Δες γιατί το μουστάκι δεν είναι τόσο απλή υπόθεση

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Υπάρχουν κάποια σύμβολα που συναντούμε στην καθημερινότητα μας, τα οποία είναι τόσο ισχυρά που έχουν αποκτήσει ταυτόσημη έννοια μ’ αυτό το οποίο συμβολίζουν.

Βλέπουμε καρδιά κι αυτόματα σκεφτόμαστε αγάπη, βλέπουμε σταυρό και σκεφτόμαστε θρησκεία, βλέπουμε περιστέρι και σκεφτόμαστε ειρήνη.

Έτσι, βλέπουμε μουστάκι και το μυαλό μας πάει στους άνδρες.

Το μουστάκι είναι το σύμβολο του ανδρισμού, της λεβεντιάς και της υπεροχής. Το σύμβολο αυτού που αποκαλούμε “μαγκιά”. Ή τουλάχιστον ήταν, γιατί στα χρόνια που διανύουμε έχει χάσει λίγο αυτά τα χαρακτηριστικά. Όταν έχεις μουστάκι, βλέπετε, είσαι ο απόλυτος χίπστερ.

Η τρίχα στο πρόσωπο του άνδρα ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων σύμβολο εξουσίας και δύναμης. Η γενειάδα και το μουστάκι πέρασαν από διάφορα στάδια, διάφορα μήκη και σχήματα. Ό, τι επίτασσε η εποχή, ο πολιτισμός κι οι άρχοντες.

Για παράδειγμα, ο Μέγας Αλέξανδρος επέβαλλε στους άνδρες του το ξύρισμα προκειμένου σε μια μάχη σώμα με σώμα να μη γίνει το μούσι λαβή για τον αντίπαλο. Οι Γαλάτες είχαν μακριά μουστάκια με κλίση προς τα κάτω, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν μούσια και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ένα μουσάκι από το πηγούνι και κάτω.

Η λέξη “μουστάκι” καθιερώθηκε πρώτα στη Γαλλική γλώσσα, προερχομένη από την Ιταλική “mustaccio” (14ος αιώνας) και από την Μεσαιωνική Λατινική “mustacium (8ος αιώνας), κατάγεται δε ριζικώς από την Δωρική Αρχαία Ελληνική λέξη μύσταξ, που σημαίνει “άνω χείλος”.

Από το 1840 έως το 1940 το μουστάκι κυριαρχούσε στο ανδρικό πρόσωπο και όσοι άνδρες δεν είχαν μουστάκι αποτελούσαν αντικείμενο σχολιασμού.

Άνδρας χωρίς μουστάκι, δεν ήταν άνδρας.

Το μουστάκι δεν είναι απλή υπόθεση. Θέλει περιποίηση, τέχνη, καθαριότητα. Απαιτεί να είσαι γνώστης του τι σου ταιριάζει. Τα είδη του μουστακιού είναι πολλά, αφού το κάθε πρόσωπο έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Δεν ταιριάζουν όλα σε όλους.

Μπορεί να είναι παχύ, λεπτό, να ‘χει τις άκρες σηκωμένες ή κατεβασμένες, να καλύπτει μόνο το κέντρο του άνω χείλους, να είναι κοντοξυρισμένο ή να έχει μακριές τρίχες. Το σημαντικό, βέβαια, είναι να είναι καθαρό.

Το μουστάκι είναι και το σύμβολο του κινήματος Movember (από την ένωση των λέξεων Νοέμβριος και Μουστάκι). Το κίνημα αυτό προσκαλεί του άνδρες ν’ αφήσουν μουστάκι το μήνα Νοέμβριο κάθε έτους για καλό σκοπό. Είναι ένα φιλανθρωπικό κίνημα για τη διαδήλωση κατά των ανδρικών ασθενειών όπως ο καρκίνος του προστάτη.


Διάβασε επίσης: Αποφάσισες να αφήσεις γένια; Ακολούθησε αυτές συμβουλές

Share.

Comments are closed.