5+1 αξιόλογες βότκες που δεν κατάγονται από την Ρωσία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η βότκα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ποτά που μπορεί κάποιος να απολαύσει σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Κανονικά καταναλώνεται σκέτη, ωστόσο η αύξηση της δημοτικότητας της οφείλεται στα κοκτέιλ, όπως το Martini και το Bloody Mary. Έχει ιδιαίτερη γεύση και είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ποτά που παραγγέλνουν σε ένα μπαρ – στην Ελλάδα τουλάχιστον.

Η χώρα που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παραγωγή βότκας είναι αναμφιβόλως η Ρωσία, ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες χώρες που παράγουν αξιόλογη βότκα και προσφέρουν μεγάλη ποικιλία σε brands αλλά και συνδυασμούς συνταγών.

Reyka
Χώρα παραγωγής: Ισλανδία

Η βότκα “Reyka” έρχεται κατευθείαν από τη χώρα των παγετώνων και των καυτών ηφαιστείων, την Ισλανδία. Το Reyka είναι το πρώτο αποστακτήριο της χώρας και βρίσκεται στο παραθαλάσσιο χωριό Borgarnes, 45 χιλιόμετρα μακριά από το Ρέικιαβικ. Η βότκα αυτή συντίθεται από τοπικούς φυσικούς πόρους, φιλτράρεται σε ένα σύστημα από πέτρες ηφαιστείου και εμφιαλώνεται σε μικρές παρτίδες. Αυτό που την κάνει ξεχωριστή, είναι ότι η όλη διαδικασία παραγωγής της τροφοδοτείται από γεωθερμική ενέργεια από τα κοντινά ηφαίστεια. Πραγματικά εντυπωσιακό.

Konik’s Tail
Χώρα παραγωγής: Πολωνία

Το Konik είναι μια μικρή ράτσα πολωνικού αλόγου, το οποίο κάποτε χρησιμοποιούνταν για τη συγκομιδή των σπόρων από τους οποίους παράγεται η βότκα. Από εκεί πήρε το όνομα της η βότκα Konik’s Tail, η οποία πήρε το όνομα της από την ανάμειξη τριών κόκκων: χρυσής σίκαλης, αρχαίου κριθαριού και χειμερινού σίτου. Τα τρία αυτά συστατικά δίνουν στη συγκεκριμένη βότκα μια πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή γεύση. Για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της Konik’s Tail, το κάθε μπουκάλι εμφιαλώνεται και υπογράφεται χειρόγραφα και όχι εργαστηριακά.

Chase Vodka
Χώρα παραγωγής: Αγγλία

Η “Chase Vodka” ψηφίστηκε ως η καλύτερη βότκα του κόσμου στον αναγνωρισμένο διαγωνισμό San Francisco Spirits. Το Chase είναι το μοναδικό αποστακτήριο που παράγει βότκα από καρπούς πατάτας στο Ηνωμένο Βασίλειο και βρίσκεται σε μια οικογενειακή φάρμα στην περιοχή Herefordshire. Ακολουθώντας την επιτυχία της κλασικής του βότκας, το Chase επεκτάθηκε στην παραγωγή ξεχωριστών και ιδιαίτερων αποσταγμάτων, όπως η Marmalade Vodka, η Oak Smoked Vodka, η Apple Vodka, και η Rhubarb Vodka, αλλά και στην παραγωγή λικέρ φρούτων και διαφορετικών ειδών τζιν.

Our/Vodka
Χώρα παραγωγής: Σουηδία

Η ιδέα της βότκας αυτής ξεκίνησε το 2011 στη Στοκχόλμη από 6 επιχειρηματίες, που αποφάσισαν να ξεκινήσουν ένα σουηδικό brand με παγκόσμια απήχηση. Τρία χρόνια αργότερα, το πρώτο τους αποστακτήριο χτίστηκε στο Βερολίνο και από τότε η ομάδα της Our/Vodka εργάζεται πάνω στην κοινοποίηση της παρουσίας της σε άλλες χώρες. Πλέον η Our/Vodka είναι γνωστή στο Άμστερνταμ, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στο Ντιτρόιτ, στο Μαϊάμι και στη Μελβούρνη. Η συνταγή παραμένει η ίδια, όμως στην κάθε περιοχή χρησιμοποιούνται ντόπια συστατικά για την παραγωγή της βότκας, αποκτώντας ένα μοναδικό τοπικό χαρακτήρα.

Hanson of Sonoma
Χώρα παραγωγής: Η.Π.Α.

Η Sonoma της Καλιφόρνια είναι γνωστή για το κρασί της, όμως το “Hanson of Sonoma” ήρθε για να αλλάξει τα πράγματα. Η οικογένεια Hanson παράγει μικρές ποσότητες βότκας από βιολογικά σταφύλια, τα οποία καλλιεργούνται προσεκτικά και επιλέγονται από εγκεκριμένους καλλιεργητές, με βάση την ωρίμανση και την αίσθηση τους. Κάθε μπουκάλι είναι περίτεχνο (με γεύσεις τζίντζερ, μανταρίνι, μούρο και εσπρέσο), σφραγίζεται χειροποίητα και υπογράφεται μεμονωμένα. Η “Hanson of Sonoma” είναι μια αγαπημένη βότκα με συνεχή ανοδική πορεία, η οποία κέρδισε το βραβείο της καλύτερης βότκας στο Spirits International Prestige Awards το 2013.

Small Mouth
Χώρα παραγωγής: Αυστραλία

“Ένα μικρό στόμα δεν έχει χώρο για οτιδήποτε”, γράφει στην ιστοσελίδα της αυστραλέζικης βότκας “Small Mouth”, γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί στο τι βάζουμε σε αυτό. Είναι μια βότκα χωρίς συντηρητικά, επικίνδυνα χημικά πρόσθετα, χρώματα και ουσίες, αλλά περιέχει αποκλειστικά βιολογικά συστατικά. Η “Small Mouth” αποστάζεται 9 φορές σε παραδοσιακούς άμβυκες χαλκού πριν υποβληθεί σε μια τριπλή διαδικασία διήθησης άνθρακα, που την καθιστά πόσιμη και δίνει τη δυνατότητα να αναμιχθεί με χυμούς ή άλλα ποτά.


Διαβάστε επίσης: Το κοκτέιλ που έκανε διάσημη την βότκα στην Αμερική

Share.

Comments are closed.