Τι είναι τα ρολόγια tourbillon;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πιθανόν να έχετε εντοπίσει σε αμέτρητα ρολόγια, μηχανισμούς και όρους που αναφέρονται ως tourbillons. Σαν μια μικρογραφία στον καρπό σας, η Tourbillon με τα open watch σας επιτρέπει να θαυμάσετε καθώς στριφογυρίζει μπροστά στα μάτια σας ολόκληρος ο μηχανισμός του ρολογιού. Ως το αποκορύφωμα των δεξιοτήτων της ωρολογοποιίας και υπεύθυνο για την ακρίβεια της ώρας είναι ένα Tourbillon.

Αυτού του είδους την πολυτέλεια σε πολύ μεγαλύτερες δόσεις μπορείς να βρεις στα tourbillon ρολόγια (tourbillon σημαίνει «λαίλαπα»,στα γαλλικά), που επιδεικνύουν τον μηχανισμό από το καντράν και όχι από την πίσω πλευρά. Η συνεχής κυκλική κίνησή του, σαν καρουζέλ, διαθέτει μια απίστευτη τεχνική υπεροχή.

«Οι χρονογράφοι,τα GMT ή τα divers μπορεί να είναι χρήσιμα και ευχάριστα στην αφή», λέει ο Kyron Keogh, CEO της ROX jewellers, του οποίου το portfolio περιλαμβάνει τις μάρκες tourbillon όπως των Audemars, Chopard, Hublot και TAG Heuer, «αλλά τα tourbillons είναι μικρά έργα τέχνης στο χέρι σου, που μπορείς να θαυμάσεις ανά πάσα ώρα και στιγμή. Φυσικά, όπως με μία Rolls-Royce ή μια Bentley, με την απόκτησή τους μπαίνεις σε ένα πολύ κλειστό club».

Δεν υπάρχει ούτε ένας οίκος πολυτελείας στην ωρολογοποιία που να μην περιλαμβάνει ένα ρολόι tourbillon στη συλλογή του, η τιμή του οποίου κινείται σε αστρονομικά ποσά. Σύμφωνα με τον Ιρλανδό Stephen McGonigle, που έγινε διάσημος στην Ελβετία κατασκευάζοντας complications και εξαιρετικά κομμάτια με tourbillon: «Χωρίς αμφιβολία, είναι η δουλειά και ικανότητες του ωρολογοποιού που επηρεάζουν το κόστος».

Η ιστορία

Το Tourbillon είναι μια συσκευή που εφευρέθηκε το 1795 από τον Abraham-Louis Breguet για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων λόγω της βαρύτητας που ασκείτε σε ένα ρολόι. Τα ρολόγια δεν λειτουργούν με τον ίδιο ρυθμό σε διαφορετικές θέσεις, η βαρυτική έλξη μπορεί είτε να επιταχύνει ή να επιβραδύνει την ισορροπία σε ένα ρολόι, ανάλογα εάν πρόκειται για ρολόι τσέπης ή καρπού. Υπήρχε ένα σοβαρό ζήτημα για την ακρίβεια μέσα στη διάρκεια της ημέρας των διαφορετικών ρολογιών. Η ευφυέστατη εφεύρεση του Breguet βασιζόταν τόσο στην ισορροπία του τροχού και τη αποφυγή των πιέσεων σε μια περιστρεφόμενη κίνηση. Η ιδέα ήταν ότι κάνοντας την κίνηση με ένα συγκεκριμένο ρυθμό, (μία περιστροφή ανά λεπτό), θα απέφευγε τις αρνητικές επιπτώσεις της βαρύτητας με τα λάθη της.

Η εφεύρεση Tourbillon θεωρήθηκε ένα από τα πιο εξελιγμένα είδη ωρολογοποιίας της εποχής του, αλλά έπεσε σε σχετική αφάνεια. Συμπίπτει με την αναγέννηση της παραδοσιακής ωρολογοποιίας στις αρχές του 1980, μετά από τις καταστροφικές συνέπειες του χαλαζία στη βιομηχανία του ρολόι το Tourbillon κάνει ένα δυναμικό comeback και χρησιμοποιήθηκε από την ελβετική ωρολογοποιία με αποτέλεσμα την σημερινή της δόξα. Χάρη στην μαγευτική παρουσία του, την άντληση σαν μια μηχανική καρδιά στο καντράν, ελβετικοί ωρολογοποιοί τοποθέτησαν πολυτελούς μηχανισμούς Tourbillon καθιστώντας την υψηλή ωρολογοποιία. Δημοφιλής και για τους άνδρες και για τις γυναίκες, έρχονται σε όλα τα γούστα και σε σπορ μοντέλα.

Τι να έχεις υπόψιν σου πριν την αγορά του

Η δυσκολία κατασκευής του tourbillon επιβεβαιώνει κατά κάποιο τρόπο τόσο τις εξαιρετικές αντοχές του, όσο και την υψηλή ποιότητά του, είτε «γεννήθηκε» σε κάποιο ελβετικό εργαστήριο είτε σε ένα γερμανικό χωριό. Περιττό να αναφέρουμε ότι για την αγορά του θα χρειαστείς ένα μεγάλο budget.

 

Οι καλύτερες μάρκες για tourbillon ρολόι

IWC

 

TAG Heuer

 

Breguet

 

A. Lange & Söhne

 

Jaeger-LeCoultre

 

Greubel Forsey

 

Bulgari

 

Bell & Ross

 

Audemars Piguet

 

Patek Philippe

 

Hublot

Share.

Comments are closed.