Η πιο νόστιμη Μπολονέζ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί…

Υλικά

Για τη σάλτσα:

1 κιλό κιμά από μοσχαρίσια ελιά (ή σπάλα) χοντροκομμένο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 μεγάλο καρότο τριμμένο

2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο

4 φύλλα δάφνης

1 κλωνάρι κανέλας

120 μλ. κόκκινο κρασί

120 μλ. ελαιόλαδο

750 γρ. τομάτα τριφτή

150 γρ. τομάτα πελτέ

αλάτι, πιπέρι

150 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

Για τις ταλιατέλες:

500 γρ, μακαρόνια

150 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση Συνταγής:

– Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σέλερι και τρίβετε το καρότο είτε με το μαχαίρι και τρίφτη, είτε σε μούλτι / κουζινομηχανή.

– Αν αποφασίσετε να βάλετε μπέικον, στη κατσαρόλα που θα ετοιμάσετε τη σάλτσα (προτιμήστε μια πλατιά και χαμηλή) ρίξτε το λάδι και σε μεσαία φωτιά προσθέστε το μπέικον να τσιγαριστεί, ανακατεύοντας τακτικά για 7-10 λεπτά. Το αφαιρείτε σε ένα μπολ, για να το ξαναπροσθέσετε αργότερα όταν σοταριστεί ο κιμάς

– Σε πλατιά και χαμηλή κατσαρόλα, ρίξτε το λάδι και βάλτε το να κάψει ελαφρά, σε χαμηλή φωτιά (αν έχετε σοτάρει πριν το μπέικον, προχωρήσετε από εκείνο το στάδιο). Προσθέστε το μίγμα από ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σέλερι και καρότο. Θα το σοτάρετε όσο πιο αργά μπορείτε σε χαμηλή φωτιά, για 10 ή και 15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να μαραθεί το κρεμμύδι, αλλά χωρίς να καεί.

– Προσθέστε τον κιμά, ανεβάστε τη φωτιά στα ¾ και σοτάρετε τον κιμά ανακατεύοντας συχνά επί 5-7 λεπτά μέχρι να πάρει όλος χρώμα.

– Προσθέτετε το μπέικον(αν επιλέξατε να χρησιμοποιήσετε), τα καρυκεύματα (σκόρδο, δάφνη, κανέλα) και το κρασί. Ανακατεύετε καλά για 2-3 λεπτά.

– Μόλις η σάλτσα πάρει βράση, θα χαμηλώσετε και πάλι την φωτιά στο ελάχιστο, ίσα-ίσα να βγαίνουν μπουρμπουλήθρες καθώς το νερό εξατμίζεται και η σάλτσα πήζει και νοστιμίζει. Αυτό θα διαρκέσει περί τα 20’ μέχρι η σάλτσα να έχει πια ελάχιστο υγρό και να δείχνει πηχτή και λαχταριστή.

– Αφαιρέστε την απ’ τη φωτιά και περιμένετε τουλάχιστον 10 λεπτά μέχρι να σερβίρετε ή να την χρησιμοποιήσετε σε κάποια συνταγή (κανελόνια, παστίτσιο, λαζάνια κλπ) για να δέσουν τα υλικά και να πέσει η θερμοκρασία στο σημείο που αναδεικνύεται η νοστιμιά της.

– Βράστε τα ζυμαρικά που θα χρησιμοποιήσετε σύμφωνα με τις οδηγίες. Όταν βράσουμε τα μακαρόνια τα στραγγίζουμε απλά. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν μέχρι να σερβίρουμε.

Αναμιγνύουμε τα μακαρόνια με την σάλτσα, προσθέτουμε την παρμεζάνα και σερβίρουμε…έτσι απλά!

 

Συνταγή: Δημήτρης Παπαζυμούρης

Share.

Comments are closed.