10 ακαταλαβίστικες ταινίες που θα κάνουν το κεφάλι σου “κιμά”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οι ταινίες που ακολουθούν είναι γεμάτες με φιλοσοφικούς συμβολισμούς, αφηγήσεις εκτός λογικής και εντυπωσιακές εικόνες, που συχνά προκαλούν περισσότερο σύγχυση παρά κατανόηση. Αυτές οι ταινίες έχουν καταφέρει να χαράξουν την ιστορία του κινηματογράφου αφήνοντας τους θεατές να αναρωτιούνται: Τι στο καλό μόλις είδα;

Mulholland Drive (2001)

Η απόλυτη ταινία “κινηματογράφου της σύγχυσης”, όπου το όνειρο και η πραγματικότητα γίνονται ένα. Ο Ντέιβιντ Λιντς παρουσιάζει έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και παράνοια, αφήνοντας τον θεατή να προσπαθεί να συνδέσει τα κομμάτια μιας περίπλοκης παζλ-αφήγησης.

Primer (2004)

Ένα από τα πιο δύσκολα στην κατανόηση φιλμ επιστημονικής φαντασίας, το “Primer” παίζει με τις έννοιες του χρόνου και των παράλληλων πραγματικοτήτων με τρόπο τόσο περίπλοκο που ακόμα και οι πιο προσεκτικοί θεατές δυσκολεύονται να το ακολουθήσουν.

Donnie Darko (2001)

Ένα ψυχολογικό θρίλερ που αγγίζει θέματα ταξιδιού στον χρόνο, ψυχικών διαταραχών και μοίρας, αφήνοντας περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις. Το αινιγματικό τέλος και η φιλοσοφία του το καθιστούν κλασική ταινία μυστηρίου.

2001: A Space Odyssey (1968)

Η επική ταινία του Κιούμπρικ που διερευνά τη σχέση του ανθρώπου με την τεχνολογία και το σύμπαν, καταλήγει σε έναν οπτικό και φιλοσοφικό λαβύρινθο με ελάχιστες εξηγήσεις. Ένα αριστούργημα που πρέπει να βιώσεις παρά να προσπαθήσεις να κατανοήσεις πλήρως.

Inland Empire (2006)

Το απόλυτο χάος του Ντέιβιντ Λίντς, όπου η πραγματικότητα, η φαντασία και οι μνήμες μπλέκονται σε μια σύγχυση που δεν έχει ξεκάθαρη λογική. Μια εμπειρία που μοιάζει περισσότερο με εφιάλτη παρά με ταινία.

Enter the Void (2009)

Ένα ψυχεδελικό ταξίδι στη ζωή μετά τον θάνατο, που χρησιμοποιεί οπτικά εφέ και χρώματα για να δημιουργήσει μια σχεδόν υπερβατική εμπειρία. Ο Γκάσπαρ Νόε παραδίδει μια ταινία που περισσότερο βιώνεται παρά κατανοείται.

Synecdoche, New York (2008)

Ο Κάουφμαν εξερευνά τη ζωή και τον θάνατο μέσα από την οπτική ενός σκηνοθέτη που δημιουργεί μια αναπαράσταση της ζωής του. Η ταινία είναι γεμάτη αλληγορίες και συμβολισμούς, κάνοντάς τη σχεδόν αδύνατη στην πλήρη κατανόηση με την πρώτη προβολή.

The Tree of Life (2011)

Μια ποιητική και φιλοσοφική προσέγγιση της ζωής και της ύπαρξης, με αφηγηματικές δομές που ξεφεύγουν από τις κλασικές συμβάσεις του κινηματογράφου. Οπτικά εντυπωσιακή, αλλά ταυτόχρονα βαθιά αινιγματική.

The Fountain (2006)

Ο Αρονόφσκι συνδυάζει τρεις διαφορετικές ιστορίες σε μια ταινία που εξερευνά τη ζωή, τον θάνατο και την αθανασία. Η πολύπλοκη αφήγηση και τα βαθιά φιλοσοφικά ερωτήματα την καθιστούν μια πρόκληση για κάθε θεατή.

Upstream Color (2013)

Μια ταινία γεμάτη συμβολισμούς για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, τη μνήμη και το υποσυνείδητο. Ο Καράθ παραδίδει ένα φιλμ που απαιτεί προσοχή και πολλαπλές προβολές για να ανακαλύψεις τα κρυφά νοήματα.


Διαβάστε επίσης: Η δύναμη της σιωπής: Γιατί αυτοί που δεν λένε πολλά είναι οι πιο επικίνδυνοι

Share.

Comments are closed.