Οι λόγοι που αξίζει να δεις το Criminal Minds

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ένας από τους λόγους που προσθέσαμε την κατηγορία “Crime Scene” στο Perpetual ήταν η περιέργεια για το τι μπορεί να οδήγησε κάποιους ανθρώπους να διαπράξουν μια ή περισσότερες δολοφονίες, αλλά και τα βήματα που έγιναν από ειδικούς αναλυτές ώστε να συλληφθούν.

Οι δολοφονίες αυτών των ανθρώπων το μόνο που μπορούν να σου προκαλέσουν είναι ανατριχίλα και αηδία, καθώς οι περισσότεροι διέπραξαν εγκλήματα που είναι αδύνατον να χωρέσει ο ανθρώπινος νους.

Είναι πάρα πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς τους λόγους που όδήγησαν κάποιον να διαπράξει μια δολοφονία, ωστόσο πολλές σειρές εγκλήματος κάνουν ακριβώς αυτό το πράγμα, δηλαδή μας κάνουν να καταλάβουμε τις προθέσεις και το ψυχολογικό υπόβαθρο του κάθε δράστη.

Μερικές σειρές απαριθμούν περισσότερες σεζόν από κάποιες άλλες, αλλά όλες έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα. Εάν λοιπόν, αγαπάτε ό,τι έχει να κάνει με το έγκλημα, σίγουρα θα έχετε αγαπήσει ήδη την Ομάδα Ανάλυσης Συμπεριφοράς του FBI στο Criminal Minds… και αυτοί είναι οι λόγοι

Ενώ το Criminal Minds είναι μια αστυνομική σειρά, οι εικόνες των θυμάτων δεν σε κάνουν να αηδιάζεις και να σφίγγεται το στομάχι σου κάθε φορά που τις βλέπεις, καθώς σε αντίθεση με το CSI, που γίνεται ανάλυση του εγκλήματος μέσω αποδεικτικών στοιχείων, εδώ η σειρά επικεντρώνεται στην σκιαγράφηση του εγκληματία, ποια είναι τα αίτια που τον οδήγησαν να διαπράξει το έγκλημα και ποια θα είναι η επόμενη του κίνηση.

Το Criminal Minds είναι μια σειρά που σε αφήνει να μπεις στο μυαλό των διάφορων εγκληματιών. Αναλύουν τις συμπεριφορές, καθώς και άλλα στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να φτιάξουν το προφίλ του εγκληματία. Η πλειοψηφία των επεισοδίων στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα και αναφέρονται συχνά αρκετοί διάσημοι serial killers, και κατα πόσο οι εγκληματίες ταυτίζονται μαζί τους. Το κοινό αναπόφευκτα μαθαίνει πολλά πράγματα που συμβαίνουν και στην πραγματική ζωή.

Αν δεις την σειρά σίγουρα θα σου τραβήξει το ενδιαφέρον ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του Δρ. Σπένσερ Ριντ, που είναι δύσκολο να τον περιγράψεις και πολύ εύκολο να τον αγαπήσεις. Έχει αποκτήσει 3 διδακτορικά μέχρι τα 22 του χρόνια και μπορεί να διαβάσει 20.000 λέξεις το λεπτό. Βλέποντας τον ωστόσο να μεγαλώνει μέσα από τη σειρά, φαίνεται πως αποκτά μια γοητευτική και ακαταμάχητη προσωπικότητα. Είναι ο αγαπημένος μας.

Κάθε μέλος της ομάδας έχει έναν διαφορετικό λόγο που βρέθηκε σε αυτή την ομάδα. Μερικοί κατευθύνθηκαν από τα μέλη της οικογένειας τους, ενώ άλλοι νιώθουν πως είναι καθήκον τους να σταματήσουν το κακό στην ανθρωπότητα.

Το καστ της σειράς είναι μοναδικό. Παίζοντας σε μια αστυνομική σειρά με αντικείμενο την επίλυση στυγερών εγκλημάτων, συχνά οι ηθοποιοί έρχονται αντιμέτωποι με πολύ δυνατά συναισθήματα, ωστόσο κάθε ηθοποιός της σειράς φαίνεται πως έχει ωριμάσει όσο τα χρόνια περνούν.

Το Criminal Minds είναι μια αρκετά ρεαλιστική σειρά σε σχέση με τις αστυνομικές σειρές που εστιάζουν αρκετά σε μια μόνο οπτική του εγκλήματος. Η ισορροπία του συναισθηματος και της δράσης, μαζί με το γεγονός πως η ομάδα ακολουθεί λανθασμένους δρόμους στην αρχή, δίνει μια πιο ρεαλιστική αίσθηση.

