10 μέρη που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν ή να αλλοιωθούν τις επόμενες δεκαετίες!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο πλανήτης μας είναι γεμάτος με απίθανα μέρη, κάποια από αυτά ωστόσο κινδυνεύουν να εξαφανιστούν ή να αλλάξουν όψη τις επόμενες δεκαετίες.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής, του λιώσιμου των πάγων, της υπερθέρμανσης του πλανήτη, κ.τ.λ, το τοπίο της Γης αλλάζει δραματικά, και ίσως να είστε ανάμεσα στις τελευταίες γενιές που έχουν την δυνατότητα να δουν μερικούς από τους πιο μαγικούς προορισμούς της.

Μερικά από αυτά τα μέρη πρόκειται να εξασθενίσουν μέσα σε έναν αιώνα, ενώ άλλα θα μπορούσαν να εξαφανιστούν σε μόλις 15 χρόνια. Σημειώστε το ημερολόγιο σας, κλείστε εισιτήρια, φτιάξτε βαλίτσες και επισκεφτείτε τα πριν εξαφανιστούν για πάντα. Οι ημέρες τους είναι μετρημένες…

Εθνικό Πάρκο Glacier | Μοντάνα, ΗΠΑ

 

View this post on Instagram

 

A post shared by visitmontana (@visitmontana)

Με μονοπάτια που έχουν συνολικό μήκος πάνω από 700 χιλιόμετρα, το Εθνικό Πάρκο Glacier στη Μοντάνα είναι ο παράδεισος για αυτούς που κάνουν πεζοπορία, αλλά και αυτούς που αναζητούν ησυχία. Αν και το Glacier είναι προστατευμένο μνημείο από την UNESCO, εντούτοις σύμφωνα με στατιστικές και επιστημονικές μελέτες, πολλοί από τους παγετώνες θα εκλείψουν: Κάποτε «φιλοξενούσε» πάνω από 150 παγετώνες, πλέον διαθέτει λιγότερους από 25.

Η απότομη αλλαγή του κλίματος θα μπορούσε να τους εξαφανίσει μέχρι το 2030 αν συνεχίσει με τον τρέχοντα ρυθμό, κάτι που θα επέφερε τρομακτικές αλλαγές στα περιβάλλοντα οικοσυστήματα.

Βενετία | Ιταλία

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VENICE CITY ITALY (@venicecityitaly)

Η Βενετία από καιρό βυθίζεται συνεχώς από την ολοένα άνοδο της στάθμης της θάλασσας που κάνει την κατάσταση αρκετά δύσκολη. Η συχνότητα των πλημμυρών αυξάνεται κάθε χρόνο, αφήνοντας πολλούς να αναρωτιούνται για πόσο καιρό ακόμα θα μπορεί να μείνει πάνω από το νερό.

Ο ρυθμός βύθισης έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 100 χρόνια με τη στεριά να έχει υποχωρήσει τουλάχιστον 24 εκατοστά. Η κυβέρνηση έχει λάβει τα μέτρα της με το αντιπλημμυρικό πρόγραμμα MOSE που έχει ανέλθει σε εκατομμύρια ευρώ, αλλά οι κλιματολόγοι αμφισβητούν εάν αυτά τα μέτρα θα είναι αρκετά για να σώσουν την πόλη.

Νεκρά θάλασσα | Ισραήλ, Ιορδανία, Παλαιστίνη

Η Νεκρά ή Αλμυρή θάλασσα, πήρε την μακάβρια ονομασία της από την έλλειψη ζωής-εξαιτίας των διαλυμένων ανόργανων ουσιών, όπως χλώριο, νάτριο και μαγνήσιο, κανένας μικροοργανισμός δεν μπορεί να επιβιώσει. Το αλάτι μάλιστα που περιέχει, είναι σε ποσοστό 24%, δηλαδή μέχρι και δέκα φορές περισσότερο από το νερό της θάλασσας. Ωστόσο, η λίμνη που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ, έχει και άλλους λόγους να ονομάζεται έτσι.

