Φιντέλ Κάστρο: Ο άνθρωπος που επιβίωσε από εκατοντάδες απόπειρες δολοφονίας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Φιντέλ Κάστρο, ο μακροβιότερος ηγέτης της Κούβας και ένας από τους πιο εμβληματικούς επαναστάτες της σύγχρονης εποχής, όχι μόνο ηγήθηκε μιας από τις πιο ριζοσπαστικές κοινωνικές αλλαγές του 20ού αιώνα αλλά και έγινε σύμβολο της ανθεκτικότητας, καθώς κατάφερε να επιβιώσει σε πάνω από 600 απόπειρες δολοφονίας.

Με αφορμή την ιστορική πορεία του και τη συγκλονιστική αντοχή του απέναντι σε συνωμοσίες και εχθρούς, παρουσιάζουμε μια αναλυτική ματιά σε αυτή την πτυχή της ζωής του.

Η αρχή του μίσους: Η επανάσταση που τάραξε την παγκόσμια τάξη

© Corbis Historical / Getty Images / Ideal Image

Η άνοδος του Κάστρο στην εξουσία το 1959, έπειτα από την ανατροπή του καθεστώτος Μπατίστα, προκάλεσε παγκόσμια αναταραχή. Η απόφασή του να ευθυγραμμιστεί με τη Σοβιετική Ένωση και να μετατρέψει την Κούβα σε σοσιαλιστικό κράτος εξόργισε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την αντικομμουνιστική διεθνή κοινότητα. Από νωρίς, ο Κάστρο βρέθηκε στο στόχαστρο της CIA, της Μαφίας, ακόμη και Κουβανών εξόριστων που επιθυμούσαν την πτώση του.

Η εμπλοκή της CIA και το Operation Mongoose

Η CIA, θεωρώντας τον Κάστρο απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, δημιούργησε το Operation Mongoose (1961-1962), ένα πρόγραμμα με στόχο την ανατροπή του. Στο πλαίσιο του σχεδίου, οργανώθηκαν πολυάριθμες δολοφονικές απόπειρες, πολλές από τις οποίες βασίζονταν σε πρωτοφανή μέσα και τεχνικές, όπως:

Δηλητηριασμένα πούρα: Η CIA φέρεται να κατασκεύασε πούρα γεμάτα με τοξίνες, γνωρίζοντας την αγάπη του Κάστρο για το κάπνισμα.

Τοξικό καταδυτικό κοστούμι: Σχεδιάστηκε κοστούμι κατάδυσης μολυσμένο με βακτήρια που προκαλούν δερματικές λοιμώξεις, λόγω της συνήθειας του Κάστρο να καταδύεται.

Δηλητήριο στα ποτά του: Υποστηρίζεται ότι πράκτορες προσπάθησαν να τοποθετήσουν δηλητήριο σε ροφήματά του, αλλά απέτυχαν λόγω των εξαιρετικών μέτρων ασφαλείας.

Η Μαφία και οι Κουβανοί εξόριστοι

© Getty Images / Ideal Image

Η συμμετοχή της Μαφίας στις απόπειρες δολοφονίας ήταν επίσης έντονη, καθώς οι Αμερικανοί νονοί είχαν χάσει σημαντικά οικονομικά οφέλη μετά την εθνικοποίηση των καζίνο και των ξενοδοχείων στην Κούβα. Σε συνεργασία με την CIA, οργανώθηκαν επιθέσεις με σκοπό τη φυσική εξόντωσή του.

Απόπειρες μέσω δολιοφθοράς και στρατιωτικών επεμβάσεων

Η πιο γνωστή στρατιωτική απόπειρα ήταν η εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων το 1961, μια καταστροφική επιχείρηση από Κουβανούς εξόριστους με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Αν και δεν στόχευε αποκλειστικά στη δολοφονία του Κάστρο, η αποτυχία της ενίσχυσε τη θέση του στην Κούβα και παγκοσμίως.

Η ανθεκτικότητα του Κάστρο: Έξυπνη στρατηγική ή τύχη;

© Getty Images / Ideal Image

Ο ίδιος ο Κάστρο είχε δηλώσει αστειευόμενος: “Αν η επιβίωση από δολοφονικές απόπειρες ήταν ολυμπιακό άθλημα, θα είχα πάρει χρυσό μετάλλιο”, ωστόσο , η μακροζωία του δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στην τύχη.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας: Η προσωπική του φρουρά είχε σχεδιαστεί να λειτουργεί ως αδιαπέραστος μηχανισμός προστασίας.

Απρόβλεπτο πρόγραμμα: Ο Κάστρο συχνά άλλαζε τη ρουτίνα του, καθιστώντας δύσκολη την πρόβλεψη του πού θα βρισκόταν.

Πολιτική ευφυΐα: Η ικανότητά του να διατηρεί τη λαϊκή υποστήριξη εντός της Κούβας και να αποφεύγει την απομόνωση έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Κληρονομιά και μύθοι

Ο Κάστρο πέθανε τελικά στις 25 Νοεμβρίου 2016, σε ηλικία 90 ετών, από φυσικά αίτια. Η ζωή του, ωστόσο, είναι γεμάτη μυστήριο και αντιφάσεις. Οι αμέτρητες απόπειρες κατά της ζωής του ενίσχυσαν τον μύθο ενός ανθρώπου που δεν μπορούσε να αγγίξει ούτε ο πιο ισχυρός εχθρός.


Διαβάστε επίσης: Το αυτοκίνητο του Φιντέλ Κάστρο που ο Χίτλερ “ήθελε να έχει στους δρόμους του”

Share.

Comments are closed.