10 κλασικά κοκτέιλ που μπορείς να φτάξεις ακόμα και αν είσαι ερασιτέχνης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Υπάρχει κάτι το συναρπαστικό στην δημιουργία ενός κοκτέιλ. Είναι μια ιεροτελεστία που οι πιθανοί συνδυασμοί μεταξύ των αλκοοολούχων ποτών με τα λικέρ, τα σιρόπια και τα mixers είναι περισσότεροι και απο τα τετράγωνα που έχει μια σκακιέρα, αλλά για να παίξετε το συγκεκριμένο παιχνίδι θα πρέπει να ξεκινήσετε με τα παρακάτω 10 κλασικά κοκτέιλ.

Μπορεί να χρειαστεί να καταβάλλετε αρκετές προσπάθειες για να αποκτήσετε μια αποδεκτή τεχνική, αυτό ωστόσο που θα πρέπει πάντα να έχετε κατά νου, είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά με ένα κοκτέιλ, ακόμα και αν είναι από κάποιον ερασιτέχνη.

Manhattan

Συστατικά

  • 40 ml rye ουίσκι ή μπέρμπον (η αυθεντική συνταγή είναι µε rye ουίσκι σίκαλης)
  • 20 ml κόκκινο βερµούτ
  • 5 ml angostura bitter

Διαδικασία

Σε ένα ποτήρι αναδεύσεως βάζετε όλα τα υλικά και άφθονο σκληρό πάγο. Ανακατεύετε µε προσοχή – µε κινήσεις από κάτω προς τα πάνω και όχι κυκλικές (γιατί έτσι δεν λιώνει εύκολα ο πάγος )- και σερβίρετε σε old fashioned ποτήρια, χωρίς να προσθέσετε άλλο πάγο.

Για πιο ξηρή εκδοχή µπορείτε να αντικαταστήσετε το κόκκινο βερµούτ µε λευκό extra dry.

Margarita

Συστατικά

  • 50 ml μεζούρες τεκίλα
  • 25 ml κουαντρό ή triple sec
  • 25 ml χυμό από λάιμ
  • Αλάτι

Διαδικασία

Ξεκινάμε περνώντας μία φέτα λάιμ στο εξωτερικό μέρος του χείλους του ποτηριού και μετά το βυθίζουμε σε αλάτι, έτσι ώστε το αλάτι να προσκολληθεί στο ποτήρι χωρίς να περάσει μέσα σε αυτό. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα σέικερ με πάγο και αναδεύουμε καλά για 10 δευτερόλεπτα. Στην συνέχεια στραγγίζουμε περιεχόμενο του σέικερ στο ποτήρι που ετοιμάσαμε. Αν θέλουμε γαρνίρουμε με μια φέτα λάιμ.

Whisky Sour

Συστατικά

  • 60 ml bourbon
  • 22,5 ml χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
  • 3 σταγόνες Angostura bitters
  • 15 ml παστεριωμένο ασπράδι αυγού

Εκτέλεση

Βάζετε όλα τα υλικά σε σέικερ με πάγο. Ανακατεύετε και σουρώνετε σε παγωμένο ποτήρι κοκτέιλ. Γαρνίρετε με φλούδα πορτοκαλιού ή λεμονιού.

Daiquiri

Συστατικά

  • 60 ml ρούμι λευκό
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 20 ml χυμό λάιμ

Διαδικασία

Παγώνουμε το ποτήρι κατά τη διάρκεια προετοιμασίας του κοκτέιλ.Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούνται. Γαρνίρουμε με μια φέτα λάιμ.

Negroni

Συστατικά

  • 30 ml τζιν
  • 30 ml Campari
  • 30 ml γλυκό κόκκινο βερμούτ

Διαδικασία

Ανακατεύετε όλα τα συστατικά σε ένα σέικερ με πάγο και σουρώνετε σε παγωμένο ποτήρι με μία φέτα πορτοκάλι.