Η δυναμική της σειράς σίγουρα δεν είναι η ίδια με τις αρχές της το 2005, όπως συνέβη και στο CSI. Παρ’ όλα αυτά είναι μια ομάδα που καταφέρνει να είναι πάντα δεμένη. Ο κύριος αρχηγός της ομάδας Γκίντεον, έφυγε από μόνος του, όταν συνειδητοποίησε πως δεν μπορεί να δουλεύει καθημερινά τόσα χρόνια και αντικαταστάθηκε από τον πράκτορα Ρόσι, δημουργώντας τα ίδια συναισθήματα όταν ο αναλυτής Γκιλ Γκρίσομ αποχώρησε αναπάντεχα από το CSI Las Vegas. Ενώ πολλοί στην αρχή φοβόντουσαν την αλλαγή, αποδείχθηκε πως ο Ρόσι γέμισε κατευθείαν το κενό.

Πολλές υποθέσεις του Criminal Minds επηρέασαν τους χαρακτήρες στο να αποκτήσουν ψυχικές ασθένειες. Η σειρα δίνει ιδιαίτερη βάση στην επεξήγηση των συνεπειών, αλλά και στην όλη εμπειρία κάποιου που πάσχει από μια ψυχική ασθένεια. Η σειρά, δε φοβάται να χάσει κοινό αναλύοντας περισσότερο θέματα που θεωρούνται ταμπού.

Τα περισσότερα επεισόδια του Criminal Minds ξεκινούν ή τελειώνουν με κάποια διάσημη ατάκα. Αυτές οι ατάκες συνήθως ταιριάζουν με την ιστορία που εκτυλίσσεται σε κάθε επεισόδιο, και αφήνουν τον τηλεθεατή να προβληματιστεί περισσότερο.

Δείτε παρακάτω μερικές διάσημες ατάκες που έχουν αναφερθεί στην σειρά:

-«Δεν είναι απαραίτητη η πίστη σε μια υπερφυσική δύναμη κακού. Οι άνθρωποι από μόνοι τους είναι αρκετά ικανοί για κάθε κακία.» (Τζόσεφ Κόνραντ)

– «Όλα είναι ένας γρίφος και το κλειδί του γρίφου είναι ένας άλλος γρίφος.» (Ραλφ Γουόλντο Έμερσον)

– «Ξαναπροσπάθησε. Απέτυχε και προσπάθησε ξανά. Μάθε από την αποτυχία.» (Σάμιουελ Μπέκετ)

– «Όσο πιο πίσω μπορείς να κοιτάξεις, τόσο πιο μπροστά θα δεις.» (Ουίνστον Τσώρτσιλ)

– «Όταν κοιτάζεις πολλή ώρα μιαν άβυσσο, η άβυσσος κοιτάζει κι αυτή μέσα σου.» (Φρειδερίκος Νίτσε)

– «Η φαντασία είναι σημαντικότερη απ’ τη γνώση. Η γνώση είναι περιορισμένη ενώ η φαντασία αγκαλιάζει το Σύμπαν.» (Αλβέρτος Αϊνστάιν)

– «Μη προσπαθείς να’σαι απλά καλύτερος απ’ τους σύγχρονούς σου ή τους προκατόχους σου.Προσπάθησε να γίνεις καλύτερος απ’ τον εαυτό σου.» (Ουίλιαμ Φόκνερ)

– «Σχεδόν κάθε παραλογισμός της συμπεριφοράς, απορρέει από τη μίμηση αυτών που δεν μπορούμε να μοιάσουμε. (Σάμιουελ Τζόνσον)

– «Μη ξεχνάτε ότι εγώ δεν μπορώ να δω τον εαυτό μου, ο ρόλος μου περιορίζεται στο να’μαι αυτός που κοιτάζει στον καθρέφτη.» (Ζακ Ριγκώ)

– «Τα πουλιά κελαηδούν μετά την καταιγίδα.Γιατί να μην νοιώθουν και οι άνθρωποι την ίδια ελευθερία να απολαύσουν το όποιο φως της ημέρας που τους απομένει;» (Ρόουζ Κέννεντι)

– «Όταν πονάει ένας καλός άνθρωπος όλοι όσοι θα’θελαν να θεωρούνται καλοί, πρέπει να υποφέρουν μαζί του.» (Ευριπίδης)

– «Όταν η αγάπη είναι υπερβολική,δεν φέρνει στον άντρα μήτε τιμή μήτε αξιοσύνη.» (Ευριπίδης)

– «Τίποτα δεν είναι τόσο συνηθισμένο, όσο η επιθυμία να’σαι ξεχωριστός.» (Ουίλιαμ Σαίξπηρ)

– «Ο φυσιολογικός άνθρωπος δεν βασανίζει τους άλλους. Κατά γενικό κανόνα οι βασανισμένοι είναι αυτοί που μετατρέπονται σε βασανιστές.» (Καρλ Γιουνγκ)

– «Κανένα κυνήγι δεν είναι σαν το ανθρωποκυνηγυτό.Και αυτοί που κυνήγησαν οπλισμένους άντρες για αρκετό καιρό και τους άρεσε, δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για κάτι άλλο.» (Έρνεστ Χέμινγουεϊ)


Διαβάστε επίσης: 15 ταινίες που βασίζονται σε αληθινά εγκλήματα

Share.

Comments are closed.