Στην επιφάνειά της, αν και βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, (το χαμηλότερο σημείο επιφάνειας στην ηπειρωτική Γη), παρατηρείται σημαντική πτώση του επιπέδου στάθμης της, περίπου 1 μέτρο το χρόνο, λόγω της έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας και κυρίως εξαιτίας της μείωσης των απορροών του Ιορδάνη ποταμού. Οι επιστήμονες κρίνουν ότι σε λιγότερα από 50 χρόνια θα έχει εξαφανιστεί.

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος | Αυστραλία

Είναι ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος του κόσμου έκτασης περίπου 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Βρίσκεται στη Θάλασσα των Κοραλλίων, έξω από τις ακτές του Κουίνσλαντ της βορειοανατολικής Αυστραλίας και απαρτίζεται από 2.900 ξεχωριστούς ύφαλους και 940 νησιά. Από το 1981 ο ύφαλος αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και είναι ορατός από το διάστημα.

Φυσικά και σε αυτή τη περίπτωση, η ανθρώπινη επέμβαση (τουρισμός, υπεραλίευση) λειτουργεί καταστροφικά ενώ το σκοτεινό σκηνικό, συμπληρώνουν οι περιβαλλοντικές αλλαγές που απειλούν να καταστρέψουν μια για πάντα αυτό το οικοσύστημα. Το μοναδικής ομορφιάς οικοσύστημα, απειλείται υπό εξαφάνιση εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και της θερμοκρασίας των ωκεανών.

Η Πύλη της Κολάσεως | Derweze, Τουρκμενιστάν

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eva & Pavel (@evakraychek)

Ήταν το 1971 όταν μια ομάδα σοβιετικών επιστημόνων εξερευνούσε την έρημο σε αναζήτηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Όταν έφτασαν στα βόρεια του χωριού Derweze, εκτίμησαν ότι το υπέδαφος ήταν πλούσιο σε φυσικό αέριο.

Η ομάδα έστησε το πεδίο έρευνάς της στην περιοχή και ξεκίνησε προκαταρκτικές γεωτρήσεις. Ωστόσο λίγο αργότερα το έδαφος γύρω από τη γεώτρηση υποχώρησε δημιουργώντας μια γιγάντια τρύπα από την οποία αναδυόταν φυσικό αέριο.

Η ιστορία που έχει επικρατήσει θέλει τους Σοβιετικούς, μη γνωρίζοντας πως να διακόψουν την ανεξέλεγκτη ροή του αερίου να αποφασίζουν να… του βάλουν φωτιά, πιστεύοντας ότι ύστερα από λίγες ώρες ή μέρες όλο το συγκεντρωμένο αέριο θα είχε καεί.

Όμως η πραγματικότητα τους διέψευσε καθώς 47 χρόνια αργότερα το αέριο ακόμη δεν έχει τελειώσει και φωτιά συνεχίζει να καίει ασταμάτητα δημιουργώντας μοναδικές εικόνες και προσελκύοντας εκατοντάδες τουρίστες.

Μαδαγασκάρη

Το πλουσιότερο σε βιοποικιλότητα οικοσύστημα στον κόσμο, η Μαδαγασκάρη, που είναι χαρακτηρισμένη ως «καυτό σημείο», φιλοξενεί έναν πλούτο ζωής που δεν υπάρχει πουθενά αλλού – και κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Το οικοσύστημά της προσφέρει γνώσεις γύρω από την εξέλιξη και διαθέτει είδη απαράμιλλης ομορφιάς. Όμως, λιγότερο από το 10% της Μαδαγασκάρης παραμένει ακόμα στη φυσική του κατάσταση.

Η Μαδαγασκάρη μάς θυμίζει ότι ο κόσμος ήταν κάποτε καθαρότερος, με άγριες τοποθεσίες γεμάτες μυστήριο και μεγαλοπρέπεια. Σήμερα, η βιόσφαιρα αλλάζει δραματικά σε κάθε περιβαλλοντική γωνιά στον πλανήτη. Και ενώ το μέλλον δεν παρουσιάζει καμία εγγύηση, η Μαδαγασκάρη, όπως όλα τα «καυτά σημεία», συνεχίζει να είναι ένα ζωντανό εργαστήριο.

