Ο Horiyoshi III, ένας από τους πιο θρυλικούς καλλιτέχνες τατουάζ στον κόσμο και ειδικεύεται στα ιαπωνικά παραδοσιακά τατουάζ, γνωστά και ως Irezumi. Το πραγματικό του όνομα είναι Yoshihito Nakano, αλλά κληρονόμησε τον τίτλο Horiyoshi ο οποίος προέρχεται από τη λέξη hori, που σημαίνει να χαράσσω.

Η ιαπωνική τέχνη των τατουάζ για πνευματικούς και διακοσμητικούς λόγους θεωρείται ότι ξεκίνησε το 10.000 π.Χ., την Περίοδο Jōmon. Από την Περίοδο Kofun (300-600 μ.Χ.) τα τατουάζ άρχισαν να έχουν αρνητική σημασία. Αντί να χρησιμοποιούνται σε ιεροτελεστίες ή για λόγους ένδειξης κατάστασης, το σημάδεμα με τατουάζ άρχισε να γίνεται σε εγκληματίες ή σαν τιμωρία.

Η ιαπωνική κυβέρνηση απαγόρευσε τα τατουάζ το 1872, καθώς αν και η πρακτική είχε μετατραπεί σε μια προχωρημένη μορφή τέχνης, τα σημάδια τατουάζ εξακολουθούσαν να λειτουργούν ως τρόπος τιμωρίας. Η απαγόρευση δεν άρθηκε μέχρι το 1948, και η πρακτική διατήρησε την άσχημη εικόνα της, καθώς συνέχισαν να την συνδέουν με τους εγκληματίες. Για πολλά χρόνια, τα παραδοσιακά ιαπωνικά τατουάζ συνδέονταν με την yakuza – συνδικάτα του οργανωμένου εγκλήματος στην Ιαπωνία – με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα ορισμένες επιχειρήσεις και τα δημόσια λουτρά στην Ιαπωνία να απαγορεύουν την είσοδο σε αυτούς που έχουν παραδοσιακά τατουάζ.

Όσοι έχουν παραδοσιακά τατουάζ στην Ιαπωνία συχνά το κρατούν μυστικό, κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και στο χώρο εργασίας, καθώς ακόμα θεωρείται πως συνδέονται με την εγκληματικότητα.

©Jeremy Sutton-Hibbert / Getty Images / Ideal Image

Το μεγαλύτερο μέρος των πελατών του Horiyoshi, διαθέτουν τατουάζ σε ολόκληρο το σώμα, τα οποία σταματούν στους καρπούς και τους αστραγάλους, μένουν δηλαδή ανέγγιχτα τα μέρη του σώματος που θα φαίνονταν αν κάποιος φορούσε ένα κιμονό. Άλλα τατουάζ στα οποία ειδικεύεται ο 73χρονος είναι το Χικάε: Τατουάζ στο θώρακα, το Ναγκασόντε: Τατουάζ στο χέρι, συγκεκριμένα στον καρπό, το Σισίμπου: Τατουάζ μανίκι 3/4, στα μέσα του πήχη, το Γκόμπου: Τατουάζ μανίκι 1/2, πάνω από τον αγκώνα, το Χαντζουμπόν: τατουάζ σορτσάκι με το εσωτερικό των μηρών καλυμμένο πλήρως με τατουάζ και το Ντονμπούρι Σοσινμπόρι: Ολόσωμα τατουάζ χωρίς κανένα σημείο ακάλυπτο.

Μέχρι πριν από 30 χρόνια, ο Horiyoshi έκανε τα τατουάζ του εξ’ ολοκλήρου με το χέρι χρησιμοποιώντας την τεχνική tebori, όπου μέσω ενός ξύλινου ή μεταλλικού ραβδιού με βελόνες εισήγαγε μελάνι στο δέρμα. Σήμερα, καθαρά για λόγους υγιεινής αλλά και χρόνου, τα ολοκληρώνει με την χρήση ηλεκτρικής βελόνας. Το πελατολόγιο του είναι πλέον ως επί το πλείστον προέρχεται από την Δύση, χάρη στο δημοφιλές Instagram του.

Το έργο του Horiyoshi III μπορεί να κοστίσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια, και μπορεί να χρειαστούν εβδομαδιαίες ωριαίες επισκέψεις κατά τη διάρκεια αρκετών ετών για να ολοκληρωθεί. Πλέον ο χρόνος του είναι περιορισμένος, καθώς τελειώνει τα τατουάζ των υπάρχοντων πελατών.

Δείτε παρακάτω την συνέντευξη που έδωσε πριν μερικούς μήνες στο Insider:


Διαβάστε επίσης: Στα άδυτα της Γιακούζα