Ο Μοχάμεντ Άλι, γεννημένος ως Κάσιους Μαρσέλους Κλέι στις 17 Ιανουαρίου 1942, είναι παγκοσμίως γνωστός ως ένας από τους μεγαλύτερους πυγμάχους όλων των εποχών. Ωστόσο, η ζωή του δεν περιορίζεται μόνο στην πυγμαχία, καθώς ο Άλι άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην κοινωνία ως ακτιβιστής, φιλάνθρωπος και σύμβολο αλλαγής.
Με αφορμή τα γενέθλια του ρίχνουμε μία ματια σε μερικές πτυχές της ζωής του που συχνά παραμένουν στη σκιά της φήμης του.
Η πρώτη του επαφή με την πυγμαχία ήταν εντελώς τυχαία
Η ιστορία ξεκίνησε όταν ο 12χρονος Κάσιους Κλέι έχασε το ποδήλατό του και πήγε στο αστυνομικό τμήμα για να το αναφέρει. Έκπληκτος και θυμωμένος, δήλωσε ότι θα «έδερνε» αυτόν που το έκλεψε. Ο αστυνομικός Τζο Μάρτιν, που ήταν επίσης προπονητής πυγμαχίας, του πρότεινε να μάθει πρώτα πώς να παλεύει. Έτσι, ο Κλέι βρήκε τον δρόμο του προς το ρινγκ.
Ήταν λάτρης της ποίησης και της ραπ πριν γίνει δημοφιλής
Ο Μοχάμεντ Άλι ήταν γνωστός για τις δηλώσεις του που συχνά είχαν ποιητική χροιά. Φράσεις όπως “Float like a butterfly, sting like a bee” έδειχναν τη φυσική του ικανότητα να δημιουργεί ρίμες. Πολλοί θεωρούν ότι η ικανότητά του να “ραπάρει” στις συνεντεύξεις του αποτέλεσε έμπνευση για τους καλλιτέχνες της hip-hop δεκαετίες αργότερα.
Η αλλαγή του ονόματος του: Από Κάσιους Κλέι σε Μοχάμεντ Άλι
Μία από τις πλέον καθοριστικές στιγμές της ζωής του ήταν η απόφασή του να αλλάξει το όνομά του. Αφού νίκησε τον Σόνι Λίστον το 1964 και έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το “δουλικό” όνομα Κάσιους Κλέι και υιοθετεί το όνομα Μοχάμεντ Άλι. Η αλλαγή αυτή έγινε μετά τη συνάντησή του με τον Ελάιτζα Μοχάμεντ, ηγέτη της θρησκευτικής οργάνωσης Nation of Islam.
Ο ίδιος περιέγραψε το παλιό του όνομα ως “το όνομα του αφέντη” που συμβόλιζε τη δουλεία και την καταπίεση. Το νέο του όνομα είχε βαθιά σημασία: “Μοχάμεντ” σημαίνει “άξιος επαίνου” στα αραβικά, ενώ “Άλι” συμβόλιζε την τιμή και τη δύναμη.
Αρνήθηκε έναν ρόλο σε ταινία του Χόλιγουντ
Το 1962, πριν γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής, του προσφέρθηκε ένας ρόλος στην ταινία “The Greatest Story Ever Told”, στην οποία θα υποδυόταν τον Σίμωνα της Κυρήνης. Ωστόσο, ο Άλι απέρριψε τον ρόλο, λέγοντας ότι προτιμούσε να επικεντρωθεί στην καριέρα του στην πυγμαχία.
Ήταν παθιασμένος με τα μαγικά κόλπα
Ο Μοχάμεντ Άλι διασκέδαζε τα παιδιά (και τους ενήλικες) με ταχυδακτυλουργικά κόλπα. Είχε μάλιστα ένα μίνι κουτί μαγικών και απολάμβανε να εκπλήσσει τους ανθρώπους με τις δεξιότητές του. Τα μαγικά κόλπα τον βοηθούσαν να χαλαρώνει και να συνδέεται με τους θαυμαστές του.
Ο Άλι επισκέφθηκε την Ελλάδα για ανθρωπιστικούς λόγους
Παρόλο που η παρουσία του στη χώρα μας δεν ήταν τόσο διαφημισμένη, ο Άλι ταξίδεψε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1980. Η επίσκεψη αφορούσε φιλανθρωπικές δράσεις και την υποστήριξη οργανισμών που βοηθούσαν παιδιά σε ανάγκη. Ο Άλι εντυπωσιάστηκε από την ιστορία της Ελλάδας και μάλιστα μίλησε για το πώς ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός τον ενέπνευσε ως αθλητή.
Το όνομα του έχει δοθεί σε 26 δρόμους παγκοσμίως
Σε πολλές χώρες, δρόμοι και λεωφόροι φέρουν το όνομά του, ως φόρο τιμής στην αθλητική του καριέρα και το κοινωνικό του έργο. Ανάμεσά τους βρίσκονται περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη και στην Αφρική. Αυτό δείχνει την παγκόσμια απήχηση του Άλι ως σύμβολο της δικαιοσύνης και της αποφασιστικότητας.
Βοήθησε στην απελευθέρωση Αμερικανών ομήρων στο Ιράκ
Το 1990, ο Άλι ταξίδεψε στο Ιράκ κατά τη διάρκεια της κρίσης στον Κόλπο, για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση Αμερικανών ομήρων. Παρά την ασταθή του υγεία, χρησιμοποίησε τη φήμη του για να πείσει τον Σαντάμ Χουσεΐν να ελευθερώσει 15 ομήρους, μια πράξη που τόνισε την αφοσίωσή του στην ανθρωπιστική δράση.
Η ζωή του έγινε μάθημα στο Χάρβαρντ
Η πορεία του Άλι από την πυγμαχία στον ακτιβισμό διδάσκεται ως μέρος μαθημάτων κοινωνιολογίας και ηγεσίας. Ο τρόπος που χρησιμοποίησε την πλατφόρμα του για να πολεμήσει τον ρατσισμό, την ανισότητα και τον πόλεμο του Βιετνάμ αναλύεται από ακαδημαϊκούς σε όλο τον κόσμο.
Διαβάστε επίσης: Ο “κορυφαίος πυγμάχος όλων των εποχών” σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Άλι