ΑΟ μέσος άνθρωπος έχει δείκτη νοημοσύνης (IQ) περίπου 95-105, ενώ σύμφωνα με στοιχεία, ο μέσος όρος του IQ ενός serial killer είναι 94,7. Tα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι οι serial killers είναι ελαφρώς λιγότερο έξυπνοι από το μέσο μέλος μιας κοινωνίας, ωστόσο στον κανόνα υπάρχουν πάντα και εξαιρέσεις, δεδομένου ότι πολλοί διάσημοι κάτα συρροή δολοφόνοι είχαν πολύ υψηλότερο IQ, με έναν μάλιστα να ξεπερνάει και αυτό του Αϊνστάιν.
Ο λόγος για τον Τεντ Καζίνσκι, επίσης γνωστό ως “Unabomber”, ο οποίος ήταν Αμερικανός τρομοκράτης, πρώην καθηγητής μαθηματικών και αναρχικός συγγραφέας. Ήταν μαθηματική ιδιοφυΐα, αλλά εγκατέλειψε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία το 1969 για να ακολουθήσει έναν πρωτόγονο τρόπο ζωής. Μεταξύ του 1978 και 1995, σκότωσε τρία άτομα και τραυμάτισε άλλους 23 σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει μια επανάσταση με τη διεξαγωγή εθνικής εκστρατείας βομβαρδισμών με στόχο τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη σύγχρονη τεχνολογία. Σε συνδυασμό με αυτή την προσπάθεια, εξέδωσε μια κοινωνική κριτική αντιτιθέμενη στην εκβιομηχάνιση υποστηρίζοντας παράλληλα μια μορφή του αναρχισμού που επικεντρώνεται στη φύση.
Γεννήθηκε στις 22 Μαΐου του 1942 στο Σικάγο από εργατική τάξη, Πολωνών Αμερικανών δεύτερης γενιάς. Σε ηλικία 16 ετών συμμετείχε σε διαγωνισμό νοημοσύνης και η βαθμολογία του ήταν τόσο υψηλή (167) που το Χάρβαρντ του πρόσφερε υποτροφία για να σπουδάσει μαθηματικά. Το 1967, σε ηλικία 25 ετών άρχισε να διδάσκει στο Μπέρκλεϊ. Δύο χρόνια αργότερα θα παραιτηθεί και αφού κάνει κάποια μαθήματα επιβίωσης θα απομονωθεί σε μια καλύβα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό κοντά στο Λίνκολν της Μοντάνα, σε μια προσπάθεια να γίνει αυτάρκης, και θα αρχίσει τη δράση του με την κατασκευή και αποστολή βομβών.
Παρακολούθησε την καταστροφή της ερημιάς που περιβάλλει την καλύβα του και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ζωή στη φύση δεν ήταν δυνατή, έτσι ξεκίνησε την εκστρατεία βομβαρδισμού του το 1978. Το 1995, έστειλε μια επιστολή στους The New York Times και υποσχέθηκε να “σταματήσει την τρομοκρατία” εάν οι Times ή η The Washington Post δημοσιεύσουν το δοκίμιο του “Η Βιομηχανική Κοινωνία και το Μέλλον της” (Industrial Society and The Future), στο οποίο υποστήριξε ότι οι βομβιστικές επιθέσεις του ήταν ακραίες, αλλά απαραίτητες για να τραβηξει την προσοχή στη διάβρωση της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας από τις σύγχρονες τεχνολογίες που απαιτούν μεγάλης κλίμακας οργάνωση.
Ο Καζίνσκι ήταν το αντικείμενο της μακρύτερης και ακριβότερης έρευνας στην ιστορία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών. Προτού γίνει γνωστή η ταυτότητά του, το FBI χρησιμοποίησε το αναγνωριστικό της υπόθεσης UNABOM (University and Airline Bomber) για να αναφερθεί στην υπόθεσή του, με αποτέλεσμα τα μέσα ενημέρωσης να τον ονομάσουν “Unabomber”. Το FBI και η γενική εισαγγελέας Τζάνετ Ρενό πιέστηκαν για τη δημοσίευση του εργου του “Η Βιομηχανική Κοινωνία και το Μέλλον της”, η οποία οδήγησε στην σύλληψη του από τον αδελφό του, Ντέιβιντ, ο οποίος αναγνώρισε το στυλ γραφήςτου.
Μετά τη σύλληψή του το 1996, ο Καζίνσκι προσπάθησε ανεπιτυχώς να απολύσει τους διορισμένους από το δικαστήριο δικηγόρους του επειδή ήθελαν να κανουν επικληση στην παραφροσύνη του για να αποφύγει τη θανατική ποινή, ενώ ο ίδιος δεν πίστευε ότι ήταν τρελός. Το 1998, επιτεύχθηκε διαπραγμάτευση βάσει του οποίου ομολόγησε ένοχος για όλες τις κατηγορίες και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα απαλλαγής.
Ο Καζίνσκι καταδικάσθηκε οκτάκις σε ισόβια και ζούσε έγκλειστος εδώ και 25 χρόνια στη διαβόητη φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Κολοράντο, στη επονομαζόμενη supermax (super-maximum security), όπου άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών τον περασμένο μήνα. Ήταν αρκετά ενεργός, καθώς είχε γράψει δεκάδες διατριβές, ενώ αλληλογραφούσε με τον έξω κόσμο και έπαιρνε θέση για μια σειρά επίκαιρων ζητημάτων, όπως την Αλ Κάιντα, τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, τις εξελίξεις στην τεχνολογία.
Ήταν ένας νεαρός διανοούμενος που δυστυχώς εξελίχτηκε σε μια από τις πιο τρομακτικές φιγούρες στην ιστορία. Στο Netflix υπάρχει η μίνι σειρά “Το Ανθρωποκυνηγητό”, η οποία μας δείχνει το ανθρωποκυνηγητό που είχε εξαπολύσει το FBI εναντίον του επί δύο δεκαετίες μέχρι και την σύλληψη του.
Η υπόθεση του Unabomber εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ηθική της τεχνολογίας, την ψυχική υγεία και τον τρόπο που η κοινωνία αντιμετωπίζει τους ριζοσπαστικούς στοχαστές. Ο Καζίνσκι παραμένει ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, ένας άνθρωπος με εξαιρετική ευφυΐα που κατέφυγε σε φρικτά μέσα για να εκφράσει την αντίθεσή του στην κατεύθυνση της σύγχρονης κοινωνίας.
Διαβάστε επίσης: Ο πανέξυπνος serial killer που μας “πάγωσε” το αίμα στην σειρά “Mindhunter”