Το Altiplano Ultimate Concept είναι το λεπτότερο μηχανικό ρολοι στον κόσμο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το Altiplano Ultimate Concept της Piaget έχει πάχος μόλις 2mm.

Δεν αποτελεί έκπληξη η προέλευση του λεπτότερου μηχανικού ρολογιού του κόσμου. Η Piaget είναι και πάντα ήταν ειδικός στα slim ρολόγια, ενώ επίσης ξεκίνησε όχι ως οίκος κοσμήματος, αλλά ως κατασκευαστής μηχανισμών. Άρα κατέχει πολύ καλά το θέμα.

Για να έχετε μία ιδέα για το πόσο λεπτό είναι αυτό το ρολόι, πέραν των φωτογραφιών, μιλάμε για ένα ρολόι περίπου σε πάχος νομίσματος, το οποίο μέσα σε μόλις 2mm χωρά και τον μηχανισμό του. Δηλαδή, στα 2mm μετράμε και την κάσα και το κρύσταλλο.

Το πρώτο Altiplano (που κυκλοφόρησε το 1957) διέθετε μηχανισμό με πάχος 2mm. Από τότε φτάσαμε στο 2014 και στον προκάτοχο του Ultimate Concept, το Altiplano 900P, το οποίο ήταν κατά 1,65mm παχύτερο, ενώ χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια και πέντε πατέντες για να σπάσει η ομάδα της Piaget το δικό της ρεκόρ.

Για να τα καταφέρει, προχώρησε σε αρκετές αντισυμβατικές επιλογές στο θέμα του σχεδιασμού. Πρώτα-πρώτα, μετέτρεψε την (διαμέτρου 41mm) κάσα του ρολογιού στην πλάκα πάνω στην οποία «πατά» ο μηχανισμός του. Στη συνέχεια, επανασχεδίασε το ρυθμιστικό όργανο του μηχανισμού ούτως ώστε να μην υπάρχει γέφυρα για το μπαλάνζ, τον τροχό του μπαλανσιέ. Επίσης, το μπαρλιγιέ, το βαρελάκι του κύριου ελατηρίου, ορατό στην ένδειξη της ώρας 6, δεν έχει ούτε κάλυμμα ούτε τύμπανο, ενώ γύρω από το concept της λεπτότητας επανασχεδιάστηκε και η κορώνα, ώστε να μπορεί να κουρδίσει το ρολόι και να ελέγχει τις λειτουργίες του από το ίδιο επίπεδο με τον άξονα περιστροφής τους, αντί να είναι υπερυψωμένη όπως συμβαίνει συνήθως.

Παρά τις καινοτομίες του, πάντως, το Altiplano Ultimate Concept είναι ένα καθ’ όλα φορέσιμο dress watch, αδιάβροχο (όπως τα περισσότερα μοντέλα της κατηγορίας αυτής) σε βάθος έως 30 μέτρα και με ενεργειακό απόθεμα 44 ωρών όταν είναι πλήρως κουρδισμένο.

Και μη φανταστείτε ότι αυτό το απίθανα λεπτό ρολόι είναι «μη μου άπτου». Η Piaget χρησιμοποίησε ως υλικό του όχι κάποιο πολύτιμο μέταλλο, αλλά ένα νέο κράμα με βάση το κοβάλτιο, το οποίο έχει ιδιαίτερα υψηλή αντοχή. Επιπλέον, για να προστατευθεί το κούρδισμα του μηχανισμού, σχεδίασε έναν νέο τύπο κορώνας που πλαισιώνεται πλήρως από την πλαϊνή πλευρά της κάσας, απ’ όπου και ενώνεται με το στέλεχος για το κούρδισμα μέσω ενός ειδικού κλιπ με ελατήριο.

Όπως ακριβώς θα ταίριαζε στο λεπτότερο μηχανικό ρολόι του κόσμου, το Ultimate Concept συνοδεύει ένα δερμάτινο λουρί από δέρμα αλιγάτορα, σε πάχος μόλις 1,1mm, το οποίο (προφανώς επειδή είναι αδιανόητα λεπτό) έχει ενισχυθεί εσωτερικά με Kevlar.

Βέβαια -προς το παρόν τουλάχιστον-, το νέο slim ρεκόρ της Piaget, ως concept watch, δεν διατίθεται προς πώληση. Αλλά αφού έγινε το θαύμα και υπάρχει, τίποτα δεν αποκλείεται.

Share.

Comments are closed.