Στις 16 Απριλίου του 1889 ήρθε στη ζωή ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο αγαπημένος σε όλους μας Άγγλος ηθοποιός και η πρώτη παγκόσμια αναγνωρίσιμη φιγούρα της κινηματογραφικής τέχνης.
Από το 1912 ώς το 1918 αξιοποίησε το ταλέντο του σε πολλές μικρού μήκους κωμωδίες του βωβού κινηματογράφου, δημιουργώντας τον τύπο του Σαρλό. Ο ίδιος όχι μόνο πρωταγωνιστούσε, αλλά ήταν επίσης ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και συνθέτης της μουσικής των ταινιών του. Η παγκόσμια καταξίωση ήρθε μέσα από τις μεγάλου μήκους ταινίες του, όπως οι “Μοντέρνοι Καιροί”, “Ο Μεγάλος Δικτάτωρ”, “Τα φώτα της πόλης” και “Ο κύριος Βερντού”, που τον κατέταξαν ανάμεσα στους σημαντικότερους δημιουργούς της 7ης τέχνης.
Το 1952, στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου και της Μαύρης Λίστας, έπεσε σε δυσμένεια λόγω των αριστερών πολιτικών φρονημάτων του. Ενώ ταξίδευε προς το Λονδίνο, έμαθε την απόφαση του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης να άρει τη βίζα του και επομένως το δικαίωμα επιστροφής. Μετά από αυτό το γεγονός παρέμεινε οριστικά στην Ευρώπη, και πιο συγκεκριμένα στο Βεβέ της Ελβετίας, όπου πέθανε στις 25 Δεκεμβρίου 1977. Στο διάστημα αυτό ταξίδεψε στην Αμερική μόνο μια φορά, το 1972, προκειμένου να παραλάβει το ειδικό Τιμητικό Όσκαρ για τη συνεισφορά του στην έβδομη τέχνη, κερδίζοντας το μεγαλύτερο σε διάρκεια χειροκρότημα της ιστορίας των βραβείων.
Ενώ οι περισσότεροι από εμάς τον γνωρίσαμε μόνο μέσα από τις ταινίες του, σίγουρα υπάρχουν πολλά γεγονότα που λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν για αυτόν, όπως για παράδειγμα ότι έκλεψαν το φέρετρο του και στην συνέχεια ζήτησαν λύτρα!
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όλα συνέβησαν μια βροχερή νύχτα στο ελβετικό χωριό Corsier-sur-Vevey στις όχθες της λίμνης της Γενεύης. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού είχαν πέσει από νωρίς για ύπνο, χωρίς να έχουν ιδέα ότι ένα μακάβριο έγκλημα πρόκειται να διαπραχθεί δίπλα τους.
Την νύχτα εκείνη λοιπόν, και ενώ το ημερολόγιο έγραφε 1η Μαρτίου 1978, δύο μαυροντυμένοι άνδρες μπήκαν κρυφά στο μικρό νεκροταφείο του χωριού. Οι άνδρες αυτοί ήταν ο 24χρονος Πολωνός Ρόμαν Βάρντας και ο 38χρονος Γκάντσο Γκάνεβ από την Βουλγαρία, οι οποίοι είχαν καταστρώσει ένα σχέδιο που πίστευαν ότι θα τους έκανε πλούσιους.
Άρχισαν λοιπόν να εξερευνούν τους 400 τάφους του νεκροταφείου του χωριού. Οι περισσότεροι ήταν απλοί και διέθεταν έναν ξύλινο σταυρό, ανάμεσα τους όμως υπήρχε ένας μεγαλοπρεπής πέτρινος τάφος, ο οποίος είχε την εγχάραξη “Τσαρλς Τσάπλιν 1889-1977”. Ο τάφος φυσικά άνηκε στον διασημότερο κωμικό του κόσμου, ο οποίος είχε πεθάνει δύο μήνες πριν από την παραμονή Χριστουγέννων του 1997.
Οι δύο άνδρες έβγαλαν του κασμάδες τους και άρχισαν να σκάβουν τον τάφο. Δεν τους πήρε πολύ ώρα για να ανακαλύψουν το φέρετρο του Τσάπλιν, το οποίο φόρτωσαν στο φορτηγάκι τους και το μετέφεραν στα ανατολικά της Λίμνης της Γενεύης, όπου το έκρυψαν σε ένα χωράφι καλαμποκιού.
Την επόμενη μέρα οι κάτοικοι του μικρού χωριού ανακάλυψαν το τρομερό έγκλημα που είχε διαπραχθεί. Στην οικία των Τσάπλιν όλοι είχαν υποστεί σοκ, καθώς αναρωτιόντουσαν γιατί να συμβεί αυτό το πράγμα σε έναν άνθρωπο που μόνο χαρά έδινε στον κόσμο;
Κανείς δεν παρουσιάστηκε να παραδεχτεί το έγκλημα, ενώ τις επόμενες εβδομάδες άρχισαν να διατυπώνονται διάφορα σενάρια, πολλά από αυτά αρκετά ακραία. Ένα ήταν ότι το φέρετρο κλάπηκε από θαυμαστές του που ήθελαν να πραγματοποιήσουν την υποτιθέμενη τελευταία επιθυμία του, να ταφεί στην Αγγλία. Άλλοι έλεγαν ότι ο Τσάπλιν ήταν Εβραίος και οι κάτοικοι του χωριού δεν δέχονταν να ταφεί σε χριστιανικό νεκροταφείο.
Τελικά ο λόγος αποκαλύφθηκε τον Μάιο του 1978, καθώς η οικογένεια του Τσάπλιν είχε αρχίσει να δέχεται περίεργα τηλεφωνήματα στα οποία οι εκβιαστές ανακοίνωσαν ότι είχαν ξεθάψει την σωρό του Τσάπλιν και ζητούσαν 600.000 δολάρια για να την επιστρέψουν. Η οικογένεια αρνήθηκε κατηγορηματικά να υποκύψει στους εκβιασμούς των δύο ληστών. Έτσι, εκείνοι ξεκίνησαν τα παζάρια, μειώνοντας το ποσό των λύτρων στα 250.000 δολάρια.
Η οικογένεια Τσάπλιν απευθύνθηκε στην αστυνομία και οι αρχές αντέδρασαν ταχύτατα. Παρακολουθούσαν όλα τα τηλέφωνα της περιοχής και εντόπισαν σχεδόν αμέσως τον Βάρντας την ώρα που τηλεφωνούσε για λύτρα, ενώ λίγο μετά συνελήφθη και ο Γκανέβ.
Το μόνο πρόβλημα τώρα ήταν να επιστραφεί η σωρός του Τσάπλιν στο νεκροταφείο, ωστόσο, οι δύο ληστές είχαν ξεχάσει το ακριβές σημείο που είχαν θάψει το φέρετρο. Δυόμισι μήνες αργότερα και μετά από αρκετές έρευνες, οι αστυνομικές αρχές βρήκαν το φέρετρο. Η σορός του Τσάπλιν επέστρεψε στο κοιμητήριο του χωριού και στην θέση της προηγούμενης πέτρινης ταφόπλακας, μπήκε μια βαριά τσιμενtένια και ο τάφος σφραγίστηκε για πάντα…
Διαβάστε επίσης: Τα 10 καλά κρυμμένα μυστικά των διασήμων του “παλιού” Χόλιγουντ