Αυτά είναι τα 50 καλύτερα εστιατόρια στον πλανήτη για το 2025 – Απούσα η Ελλάδα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στους χώρους του εκθεσιακού Lingotto Fiere, το Τορίνο έγινε για λίγες ώρες το κέντρο της παγκόσμιας γαστρονομίας, καθώς ανακοινώθηκαν τα βραβεία των 50 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο για το 2025.

Το σκήπτρο κατέκτησε το Maido από τη Λίμα, με αρχιμάγειρα τον αφοσιωμένο Mitsuharu “Micha” Tsumura. Η nikkei κουζίνα—η λεπτή συνομιλία μεταξύ ιαπωνικής τεχνικής και περουβιανής παράδοσης—απογειώθηκε μέσα από πιάτα που δεν απλώς εντυπωσιάζουν· συγκινούν.

Στη δεύτερη θέση, ο γνώριμος ήρωας: το Asador Etxebarri του Bittor Arguinzoniz. Ο μάγειρας του καπνού και της φλόγας συνεχίζει να ψήνει την ιστορία πάνω σε ξύλα βελανιδιάς, βγάζοντας από την απλότητα την πιο υψηλή εκδοχή της γαστρονομίας.

Το Πιεμόντε δεν ήταν απλώς το φόντο της βραδιάς. Ήταν συνδημιουργός. Από τα κρασιά Barolo έως τη λευκή τρούφα της Άλμπα, η ιταλική κουλτούρα γέμισε το δωμάτιο με ψίθυρους παράδοσης και κομψότητας. Οι Ιταλοί, με έξι εστιατόρια στη λίστα, απέδειξαν πως η κουζίνα τους δεν ανήκει στο παρελθόν, αλλά στο διαρκές παρόν.

World’s 50 Best

Σημαντική και η παρουσία νέων φωνών: το Khufu’s από το Κάιρο βραβεύτηκε ως “One to Watch”, φέρνοντας στο προσκήνιο τον μαγικό συγκερασμό αφρικανικής ρίζας και σύγχρονης αφήγησης. Το Celele της Κολομβίας απέσπασε βραβείο βιωσιμότητας – μια υπενθύμιση πως η γαστρονομία μπορεί και πρέπει να αφουγκράζεται τον πλανήτη.

Η ελληνική κουζίνα: Παρούσα στη συνείδηση, απούσα από τη λίστα

Παρά τη διεθνή αναγνώριση των ελληνικών πρώτων υλών, τη δημιουργική μαγειρική νέας γενιάς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και νησιά, κανένα ελληνικό εστιατόριο δεν βρέθηκε στη φετινή κατάταξη. Η απουσία είναι ηχηρή και φέρνει ξανά στο προσκήνιο ένα ερώτημα που επιστρέφει κάθε χρόνο σαν ανεπιθύμητο déjà vu: γιατί δεν καταφέρνει η Ελλάδα να περάσει το κατώφλι της ελίτ;

Οι λόγοι πολλοί: η έλλειψη στοχευμένης προβολής στο εξωτερικό, η αδυναμία ορισμένων εστιατορίων να διατηρήσουν σταθερά υψηλό επίπεδο fine dining, αλλά και ίσως η παρατεταμένη προσήλωση στη “γευστική παράδοση” αντί για τολμηρές, ολιστικές εμπειρίες που συγκινούν διεθνείς κριτές.

ΗΠΑ: Ένας μόνο εκπρόσωπος – το “Atomix” της Νέας Υόρκης

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπροσωπήθηκαν από ένα και μοναδικό εστιατόριο, το Atomix (θέση 12), του Junghyun και Ellia Park, που φέρνουν την κορεατική γαστρονομία στο μανχάτανικό προσκήνιο με αβίαστη κομψότητα και τεχνική ακρίβεια.

Η πτώση της αμερικανικής παρουσίας σε μόνο μία καταχώριση εγείρει εύλογα ερωτήματα. Είναι θέμα υπερπροσφοράς; Έλλειψη διαφοροποίησης; Ή μήπως τα νέα γαστρονομικά κέντρα του κόσμου – από τη Λατινική Αμερική έως τη Σκανδιναβία – έχουν πλέον μετατοπίσει τη συζήτηση μακριά από τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες;

Η λίστα των The World’s 50 Best Restaurants για το 2025
  1. Maido – Λίμα, Περού
  2. Asador Etxebarri – Ατσόντο, Ισπανία
  3. Quintonil – Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
  4. Diverxo – Μαδρίτη, Ισπανία
  5. Alchemist – Κοπεγχάγη, Δανία
  6. Gaggan – Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
  7. Sézanne – Τόκιο, Ιαπωνία
  8. Table by Bruno Verjus – Παρίσι, Γαλλία
  9. Kjolle – Λίμα, Περού
  10. Don Julio – Μπουένος Άιρες, Αργεντινή
  11. Wing – Χονγκ Κονγκ, Κίνα
  12. Atomix – Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
  13. Potong – Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
  14. Plénitude – Παρίσι, Γαλλία
  15. Ikoyi – Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
  16. Lido 84 – Γκαρντόνε Ριβιέρα, Ιταλία
  17. Sorn – Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
  18. Reale – Καστέλ ντι Σάνγκρο, Ιταλία
  19. The Chairman – Χονγκ Κονγκ, Κίνα
  20. Atelier Moessmer Norbert Niederkofler – Μπρούνικο, Ιταλία
  21. Narisawa – Τόκιο, Ιαπωνία
  22. Sühring – Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
  23. Boragó – Σαντιάγο, Χιλή
  24. Elkano – Γκετάρια, Ισπανία
  25. Odette – Σιγκαπούρη, Σιγκαπούρη
  26. Mérito – Λίμα, Περού
  27. Trèsind Studio – Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  28. Lasai – Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
  29. Mingles – Σεούλ, Νότια Κορέα
  30. Le Du – Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
  31. Le Calandre – Ρουμπάνο, Ιταλία
  32. Piazza Duomo – Άλμπα, Ιταλία
  33. Steirereck – Βιέννη, Αυστρία
  34. Enigma – Βαρκελώνη, Ισπανία
  35. Nusara – Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
  36. Florilège – Τόκιο, Ιαπωνία
  37. Orfali Bros – Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  38. Frantzén – Στοκχόλμη, Σουηδία
  39. Mayta – Λίμα, Περού
  40. Septime – Παρίσι, Γαλλία
  41. Kadeau – Κοπεγχάγη, Δανία
  42. Belcanto – Λισαβόνα, Πορτογαλία
  43. Uliassi – Σενιγκάλια, Ιταλία
  44. La Cime – Οσάκα, Ιαπωνία
  45. Arpège – Παρίσι, Γαλλία
  46. Rosetta – Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
  47. Vyn – Σκίλινγκε, Σουηδία
  48. Celele – Καρταχένα, Κολομβία
  49. Kol – Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
  50. Restaurant Jan – Μόναχο, Γερμανία

Διαβάστε επίσης: 5 εύκολα κοκτέιλ που μπορείς να φτιάξεις αυτό το καλοκαίρι

Share.

Comments are closed.