Πριν δύο χρόνια έφυγε από την ζωή στα 41 του χρόνια ο Virgil Abloh, ο άνθρωπος που κατάφερε να ανέβει στην πυραμίδα της μόδας μέσα σε λίγα μόνο χρόνια με έναν μοναδικό τρόπο: γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ του streetwear και της πολυτελούς μόδας.

Ο προστατευόμενος του Κάνιε Γουέστ και στη συνέχεια ιδρυτής της streetwear μάρκας Off-White, κατάφερε χωρίς πολλά εμπόδια και χωρίς επίσημη εκπαίδευση στο σχέδιο μόδας, να γίνει καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Louis Vuitton το 2018.

Εκεί, ο φοιτητής της αρχιτεκτονικής από το Ρόκφορντ του Ιλινόι, πήρε την ίδια αρχιτεκτονική αρχή και την έθεσε στον κόσμο της μόδας. Το αποτέλεσμα ήταν μια μοναδική αστική ταυτότητα που εκδηλωνόταν αδιάκοπα με κομμάτια ρούχων. Η προσωπική του σχεδιαστική γλώσσα δανειζόταν από τη μετριότητα της καθημερινής ζωής και ενισχυόταν μέσα από την κίνηση.

© Pierre Suu / Getty Images / Ideal Image

Ήταν ένας αδυσώπητος, φαινομενικά ακούραστος multitasker, ο οποίος ότι έκανε ήταν για την “17χρονη εκδοχή του εαυτού του”, πιστεύοντας βαθιά στη δύναμη της τέχνης να εμπνεύσει τις μελλοντικές γενιές. Είχε ως οδηγό την αφοσίωσή του στην τέχνη του και αποστολή του ήταν να ανοίξει πόρτες για τους άλλους, αλλά και να δημιουργήσει μονοπάτια για μεγαλύτερη ισότητα στην τέχνη και το σχέδιο.

Με το έργο του άνοιξε έναν δημιουργικό διάλογο με συνεχείς αλληλεπιδράσεις που έδωσε βήμα και έμπνευση, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο την ανάγκη για έκφραση και υιοθέτηση του προσωπικού στυλ. “Αν περπατήσετε μέσα σε ένα κατάστημα LV και κοιτάξετε το πλήθος, είναι πολύ διαφορετικό πλήθος από ό,τι ήταν πριν από πέντε, επτά, δέκα χρόνια, μόνο από την ηλικία τους”, είχε δηλώσει ο Alexandre Arnault, ο οποίος έγινε φίλος με τον Abloh. “Οι νεότεροι ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για τη μόδα, την τέχνη, το σχέδιο, τη μουσική, χάρη σε αυτόν”.

© Jacopo Raule / Getty Images / Ideal Image

“Ένιωθε μια τεράστια ευθύνη στο να ανοίγει πόρτες για τους άλλους”, είπε φέτος η χήρα του, Shannon Abloh, κατά την παρουσίαση των τεσσάρων υποψηφίων για την υποτροφία “Post Modern” του 1 εκατομμυρίου δολαρίων, με την οποία προίκισε το Fashion Scholarship Fund. “Θα έλεγε: ‘Η δουλειά δεν είναι απλώς το άνοιγμα των θυρών. Είναι να βάλουμε τις βάσεις για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι πόρτες θα παραμείνουν ανοιχτές μόνιμα για να περάσουν και άλλοι.” Αλλά, αυτό που κράτησε τις πόρτες ανοιχτές, ήταν η επιθυμία που ενέπνευσαν τα προϊόντα του Abloh.

© Stephane Cardinale / Getty Images / Ideal Image

Φυσικά ο Abloh είχε και τους επικριτές του, όπως για παράδειγμα τον Raf Simons, ο οποίος όταν ρωτήθηκε εάν κάποιοι ανερχόμενοι σχεδιαστές τον ενθουσίασαν, απάντησε “Όχι Off-White. Εμπνέομαι από ανθρώπους που φέρνουν κάτι που δεν έχουμε δει, που είναι πρωτότυπο”. Η απάντηση του Abloh ήταν να ονομάσει την επόμενη συλλογή της Off-White, “Nothing New”.

“Το ‘νέο’ είναι μια φάρσα για μένα”, είχε πει ο Abloh σε συνέντευξή του στην ευρωπαϊκή εφημερίδα Vestoj. “Είναι μια κριτική που έχει σκοπό να κρατήσει έξω ανθρώπους σαν και εμένα. Δεν προσπαθώ να προσποιηθώ ότι εφευρίσκω κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Η δουλειά μου υπάρχει γιατί εμπνέομαι από τη δουλειά άλλων.”

Η κληρονομιά του είναι σπουδαία και όπως είπε και ο προκάτοχος στην Louis Vuitton, Kim Jones, “άφησε ένα μεγάλο κενό που είναι δύσκολο να αναπληρωθεί”.


Διαβάστε επίσης: Όλα όσα δεν γνωρίζατε για τα sneakers της Nike δια χειρός Virgil Abloh