13 καλά κρυμμένα μυστικά των Αμερικανών Προέδρων

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κάθε τέσσερα χρόνια οι Αμερικανοί εκλέγουν τον επόμενο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τον άνθρωπο που αποκαλείται από πολλούς “Πλανητάρχης” και παίζει καθοριστικό ρόλο στην διεθνή πολιτική σκηνή.

Εδώ και 232 χρόνια, κάθε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει σημαδέψει την εποχή του και φυσικά είδε την δημοτικότητα του να μειώνεται μετά την αποχώρηση του από τον Λευκό Οίκο. Σίγουρα σε αυτό έπαιξαν ρόλο πολλοί παράγοντες, όπως τα σκάνδαλα που δημιουργήθηκαν, πολλά από αυτά είδαν το φως της δημοσιότητας και “δίχασαν” τους αμερικανούς πολίτες.

Ενώ στο παρελθόν υπήρχαν λιγότερες πληροφορίες για τους Αμερικανούς Προέδρους, σε σχέση με την σημερινή επόχη όπου σχεδόν τίποτα δεν μένει κρυφό, χάρη στα βιβλία που έχουν γραφτεί από αρκετούς ιστορικούς και βιογράφους, πλέον γνωρίζουμε αρκετές πληροφορίες και για τους ηγέτες του παρελθόντος.

Αν λοιπόν είστε περίεργοι, παρακάτω σας παρουσιάζουμε 13 πράγματα που δεν γνωρίζατε για πρώην Αμερικανούς Προέδρους.

Ο Αβραάμ Λίνκολν λέγεται ότι ήταν ρατσιστής

“Υπάρχει μία φυσική διαφορά ανάμεσα στη φυλή των λευκών και τη φυλή των μαύρων, η οποία πιστεύω ότι θα απαγορεύει για πάντα στις δύο φυλές να συμβιώσουν με όρους κοινωνικής και πολιτικής ισότητας. Πρέπει να υπάρχει η θέση του ανώτερου και η θέση του κατώτερου. Κι εγώ, όπως κάθε άλλος, προτιμώ η ανώτερη θέση να εκχωρηθεί στη λευκή φυλή” είχε δηλώσει ο Αβραάμ Λίνκολν σε ομιλία του, το 1858, μόλις τρία χρόνια πριν ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ και επτά χρόνια πριν συμβάλει αποφασιστικά στην υιοθέτηση της περίφημης 13ης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, με την οποία καταργήθηκε η δουλεία!

Ο μυθοποιημένος σήμερα ηγέτης λέγεται ότι προχώρησε στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, όχι για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά για να μην διασπαστούν οι Η.Π.Α..

Ο Λίντον Τζόνσον λέγεται είχε μανία με τον ανδρισμό του

Ο Λίντον Τζόνσον ήταν Πρόεδρος κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του πολέμου του Βιετνάμ, και ανέλαβε καθήκοντα αμέσως μετά την δολοφονία του Κένεντι. Ο Τζόνσον λέγεται ότι είχε μεγάλη μανία με τον ανδρισμό του. Είχε βάλει το προσωπικό του Λευκού Οίκου να τροποποιήσει το ντους του και να προσθέσει ένα επιπλέον σύστημα που να ρίχνει νερό κατευθείαν στο πέος του, το οποίο δεν δίσταζε να δείχνει σε αρκετά μέλη του προσωπικού, αναφερόμενο σε αυτό ως “Jumbo” και συχνά λέγοντας πράγματα όπως “έχετε δει ποτέ κάτι τόσο μεγάλο όσο αυτό;”.

Ο Τζέιμς Μπιουκάναν λέγεται ότι ήταν γκέι

Αν και ξεχασμένος και πολιτικά ανίκανος, ο Τζέιμς Μπιουκάναν μπορεί να ανακηρυχθεί ως ο χειρότερος πρόεδρος, καθώς η ατολμία του απέναντι στον Νότο και τον θεσμό της δουλείας είναι εκείνη που καταδίκασε τις ΗΠΑ σε εμφύλιο πόλεμο. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι πιστεύεται πως ο Μπιουκάναν ήταν ομοφυλόφιλος, καθώς δεν παντρεύτηκε ποτέ και κατηγορήθηκε ότι διατηρούσε σχέση με τον γερουσιαστή της Αλαμπάμα και αντιπρόεδρο, Ουίλιαμ Ρούφους Κινγκ. Οι δυο τους μοιράζονταν επί δέκα χρόνια το ίδιο σπίτι, τόσο που κάποιοι συνάδελφοί τους τους αποκαλούσαν «ο Μπιουκάναν και η σύζυγος του»!

