Made in Italy

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Όταν αναφερόμαστε στην μόδα και στο στυλ είναι δύσκολο να παραλείψουμε την Ιταλία και τις συμβολές της σ’ αυτόν τον χώρο. Πέραν από τους πολλούς ιταλικούς οίκους που κάθε χρόνο διαμορφώνουν τις τάσεις που θα ακολουθηθούν σ όλο τον κόσμο, το στυλ των καθημερινών Ιταλών είναι αυτό που εντυπωσιάζει πραγματικά.

Με ένα ταξίδι στην Ρώμη ή το Μιλάνο, θα ξεχωρίσεις τους καλοντυμένους άντρες που είναι σαν να ξεπήδησαν από κάποιο editorial περιοδικoύ μόδας. Αν βέβαια σου δοθεί η ευκαιρία να ζήσεις σε κάποια από αυτές τις πόλεις, μπορείς εύκολα να ανακαλύψεις αυτά τα μικρά μυστικά που κάνουν το ιταλικό στυλ τόσο ξεχωριστό.

Αρχικά, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι αυτό το ξεχωριστό στυλ είναι χαρακτηριστικό των μεγαλύτερων ηλικιακά ατόμων και είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτο στους άντρες. Οι νεαροί Ιταλοί, δεν είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα ιταλικού στυλ. Υπερβολικά βγαλμένα φρύδια, πολύ στενά ρούχα, κραυγαλέες μάρκες και πολλά αξεσουάρ όπως καδένες και βραχιόλια είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που ελληνιστί θα τους χαρακτήριζαν “κάγκουρες”. Είναι αλήθεια, ότι για τους ιταλούς η φροντίδα της εμφάνισης τους δεν αποτελεί ταμπού και δεν ντρέπονται να επισκεφτούν αισθητικούς και μανικιουρίστες – γεγονός αξιέπαινο- όμως όταν το τόξο του φρυδιού θυμίζει γυναικείο πρόσωπο τότε το αποτέλεσμα δεν είναι ιδιαίτερα καλαίσθητο.

Όσο για το πως διατηρούνται λυγερόκορμοι μέσα στα super-slim παντελόνια τους; Σε γενικές γραμμές οι Ιταλοί έχουν λιγνό σωματότυπο και η γυμναστική είναι μέρος της καθημερινότητας τους. Επίσης ακολουθούν μεσογειακή διατροφή, με τις μερίδες τους είναι τελείως διαφορετικές από τις δικές μας και δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι η ιταλική πίτσα ουδεμία σχέση έχει με αυτό το λιπαρό κατασκεύασμα που θεωρούμε εδώ πίτσα.

Ας περάσουμε όμως και στον τομέα μόδα. Η Ιταλία είναι μια από τις δυνατότερες βιομηχανίες μόδας, γεγονός που καθιστά τα άτομα που κατοικούν σ’ αυτήν ιδιαίτερα τυχερά καθώς έχουν τις δημιουργίες των μεγαλύτερων οίκων στα πόδια τους. Γενικά, η μόδα έχει περάσει στην κουλτούρα του κάθε ιταλού. Είναι μέρος της ταυτότητας του και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα απαιτητικός στις επιλογές του. Το “Made in Italy” είναι βασική προϋπόθεση για κάθε του αγορά ενώ καταστήματα μεγάλων -ισπανικών και ξενόφερτων- αλυσίδων δεν χρίζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι σε όλη την Ρώμη υπάρχουν μόνο 8 καταστήματα Zara ενώ στην Αθήνα υπάρχει ένα σε κάθε γειτονιά. Οι ιταλοί δίνουν βάση περισσότερο στην ποιότητα παρά στην ποσότητα και προτιμούν επώνυμα κομμάτια, made in Italy φυσικά, δίνοντας βάση στην εφαρμογή και στα υλικά κατασκευής. Σε αυτό βέβαια βοηθούν και οι κατακόρυφες εκπτώσεις κατά περιόδους και τα διάφορα outlet που επιτρέπουν τέτοιου είδους αγορές. Αντίστοιχα προϊόντα στην Ελλάδα είναι απλησίαστα από άποψη τιμών.

Ίσως όμως αυτό που πραγματικά κάνει το ιταλικό στυλ μοναδικό να κρύβεται στην κουλτούρα του λαού.Η μόδα έχει γίνει πλέον κομμάτι της ιστορίας τους και δεν έγκειται μόνο στο ντύσιμο τους. Το ιταλικό στυλ παρατηρείται στους δρόμους, στην αρχιτεκτονική αλλά και όλη στην νοοτροπία τους. Για έναν ιταλό, το να προσέχει την εμφάνιση και το σώμα του είναι μια από τις βασικές του ανάγκες. Δεν υπάρχουν ταμπού και έχουν μάθει να εκτιμούν την ποιότητα και την κομψότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό γίνεται ακόμα πιο εμφανές όσο αλλάζουν οι ηλικίες. Επιλέγουν προσεκτικά κάθε κομμάτι και ξοδεύουν χρόνο και χρήμα για αυτόν τον σκοπό. Όπως όμως παντού, έτσι και στην Ιταλία υπάρχουν πάντα οι κακοντυμένοι και οι καλοντυμένοι. Δεν ισχύει το στερεότυπο του άψογου στιλιστικά ιταλού. Επίσης, υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στις στιλιστικές επιλογές ανάλογα με την πόλη.

Στην ουσία λοιπόν αυτό που έχει επικρατήσει να θεωρείται ιταλικό στυλ δεν είναι άλλο από ένας συνδυασμός παραγόντων που περιλαμβάνει φυσικά και την τεράστια βιομηχανία που ξετυλίγεται στα πόδια τους. Οι Ιταλοί έχουν καταφέρει να θεωρούνται ως οι πιο καλοντυμένοι άντρες και υπερασπίζονται σθεναρά αυτόν τον τίτλο.

Share.

Comments are closed.