Οι νεότερες γενιές ίσως να γνωρίζουν μόνο τον μικρότερο αδελφό του, Χoακίν Φοίνιξ, αλλά πριν τρεις δεκαετίες, ο Ρίβερ ήταν το μεγαλύτερο όνομα στον κινηματογράφο.

Πρόσφατα ο Χoακίν Φοίνιξ, ο οποίος ενσάρκωσε τον “Joker” και είναι το φαβορί για το Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου, έδωσε μια συνέντευξη στην εκπομπή του CBS «60 Minutes» και μίλησε με ειλικρίνεια για την έντονη επιρροή που είχε πάνω του ο αδερφός του Ρίβερ, ο οποίος την στιγμή που είχε αρχίσει να αφήνει το σημάδι του στον παγκόσμιο κινηματογράφο, πέθανε σε ηλικία 23 ετών από υπερβολική δόση ναρκωτικών έξω από κλαμ The Viper Room, ιδιοκτησίας του Τζόνι Ντεπ.

Ο Άντερσον Κούπερ είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Χoακίν Φοίνιξ, έμαθε πόση επιρροή είχε ο Ρίβερ στον 45χρονο ηθοποιό. “Ο Ρίβερ Φοίνιξ επέστρεψε από τα γυρίσματα μιας ταινίας, τον κάθισε κάτω και του είπε: ‘Πρόκειται να γίνεις πιο επιτυχημένος ηθοποιός από μένα, και πιο γνωστός από μένα'”, είπε ο Κούπερ.

Ο Χοακίν αναφέρθηκε επίσης σε μια στιγμή, κατά την οποία ο αδερφός του τον ενθάρρυνε όσον αφορά την υποκριτική και “ξύπνησε” κάτι μέσα του.

Είπε ότι όταν ήταν έφηβος ο αδελφός του ξαφνικά επέστρεψε στο σπίτι μετά από γύρισμα και του είπε να παρακολουθήσει την ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε “Οργισμένο Είδωλο” με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, την οποία του είχε φέρει σε βιντεοκασέτα. Την επόμενη μέρα τον ξύπνησε και τον ανάγκασε να την δει ξανά και του είπε: “Θα αρχίσεις να παίζεις, αυτό θα κάνεις”. “Δεν μου το ζήτησε. Το απαίτησε. Και θα του χρωστάω για πάντα, επειδή η υποκριτική μου χάρισε μια απίστευτη ζωή”, είπε ο Χοακίν.

Ο Χοακίν Φοίνιξ σπάνια δίνει συντεντεύξεις και μιλά για τον αδερφό του, αλλά στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο τον περασμένο Σεπτέμβριο, μοιράστηκε λεπτομέρειες για το πως ο Ρίβερ τον ενθάρρυνε να αρχίσει να παίζει ξανά και μάλιστα δήλωσε ότι “Θα του χρωστάω τα πάντα” όταν παρέλαβε το βραβείο του.

Ο Χοακίν είπε ότι αισθάνεται την παρουσία του αδελφού του καθ ‘όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, ακόμα και 26 χρονια μετά τον θανατό του. “Σε κάθε ταινία που έχω κάνει, υπήρξε πάντα μια σύνδεση με το Ρίβερ με κάποιο τρόπο. Όλοι έχουμε νιώσει την παρουσία και την καθοδήγησή του στις ζωές μας με διάφορους τρόπους”, κατέληξε.


Διαβάστε επίσης: 10+1 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον Χόακιν Φοίνιξ