Ο Ουίλιαμ Ταφτ σφήνωσε στην μπανιέρα του Λευκού Οίκου

Ο Ουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ υπηρέτησε ως ο 27ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ως ο 10ος Υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από το 1921 έως το 1930, γεγονός που τον καθιστά το μόνο πρόσωπο, που κατείχε και τα δύο αυτά αξιώματα. Ο Ταφτ, σε αντίθεση με άλλους Αμερικανούς Προέδρους όπως ο Ομπάμα, ο Μπους, ο Κλίντον και ο Ρέιγκαν, δεν ακολουθούσε υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς πήρε περίπου 150 κιλά κατά την διάρκεια της θητείας του, με αποτέλεσμα μια μέρα να σφηνώσει στην μπανιέρα του Λευκού Οίκου.

Πολλοί πρόεδροι λέγεται ότι ήταν μέλη της Κου Κλουξ Κλαν

Οι περισσότεροι πρώην πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν δηλώσει ότι είναι ρατσιστές, ενώ μερικοί από τους πιο πρόσφατους προέδρους έχουν κατηγορηθεί για ρατσισμό. Οι Ουίλλιαμ ΜακΚίνλεϊ, Γούντροου Ουίλσον, Κάλβιν Κούλιτζ, Ουόρεν Χάρντινγκ και Χάρι Τρούμαν, είναι οι πέντε Πρόεδροι που κατηγορήθηκαν ότι ήταν μέλη της Κου Κλουξ Κλαν, ωστόσο για τις περισσότερες κατηγορίες υπήρξαν ελάχιστες αξιόπιστες αποδείξεις.

Οι πρόεδροι που είναι πιο πιθανό να είχαν δεσμούς με την οργάνωση ήταν ο Χάρντινγκ και ο Τρούμαν, καθώς ένα υψηλόβαθμο μέλος της Κλαν είχε επιβεβαιώσει την συμμετοχή του Χάρντινγκ κατά την διάρκεια της θητείας του, ενώ ο Τρούμαν είχε καταβάλλει χρήματα στην οργάνωση όταν ήταν υποψήφιος στο Μιζούρι, καθώς η Κλαν ήταν ισχυρή δύναμη στην περιοχή.

Ο Τόμας Τζέφερσον πιστεύεται είχε αποκτήσει 6 παιδιά με μια σκλάβα

Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο ότι ο Τόμας Τζέφερσον, ο οποίος ήταν ο τρίτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, είχε στην κατοχή του σκλάβους, ωστόσο ακόμα πιο περίεγο είναι το γεγονός ότι είχε συνάψει σχέσεις με μια γυναίκα που ήταν σκλάβα του, και μάλιστα απέκτησαν 6 παιδιά. Bέβαια οι περισσότεροι ιστορικοί προσπάθησαν να αποσιωπήσουν το γεγονός, καθώς ο Τζέφερσον ήταν κύριος συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας.

Οι Γουόρεν Χάρντινγκ, Φραγκλινος Ρούσβλετ, Γούντροου Ουίλσον, Λίντον Τζόνσον και Τζοτζ Μπους ο πρεσβύτερος, πιστεύεται είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις

Όλοι γνωρίζουν για την σχέση του Μπιλ Κλίντον με την Μόνικα Λεβίνσκι (με αρκετές λεπτομέρειες) και με την ηθοποιό Τζένιφερ Φλάουερς, και φυσικά κανείς δεν ξεχνάει την σχέση του Κένεντι με την Μέριλιν Μονρόε. Εκτός από αυτούς τους δύο και τον Τζέφερσον που αναφέραμε πιο πάνω, πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν ότι και άλλοι πρόεδροι της Αμερικής είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις.

Ο Γουόρεν Χάρντινγκ λέγεται ότι είχε κάνει δύο σχέσεις κατά την διάρκεια της θητείας του και μάλιστα είχε αποκτήσει ένα παιδί με μια εξ αυτών. Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ είχε σχέση με την γραμματέα της γυναίκας του και όταν τους ανακάλυψε παρολίγο να τον χωρίσει, ωστόσο παρέμειναν μαζί για πολιτικούς λόγους. Ο Λίντον Τζόνσον είχε σχέση με μια γυναίκα για αρκετά χρόνια, κάτι που η γυναίκα του γνώριζε. Τέλος ο Τζόρτζ Μπους ο πρεσβύτερος είχε σχέση με μια από τις βοηθούς του, ενώ ο Γούντροου Ουίλσον πιστεύεται ότι είχε σχέση με την Μαίρη Πεκ.

