Ο διάσημος Σκωτσέζος ηθοποιός, Σον Κόνερι, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός και αγαπήθηκε ιδιαίτερα για τον ρόλο του James Bond, άφησε την τελευταία του πνοή στην ηλικία των 90 ετών, με τα νέα να έχουν επιβεβαιωθεί και από την οικογένειά του στο BBC.

Ο Σον Κόνερι, ο οποίος χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ το 2000 για την συμβολή του στις τέχνες, υποδηθηκε τον Βρετανό Πράκτορα σε επτά ταινίες, ξεκινώντας με το “Dr No.” το 1962. Μπορεί να θεωρείται ως ο καλύτερος James Bond όλων των εποχών, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Πρωταγωνίστησε στην ταινία “Marnie” (1964) του Άλφρεντ Χίτσκοκ, ήταν στο all-star καστ του “Murder on the Orient Express” το 1974, υποδήθηκε τον πατέρα του Ιντιάνα Τζόουνς το 1989 στην ταινία “Indiana Jones and the Last Crusade”, ενώ κέρδισε Όσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου για την ταινία “The Untouchables” (1987).

Απ’ όλους τους ηθοποιούς που ενσάρκωσαν τον θρυλικό πράκτορα James Bond, ο Σον Κόνερι είναι ίσως ο μοναδικός που δεν ενθουσιάστηκε πολύ με τον ρόλο του. Μάλιστα το 1964 δηλωσε στους New York Times ότι δεν θαυμάζει καθόλου τον χαρακτήρα του ρόλου που υποδύεται, λέγοντας πως δεν είναι ο τύπος του.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ωστόσο θα τον θυμούνται ως τον καλύτερο Πράκτορα 007, καθώς ήταν ένας ρόλος που στιγμάτισε την καριέρα του, όπως και των υπόλοιπων ηθοποιων που τον ανέλαβαν. Εγκατέλειψε τον ρόλο αυτό δύο φορές, και τελικά τα κατάφερε το 1983, όπου υποδήθηκε για 7η και τελευταία φορά τον James Bond στην ταινία “Never Say Never Again”.

Ότι και να ειπωθεί για τον Σον Κόνερι είναι λίγο, καθώς άφησε το στίγμα του ανεξίτηλο στον παγκόσμιο κινηματογράφο, ενώ η κλάση και ο χαρακτήρας του τον ανέδειξαν σε παγκόσμιο είδωλο. Σίγουρα ο κόσμος του κινηματογράφου θα είναι πιο φτωχός από σήμερα.

© Michael Ochs Archives / Getty Images / Ideal Image

Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζιον, δήλωσε ότι “ράγισε η καρδιά της” στην είδηση του θανάτου του Κόνερι.

“Το έθνος μας σήμερα θρηνεί έναν από τους αγαπημένους γιους του”, είπε σε δήλωση της. “Ο Σον γεννήθηκε στο Εδιμβούργο από μια οικογένεια της εργατικής τάξης και μέσω του ταλέντου και της πολύ σκληρής δουλειάς, κατάφερε να γίνει θρύλος του κινηματογράφου και ένας από τους πιο επιτυχημένους ηθοποιούς στον κόσμο.”

Η Στέρτζιον αναφέρθηκε επίσης στην αφοσίωση του Κόνερι στη χώρα του και την έμπρακτη υποστήριξη του για μια ανεξάρτητη Σκωτία, προσθέτοντας ότι ήταν «προνόμιο» να τον γνωρίζει.

“Ο Σον ήταν παγκόσμιος θρύλος, αλλά, πρωτίστως, ήταν πατριώτης και περήφανος Σκωτσέζος. Η παρουσία του στα εγκαίνια του κοινοβουλίου της Σκωτίας ήταν ένα σημάδι της αφοσίωσης του στη χώρα του”, είπε.
“Ήταν ένας δια βίου υποστηρικτής μιας ανεξάρτητης Σκωτίας και όσοι από εμάς συμμεριζόμαστε αυτήν την πεποίθηση, του χρωστάμε μεγάλη ευγνωμοσύνη.”

Καλό ταξίδι, Πράκτορα 007.


Διαβάστε επίσης: Ο Σον Κόνερι αναδείχτηκε ο καλύτερος James Bond όλων των εποχών!