Έχοντας δημιουργήσει μια τεράστια αυτοκρατορία στον χώρο της μόδας, ο 90χρονος λαμπρός Ιταλός σχεδιαστής, Τζόρτζιο Αρμάνι, μας διδάσκει πως άμα θέλουμε μπορούμε.

Ο Ιταλός σχεδιαστής κατάφερε να γίνει σπουδαίο όνομα στον χώρο της μόδας και να δημιουργήσει μια τεράστια περιουσία (εκτιμώμενη καθαρή αξία 10 δισεκ. δολάρια). Ξεκίνησε την ετικέτα με το όνομα του το 1975, ο δρόμος ωστόσο προς την κορυφή δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα.

Ο Αρμάνι είναι ο μοναδικός μέτοχος της Giorgio Armani S.p.A, καθιστώντας το brand ένα από τα λίγα κορυφαία ιταλικά εμπορικά σήματα που παραμένει ανεξάρτητο από τα διεθνή επενδυτικά σχήματα, κατέχοντας μια αλυσίδα λιανικής διανομής με πάνω από 500 ανεξάρτητα καταστήματα σε όλο τον κόσμο.

© Venturelli / Getty Images / Ideal Image

Ο σχεδιαστής έχει λάβει πολλές διακρίσεις από την ιταλική κυβέρνηση, ως αναγνώριση της μακράς υπηρεσίας του για την προώθηση της ιταλικής δεξιοτεχνίας, συμπεριλαμβανομένου του τίτλου του Commendatore dell’Ordine al Merito della Repubblica και του Grand’Ufficiale dell’Ordine al Merito della Repubblica. Τιμήθηκε επίσης με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής το 2008 και κατέχει επίτιμα διδακτορικά και πτυχία από το Royal College of Art και το Central Saint Martins στο Λονδίνο και την Accademia di Brera στο Μιλάνο.

Σε μια σπάνια συνέντευξη του στους Financial Times το 2017,  είχε δηλώσει πως: “Το στυλ για μένα είναι μια διάθεση που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα. Πάντα πίστευα ότι η μόδα είναι κάτι περισσότερο από απλά ρούχα: είναι ένας τρόπος ύπαρξης. Διεύρυνα το όραμα μου σε διαφορετικά πεδία, αλλά πάντα προσπαθώντας να δημιουργήσω κάτι χρήσιμο και ανθεκτικό.”

Τον Φεβρουάριο του 2020 ο οίκος ακύρωσε το σόου για την κολεξιόν φθινοπώρο/χειμώνας 2020 λόγω της πρώιμης εξάπλωσης του κοροναϊού στην Ιταλία. Ήταν ο πρώτος μεγάλος πολυτελής οίκος που το έκανε αυτό. Ο Αρμάνι δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη φλυαρία των εμπλεκόμενων στη βιομηχανία, οι οποίοι θεώρησαν την απόφαση πολύ κακή, δεδομένου ότι είχαν λιγότερες από 200 περιπτώσεις στη χώρα και δύο θανάτου. Η απόφαση του δεν άλλαξε και συνοδεύτηκε από δωρεές άνω των 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων σε νοσοκομεία και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της χώρας. Η κίνηση του αυτή είναι απλώς ένα παράδειγμα του ήθους του Αρμάνι, ο οποίος έθεσε τα πρότυπα για άλλους συναδέλφους του και έγινε ο πρώτος σχεδιαστής που απαγόρευσε τα μοντέλα με δείκτη μάζας σώματος κάτω του 18.

Με αφορμή τα γενέθλια του, σας παρουσιάζουμε τις καλύτερες ατάκες που έχει πει για την ζωή, τη μόδα και το στυλ, ο σπουδαίος αυτός μόδιστρος, ο οποίος από την ίδρυση ακόμα της μάρκας παρουσίαζε συνεχώς μια πρώιμη ικανότητα να κοιτάζει πέρα ​​από τη “φούσκα” της μόδας.

Η διαφορά του στυλ από τη μόδα, είναι η ποιότητα.

Κάθε ρούχο και αξεσουάρ που σχεδιάζω είναι φορέσιμο, πρακτικό και απευθύνεται στις ανάγκες των πελατών μας.

Είναι δύσκολο να μιλάμε για μόδα αφηρημένα, χωρίς να έχουμε μπροστά μας ένα ανθρώπινο σώμα, κάποια σχέδια ή έστω ένα ύφασμα.

Πάντα θεωρούσα τα t-shirts, το Α και το Ω στην αλφάβητο της μόδας.

Πιστεύω ότι τα ρούχα μου μπορούν να δώσουν στους ανθρώπους μία καλύτερη εικόνα του εαυτού τους, γεμάτη χαρά και αυτοπεποίθηση.

Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος που οι άνθρωποι αγοράζουν Armani, ακόμη και αν είναι απομίμηση. Μου αρέσει το γεγονός ότι είμαι δημοφιλής σε όλο τον κόσμο.

Τα τζιν αντιπροσωπεύουν τη δημοκρατία στη μόδα.

Ο λόγος που είμαι μετριόφρων και δεν προβάλλω τον εαυτό μου εκεί που θα ήθελα, είναι επειδή είμαι δημιουργικό μυαλό και ακόμη φιλοδοξώ να είμαι ”κάποιος”.

Πάντα ήμουν παρατηρητής. Προτιμούσα να ακούω, παρά να εκφράζομαι ανοιχτά. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που έχω διατηρήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Αγαπώ τα διαχρονικά πράγματα που στο πέρασμα του χρόνου γίνονται ζωντανές αποδείξεις της τελειότητας.

Για να δημιουργήσεις κάτι εξαιρετικό, πρέπει η σκέψη σου να είναι αδιάκοπα επικεντρωμένη στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Πάντα ήθελα να ντύνω τη γυναίκα που ζει και εργάζεται, όχι τη γυναίκα ενός πίνακα ή μιας φωτογραφίας.

H διαφορά μεταξύ του στυλ και της μόδας είναι η ποιότητα.

Είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργείς κάτι εντυπωσιακό και εφήμερο, από το να φτιάχνεις κάτι κλασικό αλλά την ίδια στιγμή επίκαιρο.

Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν πίστευα ότι θα γινόμουν σχεδιαστής μόδας.

Ο πόλεμος μου δίδαξε ότι στον κόσμο δεν είναι όλα λαμπερά.

Πάντα υπάρχουν διαμαρτυρίες, είτε κάνεις κάτι καλό, είτε κάτι κακό. Ακόμη κι όταν κάνεις κάτι ωφέλιμο, οι άλλοι λένε ότι το κάνεις για διαφημιστικούς σκοπούς.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου όταν δημιουργείς. Οι φιλοδοξίες και το εγώ σου, ο τύπος και οι καταναλωτές είναι τα σπουδαιότερα. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα είσαι και πάλι στην κορυφή.

Ακόμη κι όταν σκέφτεσαι ότι τα έχεις καταφέρει όπως ήθελες, πάλι ο τύπος σε περιμένει στη γωνία την επόμενη μέρα και οι καταναλωτές ζητούν ακόμη περισσότερα, οπότε εν συντομία πάντα μπορείς να κάνεις κάτι καλύτερο.


Διαβάστε επίσης: Οι 40 καλύτερες ατάκες που έχουν ειπωθεί για το στυλ