Τα επτά ιταλικά κρασιά που αξίζουν μία γουλιά

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η Ιταλία είναι γνωστό ότι προσφέρει το τέλειο κόκκινο κρασί για κάθε περίσταση και για κάθε γεύμα, και ο καλύτερος τρόπος για να τα γνωρίσει κανείς, είναι να αρχίσει να τα δοκιμάζει.

Είναι μια γευστική εμπειρία που θα σε πάει σε «άλλη διάσταση» και επιπλέον δεν είναι απαραίτητο να ξοδέψεις μια περιουσία. Υπάρχουν πολλές αξιοπρεπείς επιλογές και σε αρκετά καλές τιμές, σε περίπτωση που απλώς επιλέξεις να πάρεις κάποιο για το σπίτι ή απλά τύχει να βρεθείς σε κάποιο καλό εστιατόριο.

Υπάρχουν περισσότερες από 300 ποικιλίες για να δοκιμάσει κανείς, και είτε το πιεις σαν απεριτίφ, είτε συνοδεία ενός υπέροχου πιάτου, το γευστικό αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει.

Αν θέλεις λοιπόν ένα διακριτικό άρωμα που να συνδυάζει μια όμορφη οξύτητα, αλλά και μια γευστική απόλαυση που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα, αξίζει να δοκιμάσεις τα παρακάτω ιταλικά κρασιά.

Barolo

Τα Barolo είναι αναμφισβήτητα ο βασιλιάς των ιταλικών κόκκινων κρασιών. Φτιάχνονται στην περιφέρεια Πιεμόντε βορειοδυτικά της Ιταλίας και θεωρούνται από τα πιο ανθεκτικά κρασιά, όσον αφορά την ωρίμανση, στον κόσμο. Οπότε είτε τα πιείτε μετά από ένα, πέντε, δέκα ή είκοσι χρόνια, αυτά τα κρασιά αναδεικνύουν τα οφέλη τους μέσα από την ωρίμανση.

Barbaresco

Το Barbaresco παράγεται επίσης στο Πιεμόντε και φτιάχνεται από σταφύλι Nebbiolo. Αν και τα δύο κρασιά έχουν πολλές ομοιότητες, υπάρχουν μερικές αισθητές διαφορές μεταξύ τους. Γνωστά για τη φινέτσα και τα αρώματα τους, τα κρασιά Barbaresco είναι μεταξύ των καλύτερων της Ιταλίας.

Brunello

Το Brunello di Montalcino είναι ένα κόκκινο ιταλικό κρασί DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – κατηγορία στην οποία ανήκουν τα κρασιά πολυτελείας. Παράγεται από τα σταφύλια Sangiovese των αμπελώνων που περιβάλλουν την πόλη Montalcino, στην επαρχία της Σιένα, που βρίσκεται περίπου 80 χλμ. νότια της Φλωρεντίας στην περιοχή της Τοσκάνης. Αυτά τα σύνθετα κρασιά με απίστευτες δυνατότητες παλαίωσης της Τοσκάνης, παίρνουν το όνομα τους από την τοπική ονομασία για τα Sangiovese (Brunello) και από το Montalcino. Σήμερα είναι ένα από τα πιο γνωστά και πιο ακριβά κρασιά της Ιταλίας.

Amarone

Το κρασί Amarone ή όπως ονομάζεται επίσημα, Amarone della Valpolicella, είναι από αυτά τα κρασιά που αγοράζεις, τα κρατάς σε ένα κελάρι, και τα βγάζεις όταν είναι να γιορτάσεις κάποια σημαντική επέτειο, όπως τα 20 χρόνια γάμου. Πρόκειται για ισχυρά και πυκνά, κόκκινα ξηρά κρασιά, φτιαγμένα από αποξηραμένα σταφύλια στην περιοχή Βένετο της Ιταλίας. Δεν είναι φθηνά, και είναι αρκετά λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι είναι πολύ δύσκολο να παραχθούν.

Gattinara

Τα Gattinara, είναι γευστικά και συχνά υποτιμημένα κρασιά του Piedmont, με βάση το σταφύλι Nebbiolo. Συνδυάζονται τέλεια με βραστά και κοκκινιστά, και είναι τα ιδανικά κρασιά για να πιείτε, όσο περιμένετε τα Barolo και τα Barbaresco σας να ωριμάσουν.

Rosso di Montalcino

Τα Rosso di Montalcino, συχνά αναφέρονται και ως “baby Brunello.” Φτιαγμένα από Sangiovese που καλλιεργούνται στην ίδια περιοχή, αυτά τα κρασιά κυκλοφορούν στην αγορά ένα χρόνο μετά τη συγκομιδή, ενώ το Brunello συνεχίζει να ωριμάζει στα κελάρια των οινοποιών.

Chianti Classico

Τα Chianti Classico αναφέρονται στην κλασική, ιστορική περιοχή καλλιέργειας του ιταλικού κόκκινου κρασιού. Παράγονται με ελαφρώς αυστηρότερους κανονισμούς από τα κανονικά Chianti, και συνδυάζονται εύκολα με ένα πλήθος γευμάτων.


Διαβάστε επίσης: Σου δείχνουμε πως να φτιάξεις 10 κλασικά κοκτέιλ

Share.

Comments are closed.