Πριν από 61 χρόνια, συγκεκριμένα στις 22 Νοεμβρίου του 1963, ο 35ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Φίτζεραλντ Κένεντι, έπεσε νεκρός χτυπημένος από μία σφαίρα στο κεφάλι, κατά τη διάρκεια αυτοκινητοπομπής στο Ντάλας του Τέξας. Το συμβάν αυτό δεν σημάδεψε μόνο τις ΗΠΑ, αλλά αποτέλεσε παγκόσμιο σημείο αναφοράς.

Ο πρόεδρος Κένεντι επισκέφθηκε την πολιτεία του Τέξας εν όψει των προεδρικών εκλογών της επόμενης χρονιάς, καθώς στις προηγούμενες εκλογές η πολιτεία του Τέξας δεν υποστήριξε τους Δημοκρατικούς. Στις 11 και μισή το πρωί ο Κένεντι και η σύζυγος του, Τζάκι, έφτασαν στο Ντάλας. Εκεί τους υποδέχτηκε ο κυβερνήτης του Τέξας Τζον Κόναλι. Ακολούθησε πομπή η οποία επρόκειτο να διασχίσει ολόκληρη σχεδόν την πόλη για να καταλήξει στο εκθεσιακό όπου ο πρόεδρος θα παρέθετε ομιλία.

Τα αυτοκίνητα πέρασαν από το κέντρο της πόλης και τους ουρανοξύστες και στη συνέχεια κινήθηκαν προς τη διασταύρωση της οδού Ελμ, την οποία οι άνθρωποι της ασφάλειας του προέδρου θεωρούσαν πιο ασφαλή περιοχή. Στις 12:28 τα αυτοκίνητα πέρασαν μπροστά από το κτίριο του Αποθετηρίου Σχολικών Βιβλίων της πολιτείας. Λέγεται ότι ο πρόεδρος είχε ζητήσει τα αυτοκίνητα να κινούνται αργά εξαιτίας της ενθουσιώδους υποδοχής του κόσμου.

© Hulton Archive / Getty Images / Ideal Image

Στις 12:30 ένας ελεύθερος σκοπευτής πυροβολεί τον πρόεδρο από ένα κτίριο που βρίσκεται ακριβώς έξω από την πορεία της αυτοκινητοπομπής. Ο Κένεντι, ο οποίος χαιρετούσε τον κόσμο, έφερε ξαφνικά τα χέρια του στο λαιμό του και άρχισε να σκύβει προς την πλευρά της γυναίκας του, η οποία τον κοίταζε έντρομη. Ένας παριστάμενος έστριψε απότομα το κεφάλι του προς την πλατεία Ντίλι, μακριά από το Αποθετήριο. Ένας πυροβολισμός είχε ακουστεί αλλά ελάχιστοι τον είχαν αντιληφθεί. Ένα δευτερόλεπτο αργότερα, ο Κόναλι, ο οποίος καθόταν ακριβώς μπροστά από τον Κένεντι έπεσε απότομα μπροστά, χτυπημένος από τη δεύτερη σφαίρα.

Τέσσερα δευτερόλεπτα, μία τρίτη σφαίρα χτύπησε τον πρόεδρο στο κεφάλι, το οποίο κυριολεκτικά συντρίφτηκε. Το σώμα του Κένεντι τινάχθηκε προς τα πίσω και έπεσε απότομα στην αγκαλιά της Τζάκι. Η Τζάκι σηκώθηκε από το κάθισμα για να βοηθήσει τον μυστικό πράκτορα Κλίντον Χιλ, ο οποίος σκαρφάλωσε στη λιμουζίνα από πίσω και έσπρωξε την πρώτη κυρία πίσω στο κάθισμα.

© Bettmann / Getty Images / Ideal Image

Ο βασικός ύποπτος, ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα. Η Επιτροπή Γουόρεν που συγκροτήθηκε για να ερευνήσει το περιστατικό, κατέληξε ότι ο Όσβαλντ ενήργησε μόνος, κάτι που μέχρι σήμερα αμφισβητείται ευρέως. Ο Όσβαλντ δολοφονήθηκε δύο ημέρες μετά από τον Τζακ Ρούμπι, γεγονός που ενίσχυσε τις θεωρίες συνωμοσίας.

Παρότι η επίσημη εκδοχή αναγνωρίζει τον Όσβαλντ ως τον μόνο δράστη, θεωρίες υποδεικνύουν πιθανούς συνεργούς ή και άλλους οργανισμούς πίσω από τη δολοφονία. Ο ρόλος της CIA, της KGB, της μαφίας και ακόμη και του αντιπροέδρου Λίντον Τζόνσον, ο οποίος ορκίστηκε Πρόεδρος, έχουν διερευνηθεί σε διάφορες μελέτες και δημοσιεύσεις. Κάποιες θεωρίες βασίζονται στην ύπαρξη δεύτερου σκοπευτή ή στην ανάλυση του φιλμ του Αμπραχάμ Ζαπρούντερ, ο οποίος στεκόταν με μια κάμερα στο πλήθος και κατέγραψε τη στιγμή που η σφαίρα βρήκε τον στόχο της.

© Hulton Archive / Getty Images / Ideal Image

Παρόλο που εκατοντάδες έγγραφα έχουν αποχαρακτηριστεί, πολλά παραμένουν απόρρητα. Ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν ότι τα έγγραφα αυτά θα μπορούσαν να ρίξουν φως στα πραγματικά κίνητρα και τους υπεύθυνους. Η συζήτηση γύρω από την έλλειψη διαφάνειας παραμένει έντονη, ειδικά όταν πρόκειται για κυβερνητικές υπηρεσίες.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, η δολοφονία του Κένεντι δεν είναι απλώς ένα ιστορικό γεγονός· αποτελεί ένα διαχρονικό μυστήριο που συνεχίζει να προκαλεί ερωτήματα για τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια στην πολιτική. Η αδυναμία οριστικής απόδειξης έχει καταστήσει το γεγονός γόνιμο έδαφος για θεωρίες συνωμοσίας, με τους περισσότερους Αμερικανούς να πιστεύουν ότι η αλήθεια δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως.


Διαβάστε επίσης: Τα απροσδόκητα χόμπι 11 Αμερικανών Προέδρων