Ο Μπρους Γουίλις, ο «σκληρός μπάτσος» του Χόλιγουντ που όλοι αγαπήσαμε, δυστυχως θα αποσυρθεί από την υποκριτική στα 67 του για λόγους υγείας, αφήνει ωστόσο πίσω του μια σειρά από συναρπαστικούς ρόλους που έχουν αφήσει εποχή.

Ο Γουίλις γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου 1955 στην Δυτική Γερμανία. Στα πρώτα του χρόνια στο σχολείο, αντιμετώπιζε προβλήματα τραυλισμού που τον έφεραν σε δύσκολη θέση απέναντι στους συμμαθητές του. Κατόρθωσε να ξεπεράσει το πρόβλημά του συμμετέχοντας σε ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις και ενδιαφέρθηκε σε νεαρή ηλικία για την υποκριτική τέχνη.

Όταν τελείωσε το σχολείο δούλεψε ως εργάτης στο “Du Pont factory” και μετά σε μπαρ. Γράφτηκε στο Montclair State College στο Νιου Τζέρσεϊ αλλά τα παράτησε σύντομα για να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη και να γίνει ηθοποιός. Έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο στο έργο “Heaven and Earth” και συμμετείχε σε αρκετά θεατρικά και τηλεοπτικές διαφημίσεις, προτού πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο επιτυχημένο θεατρικό του Σαμ Σέπαρντ “Fool for Love” το 1984.

Πέτυχε τη διεθνή αναγνωρισιμότητα και απέσπασε πολλά βραβεία (μεταξύ των οποίων ένα Έμμυ και μια Χρυσή Σφαίρα) για το ρόλο του Ντέιβιντ Άντισον στη διάσημη τηλεοπτική σειρά “Αυτός, Αυτή και τα Μυστήρια” (Moonlighting), η οποία καθήλωσε τους τηλεθεατές την δεκαετία του 80′. Αν και προβλήθηκαν μόνο 66 επεισόδια, ο Ντέιβιντ και η Μάντι αγαπήθηκαν αμέσως από το κοινό.

Έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο του πλάι στην Κιμ Μπάσιντζερ στη ρομαντική κωμωδία του Μπλέικ Έντουαρντς “Ραντεβού στα Τυφλά” (1987). Το 1988 ερμήνευσε το ρόλο του Τζον Μακλέιν στο blockbuster “Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει” και ήταν πλέον βαρύ πυροβολικό του Χόλιγουντ, καθώς η ταινία ξεπέρασε σε εισπράξεις τα 138 εκατομμύρια δολάρια. Επανέλαβε το ρόλο αυτό στις τέσσερις κινηματογραφικές συνέχειες του φιλμ, το 1990, το 1995, το 2007 και το 2013.

Στις καλύτερες κινηματογραφικές εμφανίσεις του συγκαταλέγεται το μεταφυσικό θρίλερ του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν “Έκτη αίσθηση” (1999). Ο Μπρους Γουίλις υποδύεται έναν παιδοψυχολόγο, ο οποίος προσπαθεί να προσεγγίσει ένα μικρό αγόρι που βλέπει φαντάσματα. Με τον ίδιο σκηνοθέτη θα συνεργαστεί αργότερα και στην περιπέτεια “Ο άφθαρτος” (2000) που αντλεί τη θεματολογία της από τον μαγικό κόσμο των κόμικς, χωρίς ωστόσο να σταθεί στο ύψος της “Έκτης αίσθησης”.

Στην φιλμογραφία του ξεχωρίζουν επίσης “Οι Δώδεκα Πίθηκοι” (1995), “Το Πέμπτο Στοιχείο” (1997) και η “Αμαρτωλή πόλη” (2005) με τη σφραγίδα του κομίστα Φρανκ Μίλερ, του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ και του Κουέντιν Ταραντίνο, στην οποία υποδύεται τον μοναδικό έντιμο αστυνομικό σε μια πόλη βυθισμένη στη διαφθορά που σώζει ένα μικρό κορίτσι, αψηφώντας τη ζωή του. Τέλος, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την συμμετοχή του στο “Pulp Fiction” του Κουέντιν Ταραντίνο, όπου υποδύεται το μποξέρ Μπουτς Κούλιτζ.

© Eric Robert / Getty Images / Ideal Image

Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν εξαιρετικά δραστήριος ως ηθοποιός μέχρι και σήμερα. Μόνο από τις αρχές του 2021 και έπειτα, έχει εμφανιστεί σε δέκα ταινίες ενώ υπάρχουν, όπως σημειώνει ο Guardian, άλλες οκτώ ταινίες με τον ίδιο που έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να αρχίσουν να προβάλλονται φέτος και του χρόνου.

Σίγουρα θα μας λείψει απο την μεγάλη οθόνη και τον μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να του ευχηθούμε καλή συνταξιοδοτηση.


Διαβάστε επίσης: Οι καλύτεροι μονόλογοι στην ιστορία του κινηματογράφου