Μαλδίβες

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maldives (@maldives)

Αποτελεί το μικρότερο σε πληθυσμό ασιατικό κράτος και επίσης το μικρότερο κράτος στον κόσμο όπου κυρίαρχη θρησκεία είναι το Ισλάμ. Ο επίγειος αυτός παράδεισος ωστόσο, κινδυνεύει να πνιγεί από τα κρυστάλλινα νερά που το περιβάλλουν -κατέχει το ρεκόρ της χαμηλότερης χώρας στον κόσμο, καθώς το μέγιστο επίπεδο του εδάφους είναι 2,3 μέτρα-, καθώς κινδυνεύει να βυθιστεί μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, αν συνεχιστεί η άνοδος της στάθμης των ωκεανών.

Ο κίνδυνος είναι τόσο μεγάλος, που η κυβέρνηση της χώρας –σύμφωνα με το δημοσίευμα του Time- έχει αγοράσει γη σε άλλες χώρες για τους πολίτες της που απειλούνται με εκτοπισμό.

Παταγονία

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Patagonia (@patagonia)

Αποτελεί άπιαστο όνειρο για εκείνους που… φοβούνται τα αεροπλάνα. Οι τολμηροί ταξιδιώτες φυσικά ανταμείβονται από το εύρος της απίστευτης φυσικής ομορφιάς. Καταλαμβάνει το νοτιότερο τμήμα της Νότιας Αμερικής και βρίσκεται στις νότιες περιοχές της Αργεντινής και της Χιλής. Δυτικά και νότια περιλαμβάνει την οροσειρά των Άνδεων, ενώ ανατολικά τα υψίπεδα και τις πεδιάδες των αργεντινών πεδιάδων (πάμπας).

Η αργεντινή Παταγονία έχει έκταση 786.983 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η Χιλιανή 256.093 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τα παγόβουνα της Παταγονίας είναι η μεγαλύτερη οροσειρά παγόβουνων μετά της Ανταρκτικής και αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς. Ωστόσο, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τα παγόβουνα χάνουν σημαντικό ποσοστό της μάζας τους κάνοντας τους επιστήμονες να αναμένουν μέχρι το 2030 λιώσιμο των παγόβουνων σε μεγάλη κλίμακα.

Νησιά Γαλαπάγκος | Eκουαδόρ

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Galápagos Islands (@galapagosisland)

Τα νησιά Γκαλαπάγκος είναι είναι διάσημα για την πλούσια και σπάνια βιοποικιλότητα που φιλοξενούν και ένα από τα πιο παρθένα περιβάλλοντα του πλανήτη, αλλά αυτό σύντομα θα μπορούσε να αλλάξει για το μοναδικό αρχιπέλαγος. Ο ογκώδης πληθυσμός και ο απερίσκεπτος τουρισμός επιταχύνουν την αναπόφευκτη φθορά των νησιών, η οποία ήταν αναπόφευκτη από την αρχή της θεωρίας της εξέλιξης του Δαρβίνου. Τα προγράμματα διατήρησης και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι σε θέση να περιορίσουν τον αντίκτυπο στην περιοχή και εάν επιλέξετε να τα επισκεφθείτε, φροντίστε να κάνετε κράτηση σε μια εταιρεία με οικολογική συνείδηση που δίνει προτεραιότητα στη διατήρηση του αξιοσημείωτου οικοτόπου.

Ευρωπαϊκές Άλπεις

«Αγκαλιάζουν» πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις. Εκτείνονται από την Αυστρία και την Σλοβενία στα ανατολικά, μέσω της Ιταλίας, της Ελβετίας, του Λιχτενστάιν και της Γερμανίας έως την Γαλλία στα δυτικά. Μεψηλότερη κορυφή το Μον Μπανκ, η λέξη Άλπεις σημαίνει, τι άλλο;, βουνά. Οι Άλπεις φυσικά αποτελούν αγαπημένο, αν όχι λατρεμένο προορισμό των εραστών του σκι και ένα από τα αξιοθέατα που κόβουν την ανάσα-εντυπωσιακό για να το βλέπει κανείς και από ψηλά. Κάθε χρόνο ωστόσο χάνεται περίπου το 3% των αλπικών παγετώνων και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα έχουν εξαφανιστεί εντελώς μέχρι το 2050.


Διαβάστε επίσης: 12 φωτογραφίες που θα σε κάνουν να θέλεις να επισκεφτείς τη Γροιλανδία

Share.

Comments are closed.