Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: Ζούσε με επίδομα, είχε κατάθλιψη και 12 εκδοτικοί οίκοι είχαν απορρίψει το Χάρι Πότερ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Μόλις κατάλαβα τι είναι οι συγγραφείς, ήθελα να γίνω και εγώ. Έχω αυτό που χρειάζεται. Είμαι απόλυτα ευτυχισμένη σε ένα δωμάτιο, μόνη μου, να φαντάζομαι πράγματα”, είχε πει η διάσημη Αγγλίδα συγγραφέας της σειράς βιβλίων Χάρι Πότερ, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, η οποία δημιούργησε έναν ολόκληρο κόσμο μαγείας και από οικονομικά αδύνατη, άνεργη και μόνη μητέρα με κατάθλιψη, έγινε δισεκατομμυριούχος.

Πριν την επιτυχία

Η Τζόαν Ρόουλινγκ γεννήθηκε στη νοτιοδυτική Αγγλία στις 31 Ιουλίου του 1965 και αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα μέχρι και την συγγραφή του πρώτου της βιβλίου “Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος”. Υιοθετεί το Τζ. Κ. Ρόουλινγκ από το όνομα της γιαγιάς της (Κ) και υπογράφει το πρώτο της βιβλίο.

© Bruce Glikas / Getty Images / Ideal Image

Τα εφηβικά της χρόνια δεν ήταν ιδιαίτερα ευτυχισμένα, καθώς η μητέρας της υπέφερε από σκλήρυνση κατά πλάκας. Η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής της ήταν ο θάνατος της μητέρας της, όταν η ίδια ήταν 25 ετών. Έξι μήνες νωρίτερα είχε ξεκινήσει να γράφει το πρώτο της βιβλίο και η μητέρα της δεν έμαθε ποτέ γι’ αυτό. Η απώλεια της την έκανε να δημιουργήσει έναν ήρωα ο οποίος έιχε βιώσει τον θάνατο των γονιών του.

Αποφοιτά απο το Πανεπιστήμιο του Exeter και το 1990 αποφασίζει να μετακομίσει στην Πορτογαλία για να διδάξει Αγγλικά. Εκεί γνωρίζει και παντρεύεται έναν Πορτογάλο δημοσιογράφο με τον οποίο αποκτά μια κόρη με το όνομα Τζέσικα το 1993. Μετά το τέλος του γάμου της, η Ρόουλινγκ μετακομίζει στο Εδιμβούργο στην μικρότερη αδερφή της. Καθώς προσπαθεί να επιβιώσει, άρχισε να δουλεύει το βιβλίο της, η ιδέα του οποίου της ήρθε στο τρένο ταξιδεύοντας από το Μάντσεστερ στο Λονδίνο. Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες καταφέρνει να πουλήσει το πρώτο βιβλίο σ’έναν Αμερικανικό εκδοτικό οίκο, έναντι 4.000 δολαρίων.

Φήμη και πλούτος

Μέχρι και το καλοκαίρι του 2000 τα τρία πρώτα βιβλία τηες σειράς Χάρι Πότερ: “Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος”, “Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά” και “Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπαν”, είχαν αποφέρει κέρδη ύψους 432 εκατομμυρίων δολαρίων και είχαν μεταφραστεί σε 35 γλώσσες. Τον Ιούλιο του 2000, ο “Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς” τυπώνεται σε 5,3 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ ακολούθησε ο “Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα” τον Ιούνιο του 2003. Το έκτο βιβλίο της σειράς ο “Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ” πούλησε 6,9 αντίτυπα στις πρώτες 24 ώρες της κυκλοφορίας του. Τον Ιούλιο του 2007 κυκλοφορεί το έβδομο βιβλίο της σειράς, “ Ο Χάρι Πότερ και οι Κληροι του Θανάτου” το οποίο ήταν το βιβλίο με τα περισσότερα pre-orders στα Barnes & Noble and Borders bookstores και στο amazon.

Η Ρόουλινγκ καταφέρνει και γίνεται η 13η πλουσιότερη γυναίκα της Βρετανίας, αφήνοντας πίσω της την βασίλισσα Ελισάβετ.

Η σειρά ταινιών βασιζόμενη στα βιβλία της, με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ράντκλιφ στον ρόλο του Χάρι Πότερ, έκανε πρεμιέρα το Νοέμβριο του 2001. Κατάφερε να σημείωσει τεράστια εισπρακτική επιτυχία και ολοκληρώθηκε το 2011.

