Η Αϊλίν Γουόρνος ήταν ένα κακοποιημένο παιδί το οποίο αργότερα κέρδιζε χρήματα δουλεύοντας ως ιερόδουλη. Κρίθηκε ένοχη για την δολοφονία έξι ανδρών από το 1989 έως το 1990 και καταδικάστηκε σε θάνατο. Αν και η νοημοσύνη της αμφισβητήθηκε, εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση σε φυλακή της Φλόριντα στις 9 Οκτωβρίου του 2002.
Εκτός από τα ντοκιμαντέρ και τα βιβλία, η ιστορία της Γουόρνος έγινε ιδιαίτερα γνωστή μέσα από την ταινία “Monster” το 2003, στην οποία πρωταγωνιστεί η Σαρλίζ Θερόν και της χάρισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.
Ποια ήταν όμως η Αϊλίν Γουόρνος;
Η Αϊλίν Γουόρνος γεννήθηκε στο Ρότσεστερ του Μίσιγκαν στις 29 Φεβρουαρίου του 1956. Η Αϊλίν δεν γνώρισε τον πατέρα της όταν γεννήθηκε, γιατί εκείνος βρισκόταν ήδη στην φυλακή για τον βιασμό και την απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός επτάχρονου κοριτσιού. Ο πατέρας της θεωρήθηκε σχιζοφρενής και καταδικάστηκε αρκετές φορές για σεξουαλικά εγκλήματα σε ανήλικα παιδιά, μέχρι τη στιγμή που βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του το 1969. Όσον αφορά τη μητέρα της, εγκατέλειψε την ίδια και τον αδερφό της Κιθ, αφήνοντας τους να τους μεγαλώσουν οι παππούδες τους.
Από πολύ μικρή ηλικία η Γουόρνος είχε ξεκινήσει να έχει σεξουαλικές σχέσεις και με τον αδελφό της Κιθ, ενώ αργότερα κατηγόρησε τον αλκοολικό παππού της πως την είχε ξυλοκοπήσει και βιάσει ως παιδί. Το 1970 και μετά τον βιασμό της από ένα φίλο του παππού της, έμεινε έγκυος και έδωσε το μωρό της για υιοθεσία. Σε ηλικία 15 ετών, ο παππούς της την έδιωξε από το σπίτι και η Αϊλίν άρχισε να συντηρεί τον εαυτό της δουλεύοντας ως ιερόδουλη, ζώντας μέσα στο δάσος κοντά στο παλιό της σπίτι.
Η αρχή της εγκληματικής της “καριέρας”
Τον Μάιο του 1974, η Γουόρνος συνελήφθη με τις κατηγορίες ότι οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ, για ανάρμοστη συμπεριφορά και ότι πυροβολούσε εν κινήσει με 22αρι πιστόλι. Το 1976, εγκαταστάθηκε στην Φλόριντα όπου γνώρισε τον 69χρονο πρόεδρο του Yacht-Club, Λούις Φελλ. Παντρεύτηκαν τον ίδιο χρόνο και ο γάμος τους έληξε σύντομα καθώς η Γουόρνος συνέχιζε να έρχεται σε αντιπαραθέσεις και μάλιστα μπήκε φυλακή για επίθεση.
Μια δεκαετία αργότερα, και έχοντας εμπλακεί σε αρκετά εγκλήματα, η Γουόρνος γνώρισε την Τύρια Μουρ, μια καθαρίστρια ξενοδοχείου, σε ένα γκέι μπαρ στην Ντεϊτόνα. Έμειναν μαζί και η Γουόρνος, συνέχιζε να συντηρεί τον εαυτό της και την Τύρια με τα λεφτά που έβγαζε ως ιερόδουλη. Η αστυνομία στην Ακτή Ντεϊτόνα, στις 4 Ιουλίου 1987 συνέλαβε την Αϊλίν και την Τύρια σε ένα μπαρ, για να τις ανακρίνει για ένα περιστατικό, στο οποίο είχαν κατηγορηθεί για επίθεση και βιαιοπραγία με ένα μπουκάλι μπύρας. Ένα χρόνο μετά, στις 12 Μαρτίου 1988, η Αϊλίν κατηγόρησε έναν οδηγό λεωφορείου της περιοχής της Ακτής Ντεϊτόνα για επίθεση. Ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος την έσπρωξε από το λεωφορείο μετά από μια αντιπαράθεση που είχαν. Η Τύρια Μούρ ήταν στη λίστα με τους μάρτυρες του περιστατικού.
