Δύο σημειώματα του “πατέρα” της θεωρίας της σχετικότητας, Άλμπερτ Αϊνστάιν, ένα εκ των οποίων περιγράφει τη θεωρία του για μια ευτυχισμένη ζωή, δημοπρατήθηκαν το 2017 στην Ιερουσαλήμ αντί 1,5 εκατ. δολαρίων, ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν…

Το 1922, ο γερμανός φυσικός, ήδη διάσημος για τη θεωρία της σχετικότητας, ταξίδευε προς την Ιαπωνία όταν πληροφορήθηκε πως κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής. Μόλις έφτασε στο Τόκιο, πήγε αμέσως στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, προσπαθώντας να βάλει τις σκέψεις του σε μία σειρά. Όταν ένας ιάπωνας αγγελιοφόρος πήγε να του κάνει μία παράδοση, εκείνος φέρεται να μην είχε πάνω του χρήματα για φιλοδώρημα, και έτσι του έδωσε δύο σημειώματα γραμμένα στα γερμανικά. Μάλιστα, φέρεται να του είπε πως εάν είναι τυχερός, αυτά τα σημειώματα θα αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη αξία από ένα κανονικό φιλοδώρημα.

Σε ένα από τα σημειώματα, που ήταν γραμμένο σε χαρτί με το λογότυπο του Imperial Hotel, καταγράφεται το μυστικό του Αϊνστάιν για μία ευτυχισμένη ζωή: “Μία ήσυχη και σεμνή ζωή θα φέρει περισσότερη ευτυχία από την αναζήτηση της επιτυχίας και τη διαρκή αναστάτωση που έρχεται μαζί της”.

Στο δεύτερο σημείωμα, αναγραφόταν η φράση: “Εκεί όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει διέξοδος”.

Τα σημειώματα αυτά δεν έχουν επιστημονική αξία, αλλά μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση των προσωπικών σκέψεων του Αϊνστάιν, το όνομα του οποίου έγινε συνώνυμο της ευφυΐας, σύμφωνα με τον Ρόνι Γκρος, υπεύθυνο για τη μεγαλύτερη συλλογή αρχείων του γερμανού φυσικού στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Γιατί, όμως, έκανε αυτές τις σκέψεις ο Αϊνστάιν; Κάποιοι θεωρούν ότι ενδεχομένως να μην ήταν πολύ ευχαριστημένος με το μονοπάτι που είχε πάρει τη συγκεκριμένη περίοδο, όταν βρισκόταν σε περιοδεία ανά το κόσμο, σαν μια διασημότητα της φυσικής.


Διαβάστε επίσης: Άλμπερτ Άινσταϊν: 15 ιστορικές φράσεις που ξεστόμισε ο ιδιοφυής επιστήμονας