Προτάθηκε πέντε φορές για Οσκαρ και είπε και όχι στη Βασίλισσα όταν του προτάθηκε να γίνει Ιππότης.

Ο Albert Finney, ο οποίος έχτισε την φήμη του ως ένας από τους κορυφαίους ηθοποιοούς του κινηματογράφου την δεκαετία του ’60 στη Βρετανία, πέθανε σε ηλικία 82 ετών μετά από σύντομη ασθένεια, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του. Το 2011, αποκάλυψε ότι πάσχει απο καρκίνο νεφρο.

Βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα, με BAFTA, με Έμμυ και με SAG, ο διάσημος ηθοποιός ήταν 5 φορές υποψήφιος για Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου αλλά ποτέ δεν κέρδισε.

Γεννημένος στο Salford το 1936, ο Finney μεγάλωσε ως μέρος αυτού που ονόμασε “κατώτερη μέση τάξη”. Με ενθάρρυνση από τον διευθυντή του στο Salford Grammar School, ο Finney μπήκε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών, όπου βρισκόταν στην ίδια τάξη με τον Peter O’Toole και τον Alan Bates. Αφού καθιερώθηκε ως θεατρικός ηθοποιός, ο Finney βρήκε τον πρώτο ρόλο σε μια μικρή προσαρμογή του The Entertainer του John Osborne (στο Morecambe) στη συνέχεια ως κεντρικός πρωταγωνιστής στο Saturday Night and Sunday Morning.

Ο Finney έγινε το πρόσωπο της διεθνούς έκρηξης του βρετανικού κινηματογράφου, μετά από τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Tom Jones, σε σκηνοθεσία του Tony Richardson του The Entertainer. Ο Tom Jones, με το χυδαίο χιούμορ, ήταν ένα χτύπημα στις ΗΠΑ και κέρδισε τέσσερα Όσκαρ (συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης ταινίας). Ο Finney έλαβε την πρώτη από τις τέσσερις υποψηφιότητες του για Όσκαρ καλυτερου ηθοποιού, αλλά έχασε απο τον Sidney Poitier για το Lilies of the Field.

Εμβληματική ήταν η παρουσία του στο Miller’s Crossing σε συνεργασία με τους αδερφούς Coen, όπου υποδύθηκε τον Ιρλανδό-Αμερικανό γκάνγκστερ Leo O’Bannon. Άρχισε να αποκτά την δική του θέση στον παγκόσμιο κινηματογράφο με την νέα γενιά αμερικανών κινηματογραφιστών να σέβονται την σπουδαία δουλειά του την δεκαετία του 1960. Οι περισσότεροι βέβαια ίσως να τον θυμούνται από το Traffic και το Eric Brockovich του Sodenberg και τα Corpse Bride και Big Fish του Tim Burton.

Ο τελευταίος κινηματογραφικός του ρόλος έμελλε να είναι στην ταινία James Bond: Skyfall το 2012.