών του, για τις αποφάσεις του, που πήγαιναν κόντρα στις εντολές που λάμβανε από τους Συμμάχους και για το μεγάλο του στόμα. Μια πολύπλευρη κι έντονη προσωπικότητα που θα έλεγε κανείς ότι το πεδίο της μάχης ήταν ο φυσικός του χώρος κι ότι γεννήθηκε για να πολεμάει. Ο μονόλογος του Πάττον κατά την έναρξη της ταινίας μπροστά από την αμερικανική σημαία αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία του κινηματογράφου.


Ήμασταν Κάποτε Στρατιώτες (2002)

Η αληθινή ιστορία του σκληροτράχηλου στρατηγού Χαλ Μουρ και της δυναμικής του ηγεσίας σε μια στρατιωτική μονάδα τις πρώτες μέρες του πολέμου του Βιετνάμ. Ο Μουρ βρίσκεται παγιδευμένος με 400 άντρες στη μέση της ζούγκλας, καθώς περικυκλώνεται από 2000 Βιετκόνγκ. Η απειρία και το νεαρό της ηλικίας τους δεν θα τους εμποδίσουν να δείξουν απύθμενο κουράγιο και να λάβουν μέρος σε μια ανηλεή μάχη 100 ωρών και πλέον.


Οι Σημαίες των Προγόνων μας (2006)

Μια ταινία με σκηνοθέτη τον Κλιντ Ίστγουντ, η οποία αναφέρεται στη Μάχη του Ίβο Τζίμα μεταξύ Αμερικανών και Ιαπώνων, μια μάχη καθοριστική για την επικράτηση της μίας από τις δύο δυνάμεις, με χιλιάδες νεκρούς, κυρίως Ιαπώνων. Η ιστορία της περιστρέφεται γύρω από τη γνωστή φωτογραφία όπου έξι Αμερικανοί στρατιώτες ύψωναν την αμερικανική σημαία στη ψηλότερη κορυφή του νησιού Ίβο Τζίμα, φωτογραφία που προωθήθηκε για λόγους προπαγάνδας και αποτελεί από τότε σύμβολο μαχητικότητας για τον αμερικανικό λαό. Σύμφωνα με την ταινία όμως, δεν ήταν αυτή η πρώτη αμερικανική σημαία που υψώθηκε στο νησί, αλλά αυτή που φωτογραφήθηκε, καθώς οι άντρες που απεικονίζονταν χρησιμοποιήθηκαν αργότερα για την οικονομική και πολιτική ενίσχυση της Αμερικής.


Αποκάλυψη Τώρα (1979)

Το 1976, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα γυρίζει στις Φιλιππίνες, το «Αποκάλυψη Τώρα», την ταινία που έμελλε να αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του κινηματογράφου. Η ταινία διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και ακολουθεί τον κεντρικό χαρακτήρα, τον λοχαγό Μπέντζαμιν Λ. Γουίλαρντ (Μάρτιν Σιν), σε μια μυστική αποστολή για να δολοφονήσει τον αποστάτη και θεωρούμενο παράφρονα συνταγματάρχη Γουόλτερ Ε. Κουρτζ (Μάρλον Μπράντο). Έχουν περάσει 40 χρόνια από την κυκλοφορία της ταινίας, ωστόσο, δεν είναι τυχαίο ότι εξακολουθεί να γοητεύει τα ακροατήρια.


Διαβάστε επίσης: 10 ταινίες των 80’s που άφησαν εποχή!

Share.

Comments are closed.