Φόνοι
Το πρώτο θύμα της Αϊλίν Γουόρνος ήταν ο Ρίτσαρντ Μάλλορι, ιδιοκτήτης καταστήματος με ηλεκτρονικά στην Φλόριντα. Το πτώμα του βρέθηκε μέσα σε μια δασώδη περιοχή στα μέσα Δεκεμβρίου του 1989, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το εγκαταλελειμμένο όχημα του. Είχε πυροβοληθεί αρκετές φορές, αλλά η αιτία θανάτου ήταν οι δύο σφαίρες που βρέθηκαν στον αριστερό του πνεύμονα. Η Γουόρνος ισχυρίστηκε πως τον σκότωσε, ενώ βρισκόταν σε αυτοάμυνα. Ο ίδιος είχε καταδικαστεί παλαιότερα για βιασμούς. Αυτός ήταν και ο φόνος που την καταδίκασε σε θάνατο.
Τους επόμενους μήνες ανακαλύφθηκαν τα πτώματα άλλων πέντε ανδρών, κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου 19.
Σύλληψη και καταδίκη
Στις 9 Ιανουαρίου 1991, η Γουόρνος συνελήφθη σε ένα μπαρ στο Πορτ Όραντζ της Φλόριντα. Η Τύρια Μουρ εντοπίστηκε την επόμενη μέρα από την αστυνομία στην Πενσυλβάνια. Συμφώνησε να αποσπάσει την ομολογία της Γουόρνος με αντάλλαγμα την εισαγγελική ασυλία. Γύρισε στην Φλόριντα και έμεινε σε ένα μοτέλ. Υπό την καθοδήγηση της αστυνομίας, έκανε αμέτρητα τηλεφωνήματα στην Αϊλίν Γουόρνος, εκλιπαρώντας την να την βοηθήσει να καθαρίσει το όνομά της. Τρεις μέρες μετά, στις 16 Ιανουαρίου 1991, η Αϊλίν Γουόρνος ομολόγησε τις δολοφονίες, ισχυριζόμενη ότι οι άντρες αποπειράθηκαν να τη βιάσουν και εκείνη τους σκότωσε σε αυτοάμυνα.
Ένα χρόνο αργότερα, στις 14 Ιανουαρίου 1992, η Γουόρνος παρευρέθηκε στη δίκη της για τον φόνο του Ρίτσαρντ Μάλλορι. Οι προηγούμενες καταδίκες της και άσχημες πράξεις που υπήρχαν στο ποινικό μητρώο της δε θα της επέτρεπαν να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αλλά είχε την δυνατότητα να εξασφαλίσει και να εισάγει στοιχεία στη δίκη προς υπεράσπισή της. Στις 27 Ιανουαρίου, η Αϊλίν Γουόρνος καταδικάστηκε για τον φόνο του Ρίτσαρντ Μάλλορι, με τη βοήθεια της μαρτυρίας της Τύρια Μουρ. Στην δίκη της, οι ψυχίατροι την υπερασπίστηκαν δηλώνοντας πως ήταν διανοητικά ασταθής και ότι είχαν διαγνώσει ότι πάσχει από διαταραχή προσωπικότητας. Τέσσερις μέρες μετά, όμως, καταδικάστηκε σε θάνατο.
Οι δικές για τους υπόλοιπους φόνους συνεχίστηκαν και η Γουόρνος έλαβε συνολικά έξι θανατικές καταδίκες.
Εκτέλεση
Η Αϊλίν Γουόρνος εισήλθε στον θάλαμο θανάτου στις 9 Οκτωβρίου 2002. Αρνήθηκε να φάει το τελευταίο της γεύμα και αντ’ αυτού ήπιε μια κούπα καφέ. Οι τελευταίες της λέξεις ήταν: “Ναι, θα μπορούσα να πω πως πλέω σε έναν βράχο και θα επιστρέψω, σαν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας μαζί με τον Ιησού. Στις 6 Ιουνίου, όπως και στην ταινία. Με το μεγάλο διαστημόπλοιο και όλα τα άλλα, θα επιστρέψω, θα επιστρέψω”.
Ήταν η δέκατη γυναίκα στις ΗΠΑ που εκτελέστηκε, όταν το 1976 το Ανώτατο Δικαστήριο ήρε την απαγόρευση της θανατικής ποινής. Ήταν η δεύτερη γυναίκα που εκτελέστηκε στην Φλόριντα.
Μετά τον θάνατο της, το σώμα της Αϊλίν αποτεφρώθηκε. Η τέφρα της σκορπίστηκε κάτω από ένα δέντρο στον τόπο γέννησης της.
Διαβάστε επίσης: Ο χειρότερος βασανιστής του Άουσβιτς