Όλοι ανεξαιρέτως θα θέλαμε την ζωή του. Πήγε σε μέρη που δεν θα πάμε ποτέ. Έφαγε πράγματα που δεν θα φάμε ποτέ. Γνώρισε ανθρώπους που δεν θα γνωρίσουμε ποτέ και έζησε την ζωή του στο έπακρο. Ο λόγος για τον διάσημο σεφ Άντονι Μπουρντέν, ο οποίος έφυγε από την ζωή στις 8 Ιουνίου του 2018 στα 61 του χρόνια.

Ο κ. Μπουρντέν, ο οποίος ήταν ταλαντούχος συγγραφέας, παρουσιαστής και γνώστης της ευζωίας, μύησε εκατομμύρια ανθρώπων στην καλή ζωή και τις γεύσεις της, μέσα από τις εκπομπές του στο CNN. Δυστυχώς αφαίρεσε την ζωή του στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στην Γαλλία, όπου και βρισκόταν για το γύρισμα ενός επεισοδίου της βραβευμένης του σειράς. Το άψυχο σώμα του βρήκε ο στενός του φίλος και Γάλλος σεφ, Έρικ Ρίπερ.

© Emma McIntyre / Getty Images / Ideal Image

Σε όλα όσα έκανε ο Μπουρντέν, καλλιεργούσε την εικόνα του επαναστάτη και του κακού παιδιού. Δεν ήταν ποτέ ένας κλασικός celebrity, ούτε ένας κλασικός σεφ.

Δεξιοτέχνης σε ό,τι και αν καταπιάστηκε ο Μπουρντέν, έγραφε, μιλούσε, επικοινωνούσε τη γνώση και την εμπειρία του με έναν τρόπο ευθύ.

Γευσιγνώστης αλλά κυρίως γνώστης των απολαύσεων της ζωής, για πολλές δεκαετίες πέρασε από αναρίθμητες κουζίνες στην Νέα Υόρκη, δουλεύοντας 13 ώρες την ημέρα, έως ότου καθιερωθεί ως επαγγελματίας στην τέχνη του διοικώντας ως executive chef τη Brasserie Les Halles.

© New York Daily News / Getty Images / Ideal Image

Ο Μπουρντέν, ήταν ειλικρινής και μιλούσε ανοιχτά για τους εθισμούς του πίσω στην δεκαετία του ’80, όταν αποπλανούσε ουρανίσκους στη Νέα Υόρκη “φτιαγμένος” με κρακ, κοκαΐνη ή άλλες ναρκωτικές ουσίες στις κουζίνες της πόλης του.

Αγαπούσε ιδιαίτερα την ροκ και ιδιαίτερα την punk σκηνή καθώς ταίριαζαν με την ιδιοσυγκρασία του και αντιπαθούσε τους celebrity σεφ που “ενδιαφέρονται να πουλήσουν περισσότερο τον εαυτό τους από τα πιάτα τους”.

Το πρώτο βιβλίο του “Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly (2000)” έγινε μπεστ σέλερ στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, και τον ανέδειξε σε celebrity σεφ, ενώ το πρώτο του τηλεοπτικό πρόγραμμα,”A Cook’s Tour”, τον έκανε τηλεοπτικό αστέρα μέσα από 35 επεισόδια που προβλήθηκαν από το 2002 έως το 2003 στο Food Network.

“Θέλω οι αναγνώστες να ρίξουν μια ματιά στις γνήσιες χαρές της προετοιμασίας ενός πραγματικά καλού γεύματος σε επαγγελματικό επίπεδο. Θα ήθελα να καταλάβουν πώς νιώθεις όταν κάνεις πραγματικότητα το παιδικό σου όνειρο να κυβερνήσεις τη δική σου μπριγάδα – πώς νιώθεις, τι βλέπεις και τι οσφραίνεσαι μέσα στον ορυμαγδό και τα ουρλιαχτά, στην κουζίνα ενός εστιατορίου σε μια μεγάλη πόλη. Και θα ήθελα να τους μεταφέρω, όσο καλύτερα μπορώ, τις παράξενες χαρές που χαρίζει η γλώσσα, αυτή η λαλιά που συνδυάζει το ιδίωμα και το θανατηφόρο χιούμορ που απαντούν στη γραμμή του πυρός. Θα ήθελα οι αναγνώστες που θα διαβάσουν αυτό το βιβλίο να νιώσουν έστω την αίσθηση ότι αυτή η ζωή σε πείσμα όλων, μπορεί να έχει πλάκα.”

Πριν από την είσοδο του στο CNN το 2012, πέρασε οκτώ σεζόν στο “No Reservations” του Travel Channel, το οποίο ήταν περισσότερο επικεντρωμένο στο φαγητό και τον ίδιο τον Μπουρντέν .

Από το 2013 ήταν ένας από τα πρόσωπα του CNN με τη σειρά εκπομπών Anthony Bourdain: Parts Unknown. Στις εκπομπές του ανακάλυψε, και μαζί του και εμείς, τα διαφορετικά πρόσωπα της Γης, όργωσε χώρες, κουζίνες, καταδύθηκε σε γεύσεις, μέθυσε με τοπικές γεύσεις, εξερεύνησε την πολιτική και την ιστορία με ντόπιους, συχνά πάνω από πιάτα φαγητού και ποτών.

Ο Μπουρντέν εμφανίστηκε επίσης με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε ένα επεισόδιο του “Parts Unknown” στο Βιετνάμ το 2016, στο οποίο πάνω από κρύες μπύρες, ψητό χοιρινό και noodles, συζήτησαν τις σχέσεις Βιετνάμ-Αμερικής.

Ήταν αρθρογράφος σε εκδόσεις κύρους (The New Yorker, The New York Times, The Times, Los Angeles Times, The Observer, Gourmet, Esquire, The Face, BlackBook, The Independent, Best Life, Financial Times, Town & Country) και ήταν ορκισμένος εχθρός των σεφ που έκαναν την κουζίνα “κόκκινο χαλί”.

“Κόκκινο πανί” για τον Μπουρντέν αποτελούσαν οι vegetarian και τους αντιμετώπιζε κυνικά και σκωπτικά. Για τον κ. Μπουρντέν η επιλογή του να μην καταναλώνεις συγκεκριμένες τροφές ήταν συχνά ένδειξη αγένειας σε πολιτισμούς και τοπικές κουζίνες, και αποκαλούσε το πρόβλημα των vegeterian με την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών ως ένα “πρόβλημα του πρώτου κόσμου”.

Πρόκειται για έναν άντρα που απασχόλησε πολύ την κοινή γνώμη, καθώς έλεγε ελεύθερα την γνώμη του, και θεωρείται ως ένας από τους σπουδαιότερους σεφ στον κόσμο.


Διαβάστε επίσης: 10+1 tips για να μαγειρεύεις σαν Ιταλός σεφ