Ένας άνθρωπος με όραμα, γυναίκα, ακτιβίστρια, μαχήτρια, κάτοχος βραβείου Νόμπελ και Αγγελιαφόρος Ειρήνης του O.Η.Ε. Λίγα λόγια και τα πιο σημαντικά αποφθέγματα μιας γυναίκας που αγωνίζεται για ένα καλύτερο κόσμο.

Λίγα λόγια

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου στο Πακιστάν. Κατά τη διάρκεια της εφηβικής της ηλικίας υποστήριξε το κίνημα για την εκπαίδευση των κοριτσιών, με αποτέλεσμα οι Ταλιμπάν να την βάλουν στο στόχαστρο. Το 2008 έδωσε μια διάλεξη με τίτλο ‘Πως μπορούν οι Ταλιμπάν να μου στερούν την εκπαίδευση;’ και το 2009 δημιούργησε ένα blog σε συνεργασία με το BBC στο οποίο παρουσίαζε την κατάσταση που επικρατούσε με τους Ταλιμπάν. Συνέχιζε την ακτιβιστική της δράση, μιλώντας ανοικτά για το δικαίωμα των νεαρών κοριτσιών στην εκπαίδευση με αποτέλεσμα να κερδίζει υποψηφιότητα για Βραβείο Ειρήνης το 2009, ενώ το 2011 τιμήθηκε με το βραβείο National Youth Peace του Πακιστάν.

Το 2012 καθώς επέστρεφε με το σχολικό λεωφορείο ένας οπλισμένος άνδρας εισέβαλε στο όχημα και απαιτούσε να μάθει ποια ήταν η Μαλάλα. Το αποτέλεσμα ήταν μια σφαίρα να χτυπήσει τη δεξιά μεριά του κεφαλιού του νεαρού κοριτσιού, η οποία έφτασε μέχρι τον λαιμό της. Δυο ακόμα κορίτσια, φίλες της, τραυματίστηκαν στο τραγικό συμβάν.

Tις μέρες μετά την επίθεση νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο του Πακιστάν και έπειτα οδηγήθηκε στο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ. Τα επόμενα χρόνια έδωσε διαλέξεις και συνεντεύξεις σε διάφορα μέρη του κόσμου, στις οποίες τόνιζε το δικαίωμα και τη σημαντικότητα της εκπαίδευσης των νεαρών κοριτσιών. Το 2013 της απονέμεται το βραβείο Ζχάρωφ, ενώ ένα χρόνο αργότερα απέσπασε το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνας της υπέρ της εκπαίδευσης των νεαρών κοριτσιών.

Η ημέρα των γενεθλίων της καθιερώθηκες ως παγκόσμια ημέρα και η νεαρή ακτιβίστρια συνέχισε τη δράση της με την ίδρυση ενός σχολείου για προσφυγόπουλα από τη Συρία στη Βυρηττό, το οποίο θα υποστήριζε τη μόρφωση 200 κοριτσιών ηλικιών 14-18 ετών.

Τον Απρίλιο του 2017 τιμήθηκε από τον γενικό γραμματέα του Ο.Η.Ε Αντόνιο Γκουτέρες ως Αγγελιαφόρος Ειρήνης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: ‘Δεν είσαι μόνο η ηρωίδα μου, αλλά και ένα πολύ γενναιόδωρο και αφοσιωμένο πρόσωπο’. Τέλος, έλαβε την τιμητική καναδική υπηκοότητα που αυτομάτως την έκανε το έκτο και νεότερο μέλος που τη λαμβάνει στην ιστορία της χώρας.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι φαίνεται να είναι πιο δυνατή από το φόβο, παλεύοντας για ένα καλύτερο κόσμο, ένα κόσμο δίχως διακρίσεις.

Αποφθέγματα

– ‘Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο κι ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Η εκπαίδευση είναι η μοναδική λύση.’

– ‘Όταν όλος ο κόσμος είναι σιωπηλός, ακόμη και μια φωνή γίνεται ισχυρή.’

– ‘Γιατί να είναι πιο εύκολο να δίνονται όπλα από ότι βιβλία.’

– ‘Οι εξτρεμιστές έδειξαν τι τους φοβίζει περισσότερο, ένα κορίτσι που κρατάει βιβλίο.’

– ‘Με τα όπλα μπορείς να σκοτώσεις τρομοκράτες, με την εκπαίδευση μπορείς να σκοτώσεις την τρομοκρατία.’

– ‘Ακόμη και αν είμαι κορίτσι, ακόμη και αν ο κόσμος πιστέψει ότι δεν θα τα καταφέρω, δεν πρόκειται να χάσω την ελπίδα μου.’


Διαβάστε επίσης: Τζακ Κέρουακ: 25 ατάκες από τον σπουδαίο “αλήτη” της λογοτεχνίας