Η μετά “Χάρι Πότερ” εποχή

Μετά την ολοκλήρωση της σειράς βιβλίων του Χάρι Πότερ η Ρόουλινγκ εκδίδει το “The Tales of Beedle the Bard”, μια σειρά ιστοριών που αναφέρονται στα προηγούμενα βιβλία. Η παρουσιάση λαμβάνει μέρος σ ’ένα tea party με 200 παιδιά στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας, στο Εδιμβούργο. Τα έσοδα απο το βιβλίο διατέθηκαν για φιλανθρωπικό σκοπό στο Children’s High Level Group.

© Christopher Furlong / Getty Images / Ideal Image

Το πρώτο βιβλίο της Ρόουλινγκ που απευθυνόταν σε ενήλικο κοινό ήταν το “The Casual Vacancy” που κυκλοφόρησε το 2012, το οποίο απέσπασε κακές κριτικές. Το 2013 ανοίγει τα φτερά της στο αστυνομικό μυθιστόρημα ολοκληρώνοντας το “The Cuckoo’s Calling”, και αργότερα τον ίδιο χρόνο ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Warner Bros για μια σειρά ταινιών, της οποίας η πρώτη ταινία κυκλοφόρησε το 2017 (Φανταστικά Ζώα και που Βρίσκονται).

Η Ρόουλινγκ συνέχιζει να εργάζεται πάνω σε ένα βιβλίο το οποίο θα συνδέεται με τον κόσμο του Χάρι Πότερ. Στην ιστοσελίδα της εκάνε γνωστό ότι πρόκειται για μια εγκυκλοπαίδεια για τον κόσμο του Χάρι Πότερ, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Το 2011 το Forbes κατέταξε την περιουσία της στο 1 δισεκατομμύριο, όμως από τότε έχει βγει από την λίστα καθώς διαθέτει μεγαλό μέρος της περιουσίας της για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η Ρόουλινγκ παρά τις δυσκολίες της ζωής της κατάφερε να δημιουργήσει το δικο της μαγικό κόσμο. Έχει καταφέρει να έχει ενα πλούσιο συγγραφικό αλλά και φιλανθρωπικό έργο. Σήμερα ζει στη Σκωτία με τον αναισθησιολόγο άνδρα της και τα τρια της παιδιά.

Εμείς την ευχαριστούμε για όλα τα “ταξίδια” σε φανταστικούς κόσμους που πραγματοποιήσαμε διαβάζοντας τα βιβλία της.

Μερικά αποφθέγματα από τον κόσμο του Χάρι Πότερ:

– «Δεν κάνει να μένουμε στα όνειρα και να ξεχνάμε να ζήσουμε.» – Η φιλοσοφική λίθος

– «Είναι οι επιλογές μας αυτές που δείχνουν τι πραγματικά είμαστε, πολύ περισσότερο από τις ικανότητές μας.» – Η Κάμαρα με τα Μυστικά

– «Οι συνέπειες των πράξεων μας είναι πάντα τόσο πολύπλοκες, τόσο διαφορετικές, ώστε η πρόβλεψη του μέλλοντος είναι πολύ δύσκολη στην πραγματικότητα.» – Ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν

– «Δεν υπάρχει τίποτε καλό στο να κάθεσαι και να ανησυχείς για κάτι. Αυτό που θα έρθει, θα έρθει και θα το αντιμετωπίσουμε όταν γίνει.» – Το Κύπελλο της Φωτιάς

– «Τα πράγματα που χάνουμε έχουν έναν τρόπο να επιστρέφουν σε εμάς στο τέλος, αν και όχι πάντα με τον τρόπο που περιμένουμε.» – Το Τάγμα του Φοίνικα

– «Οι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι πολύ ευκολότερο να συγχωρούν τους άλλους όταν είναι λάθος από το να είναι σωστοί.» – Ο Ημίαιμος Πρίγκηπας

– «Έχουμε όλοι μέσα μας τόσο το φως όσο και το σκοτάδι. Αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε. Αυτό είναι που καθορίζει ποιοι πραγματικά είμαστε.» – Το Τάγμα του Φοίνικα

– «Αν θέλεις να μάθεις το ποιόν ενός ανθρώπου, ρίξε μια καλή ματιά στο πώς αντιμετωπίζει τους υφισταμένους του, όχι τους ίσους του.»  – Το Κύπελλο της Φωτιάς


Διαβάστε επίσης: 10 κανόνες που θα σε βοηθήσουν να κυνηγήσεις τους στόχους σου

Share.

Comments are closed.