Όλα όσα δεν γνωρίζατε για ένα από τα πιο δημοφιλή ρολόγια της Rolex

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το GMT-Master της Rolex είναι ένα ρολόι που απευθύνεται στους απανταχού ταξιδιώτες, καθώς επιτρέπει στον κάτοχο του να βλέπει την ώρα ταυτοχρόνως σε δύο διαφορετικές χρονικές ζώνες.

Η ιστορία του ξεκινά το 1954, όταν η Rolex παρουσίασε την αναφορά 6542. Το ρολόι στεγαζόταν στην κλασική κάσα από ατσάλι Oyster, η οποία είχε διάμετρο 38mm. Ήταν ένα από τα πρώτα σπορ ρολόγια της Rolex και σύντομα έγινε εργαλείο στα χέρια των πιλότων της αεροπορικής εταιρείας Pan American World που εκτελούσαν διηπειρωτικές πτήσεις, δεδομένου ότι τους έδινε την δυνατότητα να παρακολουθήσουν με ευκολία δύο διαφορετικές ζώνες ώρας.

Λίγα χρόνια αργότερα μετά την κυκλοφορία του, και συγκεκριμένα το 1959, το GMT-Master είχε ενεργό ρόλο σε ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός: την πρώτη πτήση ενός Pan Am Jet Clipper από τη Νέα Υόρκη στη Μόσχα, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό. Ο πιλότος εκείνου του αεροσκάφους φορούσε κατά την πτήση αυτό το ρολόι στον καρπό του.

Όσον αφορά την λειτουργία του ρολογιού ήταν πολύ εύκολη, δεδομένου ότι όταν κάποιος ταξίδευε στο εξωτερικό μπορούσε εύκολα να το ρυθμίσει στην τοπική ώρα, μετακινώντας τον κεντρικό ωροδείκτη βήμα-βήμα μέσω της κορώνας. Η ρύθμιση μπορούσε να γίνει ανεξάρτητα για τον ωροδείκτη και τον λεπτοδείκτη, χωρίς να επηρεάζεται ο 24ωρος δείκτης GMT. Έτσι, διάβαζε κανείς ταυτόχρονα την τοπική ώρα και την ώρα αναφοράς. Επιπλέον, μία απλή περιστροφή της 24ωρης στεφάνης επέτρεπε την ανάγνωση και μιας τρίτης χρονικής ζώνης – βέβαια σ’ αυτή την περίπτωση δεν έβλεπε κανείς πλέον την ώρα αναφοράς (home time), αφού ο δείκτης GMT έδειχνε την εναλλακτική χρονική ζώνη.

Το GMT-Master πήρε το όνομα του από την Greenwitch Mean Time (GMT), τον μεσημβρινό της Γης από τον οποίο ξεκινά η μέτρηση του γεωγραφικού μήκους, με βάση τον οποίο γίνεται ο προσδιορισμός των διαφόρων χρονικών ζωνών του πλανήτη.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το GMT-Master έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών και στην NASA. Επίσης, οι επιχειρηματίες που ταξίδευαν σε διαφορετικές ζώνες ώρας άρχισαν να φορούν το Rolex GMT-Master, καθώς η ανάγνωση της ώρας στο σπίτι και της τοπικής ώρας ταυτόχρονα, είχε θετικό (διανοητικό) αντίκτυπο στην καταπολέμηση των jet lags.


Διαβάστε επίσης: Γιατί τα Rolex είναι τόσο ακριβά;

Share.

Comments are closed.