Ο Ρόναλντ Ρίγκαν λέγεται ότι είχε επιτεθεί σεξουαλικά σε μια ηθοποιό

Πριν γίνει πολιτικός, ο Ρόναλντ Ρίγκαν ήταν ηθοποιός. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος, αλλά αυτό που πολλοί οπαδοί ή επικριτές του ίσως να μην γνωρίζουν είναι ότι ότι μια ηθοποιός, με την επωνυμία Σελέν Γουόλτερς, ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον Ρίγκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Οι λεπτομέρειες του περιστατικού περιγράφηκαν σε ένα βιβλίο του 1991, με τον Ρίγκαν να μην παραδέχεται αλλά και να μην αρνείται τίποτα.

Ο Τζον Κένεντι ήταν πολύ άρρωστος

Ο Τζον Κένεντι, παρά τη νεανική και αθλητική εικόνα που προβάλε, στην πραγματικότητα ήταν πολύ άρρωστος και υπέφερε από χρόνιο, δια βίου πόνο από διάφορα θέματα, όπως πεπτικά προβλήματα, σοβαρές αλλεργίες, οδυνηρό τραυματισμό στην πλάτη και μια κατάσταση που ονομάζεται νόσος του Addison αν και κράτησε αυτά τα προβλήματα μυστικά για να αποφύγει να φανεί αδύναμος ή ανίκανος να εκτελέσει τα προεδρικά του καθήκοντα.

Γκρόβερ Κλίβελαντ είχε παιδί εκτός γάμου

Ο εικοστός δεύτερος κατά σειρά πρόεδρος, Γκρόβερ Κλίβελαντ, δέχτηκε δημόσια κατακραυγή για την απόκτηση ενός εξώγαμου παιδιού. Η μητέρα του παιδιού λεγόταν Μαλία Χάλπιν και λίγο μετά την γέννηση του παιδιού μεταφέρθηκε σε ένα ψυχιατρικό άσυλο και το παιδί της υιοθετήθηκε.

Ο Οδυσσεύς Γκραντ κατηγορήθηκε για διαφθορά

Ενώ ο ίδιος λατρεύεται ευρέως ως ήρωας του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, καθώς ήταν στρατηγός των Βορείων, κατά τη διάρκεια της θητείας του, κυρίως της δεύτερης, ξέσπασαν πολλά σκάνδαλα οικονομικής φύσεως. Επίσης επικρίθηκε αρκετά για την καταπιεστική συμπεριφορά του απέναντι στους Νοτίους.

Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ απέκρυψε επί τρεις θητείες ότι δεν μπορεί να περπατήσει

Ο μακροβιότερος Πρόεδρος της Αμερικής απέκρυψε επί τρεις θητείες ότι δεν μπορεί να περπατήσει και ότι χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι -που προκλήθηκε από μια ασυνήθιστη περίπτωση πολιομυελίτιδας όταν ήταν σχεδόν 40 ετών. Τα κατάφερε εν μέρει χάρη στην Μυστική Υπηρεσία, στην οποία ανατέθηκε να εξαφανίζει τις φωτογραφίες δημοσιογράφων που έδειχναν τον πρόεδρο σε αναπηρικό καρότσι.

Ο Ρίγκαν διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ

Στην περίπτωση του Ρόναλντ Ρίγκαν, η ηλικία του είχε αποτελέσει ένα ζήτημα συζήτησης όταν ήταν υποψήφιος το 1980. Ομως παρουσιαζόταν ως δραστήριος όταν ανέλαβε καθήκοντα, σηκώνοντας τακτικά βάρη και κάνοντας ιππασία στο ράντσο του.

Διεκδικώντας την επανεκλογή το 1984, εμφανίστηκε μπερδεμένος στο πρώτο ντιμπέιτ με τον αντίπαλό του, αλλά επανήλθε στο επόμενο. Αργότερα, το 1994, ο Ρίγκαν διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ. Δημοσιογράφοι, ιστορικοί, ακόμη και ο γιος του υποθέτουν ότι είχε δείξει σημάδια της ασθένειας από τη δεύτερη θητεία του, όταν πλέον είχε περάσει τα 70 του.


Διαβάστε επίσης: 15 εύστοχες ατάκες από πρώην Αμερικανούς προέδρους

Share.

Comments are closed.