Ο Μοχάμεντ Άλι έχει παραδεχθεί πως ήταν το πρότυπο του και τον έχει χαρακτηρίσει ως τον κορυφαίο πυγμάχο όλων των εποχών. Ο Σούγκαρ Ρέι Ρόμπινσον έχει καθιερωθεί στη συνείδηση κάθε λάτρη της πυγμαχίας, ως ο σπουδαιότερος πυγμάχος που πέρασε ποτέ από τα ρινγκ. Τα επιτεύγματα του και οι αριθμοί του, το επιβεβαιώνουν.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1930, ο Γουόκερ Σμιθ Τζούνιορ ήταν 14 ετών όταν η οικογένεια του αποφάσισε να μετακομίσει από το Εϊλι της Τζόρτζια στη Νέα Υόρκη, και να απαλλαγεί από την προκατάληψη και τις φυλετικές διακρίσεις του Νότου. Οταν μετακόμισε στο «Μεγάλο Μήλο» θέλησε να ασχοληθεί με την πυγμαχία και να γραφτεί σ΄ ένα γυμναστήριο του Χάρλεμ. Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα, αφού δεν είχε συμπληρώσει τα 18 του χρόνια όπως προβλεπόταν από την Ερασιτεχνική Αθλητική Ένωση (AAU). Κάποιος φίλος, του δάνεισε την κάρτα της Ένωσης Ερασιτεχνικής Πυγμαχίας και ο πιτσιρικάς τη χρησιμοποίησε για να επισπεύσει τις διαδικασίες εγγραφής του. Το όνομα του φίλου του ήταν Ρέι Ρόμπινσον και από την στιγμή εκείνη το «Γουόκερ Σμιθ Τζούνιορ» έχασε το ραντεβού με την ιστορία. Στη θέση του και στη χρυσή βίβλο της επαγγελματικής πυγμαχίας, τοποθετήθηκε για πάντα το όνομα «Σούγκαρ» Ρέι Ρόμπινσον.

© New York Daily News / Getty Images / Ideal Image

Οι προπονητές του έτριβαν τα χέρια τους από ικανοποίηση και ευχαριστούσαν την τύχη που έριξε στο δρόμο τους ένα τόσο μεγάλο ταλέντο.

Το 1940, πριν καλά-καλά κλείσει τα 20 του χρόνια, ο Ρόμπινσον έγινε επαγγελματίας και κέρδισε 40 αγώνες στη σειρά! Γνώρισε την πρώτη του ήττα το 1942 από τον Τζέικ ΛαΜότα, όμως από τότε έκανε πέντε χρόνια να ξαναχάσει και συμπλήρωσε 91 συνεχείς νίκες! Ήταν ο κορυφαίος πυγμάχος στα ελαφρά και μεσαία βάρη, κατακτώντας από πέντε φορές στην κάθε κατηγορία τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Για να τα καταφέρει χρειάστηκε να νικήσει μερικούς θρύλους της επαγγελματικής πυγμαχίας όπως τους Χένρι Αρμστρονγκ, Κιντ Γκάβιλαν, Κάρμεν Μπασίλιο, Τζέικ Λα Μότα,  Ρόκι Γκρατσιάνο και Φρίτζι Ζίβιτς.

© Bettmann / Getty Images / Ideal Image

Κατέκτησε τον πρώτο τίτλο ελαφρών βαρών το 1946 και τον υπερασπίστηκε επιτυχώς τέσσερις φορές. Το 1951 είχε έλθει η ώρα για το άλμα στα μεσαία βάρη και αντιμετώπισε τον ΛαΜότα σ΄ έναν αγώνα που έμεινε στην ιστορία ως η «Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου». Ο Ρόμπινσον σφυροκόπησε ανελέητα τον αντίπαλο του, ο οποίος άντεξε μέχρι τον 13ο γύρο και στη συνέχεια παρέδωσε τη νίκη και τη ζώνη του πρωταθλητή στον «Σούγκαρ». Παρατσούκλι που του είχε κολλήσει ο προπονητής του, Τζορτζ Γκέινφορντ. Όταν τον είχε δει για πρώτη φορά να αγωνίζεται, είχε πει ότι το στιλ και η κίνησή του είναι «γλυκιά σαν ζάχαρη».

Το καλοκαίρι του 1952 έχασε από τον Τζόι Μαξίμ. Την ίδια χρονιά στις 18 Δεκεμβρίου, αποφάσισε να αποχωρήσει από τα ρινγκ. Τρία χρόνια αργότερα αναθεώρησε τις απόψεις του και σε ηλικία 35 ετών επέστρεψε για να κατακτήσει άλλους τρεις τίτλους. Ο τελευταίος, ήταν στις 25 Μαρτίου 1958, επί του Κάρμεν Μπασίλιο.

Συνέχισε να αγωνίζεται μέχρι τα 44 και η αλήθεια είναι ότι αυτά τα τελευταία χρόνια του στέρησαν τη δυνατότητα να μείνει στην ιστορία ως ο πυγμάχος με το καλύτερο ρεκόρ. Είχε 173 νίκες (109 με νοκ άουτ) και 19 ήττες (10 εκ των οποίων αφού είχε κλείσει τα 40).

Ακόμη και σ΄ αυτήν την ηλικία όμως, κανείς δεν μπορούσε να τον συντρίψει. Ίσως το πιο μεγάλο του επίτευγμα είναι το γεγονός ότι ποτέ στην καριέρα του δεν βγήκε νοκ άουτ! Βέβαια, ακόμη κι αν η ιστορία δεν είχε καταγράψει όλα αυτά τα επιτεύγματα, τα λόγια του Μοχάμεντ Αλι θα αρκούσαν για να συνειδητοποιήσει κανείς την αξία του. “Ο βασιλιάς, ο άρχοντας, το είδωλο μου” είχε πει ο Αλι αναφερόμενος στον Ρόμπινσον. Ο πρωταθλητής – θρύλος της επαγγελματικής πυγμαχίας, γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1920 στη Τζόρτζια και απεβίωσε στις 12 Απρίλιου 1989 στη Νέα Υόρκη.


Διαβάστε επίσης: Γκούντερ Σακς: Ο playboy που είχε σχέση με τις πιο όμορφες γυναίκες στον πλανήτη!