Old Fashioned

Συστατικά

  • 60 ml μπέρμπον ή ουίσκι
  • 1 κύβος άσπρης ζάχαρης ή 1 κοφτό κουτ. γλυκού
  • 3 σταγόνες Angostura bitters
  • 1 ακέρωτο πορτοκάλι

Διαδικασία

Σε ένα ποτήρι του ουίσκι ρίχνουμε τη ζάχαρη και την βρέχουμε με την ανγκοστούρα. Αν είναι κύβος, τον πιέζουμε με το γουδοχέρι ή ένα κουταλάκι να λιώσει καλά. Αν είναι σκληρή και δεν λιώνει εύκολα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη σόδα (περίπου 1 κουταλιά της σούπας). Προσθέτουμε 4 – 5 παγάκια και το ουίσκι.

Με ένα μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος του πορτοκαλιού δύο λωρίδες από τη φλούδα του. Διπλώνουμε μία-μία τις λωρίδες στη μέση, πάνω από το ποτήρι, με το εξωτερικό μέρος του φλοιού τους προς τα έξω, έτσι ώστε να απελευθερωθούν μέσα στο ποτό τα αιθέρια έλαιά τους. Ανακατεύουμε λίγο με έναν αναδευτήρα για να ανακατευτεί το ουίσκι με την λιωμένη ζάχαρη και… άσπρο πάτο!

Aperol Spritz

Συστατικά

  • 100ml λευκό κρασί ή Prosecco
  • 50ml Aperol
  • Σόδα

Διαδικασία

Ρίχνετε μια χούφτα πάγο σε ένα ψηλό ποτήρι. Προσθέτετε το κρασί και το Aperol, ανακατεύετε και γεμίζετε το ποτήρι μέχρι πάνω με μπόλικη σόδα. Γαρνίρετε, αν θέλετε, με μια φέτα πορτοκάλι.

Mojito

Συστατικά

  • 50 ml ρούμι, λευκό
  • 25 ml χυμό λάιμ, φρέσκο
  • 25 ml σιρόπι, ζάχαρης
  • 50 ml νερό, ανθρακούχο, μεταλλικό
  • 8-10 φύλλα δυόσμου

Διαδικασία

Διαλέγουμε 8 περίπου φύλλα δυόσμου και κρατάμε τις κορυφές για τη διακόσμηση. Χτυπάμε 1-2 φορές τα φύλλα ανάμεσα στα χέρια μας για να απελευθερώσουμε τα αρωματικά έλαια και τοποθετούμε τα φύλλα σε ένα παγωμένο ψηλό ποτήρι με φαρδύ στόμιο. Προσθέτουμε το σιρόπι ζάχαρης, το φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ και το ρούμι. Προσθέτουμε πάγο γεμίζοντας τα 3/4 του ποτηριού και ανακατεύουμε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε το περιεχόμενο να ομοιογενοποιηθεί και τα φύλλα του δυόσμου να καλύψουν όλη την επιφάνεια του ποτηριού. Συμπληρώνουμε με άφθονο πάγο έτσι ώστε να γεμίσουμε πλήρως το ποτήρι και προσθέτουμε το ανθρακούχο νερό. Ανακατεύουμε ελαφρά και τοποθετούμε την γαρνιτούρα.

Dry Martini

Συστατικά

  • 70 ml dry τζιν
  • 10-15 ml ξηρό Βερμούτ

Διαδικασία

Ρίχνουμε τα υλικά σε mixing glass με πάγο, αναδεύουμε και σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι του martini. Γαρνίρουμε με μια ελιά ή με μια κορδέλα λεμονιού.

French 75

Συστατικά

  • 50 ml τζιν
  • 15 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 5 ml σιρόπι ζάχαρης (2:1)
  • Brut σαμπάνια

Διαδικασία

Χτυπάτε όλα τα υλικά εκτός της σαμπάνιας σε σέικερ με πάγο, διπλοσουρώνετε σε παγωμένο ποτήρι σαμπάνιας και απογεμίζετε με σαμπάνια. Γαρνίρετε με μια φλούδα λεμονιού.


Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα 50 καλύτερα μπαρ στον κόσμο – Η Αθήνα έχει δύο στη λίστα

Share.

Comments are closed.