Δείτε τι θα πει “βαθύ” ξύρισμα στα μπαρμπέρικα του Μαρόκο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Από το Μαρακές, με τα δαιδαλώδη παζάρια, τα παλάτια και τους πανέμορφους κήπους, μέχρι τη μοντέρνα Καζαμπλάνκα, με το καταπληκτικό τζαμί και την ατμοσφαιρική Φεζ, με τη μεγαλύτερη και ομορφότερη Μεδίνα που είναι σαν λαβύρινθος, το Μαρόκο θα σας γοητεύσει.

Σήμερα ωστόσο, θα περιηγηθούμε σε ένα παραδοσιακό barbershop του Μαρόκο, μαθαίνοντας τι θα πει πραγματικά “βαθύ” ξύρισμα και τι τεχνικές χρησιμοποιούν οι μπαρμπέρηδες εκεί.

Καταρχήν το παραδοσιακό μπαρμπέρικο στο Μαρόκο, είναι πάρα πολύ μικρό, με χώρο για να φιλοξενήσει δύο καρέκλες, ένα ερμάριο, έναν πάγκο με τα απαραίτητα και ένα μικρό ραδιόφωνο. Μπορεί να μην σας γεμίζουν τόσο πολύ το μάτι, ωστόσο όσοι είχαν την εμπειρία να καθίσουν σε μια από αυτές τις πολυθρόνες και να λάβουν την αντίστοιχη περιποίηση, λένε ότι ήταν το καλύτερο ξύρισμα που είχαν ποτέ.

Παρακάτω σας δίνουμε μερικά tips από του μπαρμπέρηδες του Μαρόκο:

Προετοιμασία πριν το ξύρισμα

Είναι πολύ σημαντικό να προετοιμάσουμε σωστά το δέρμα μας για την αιχμηρή ατσάλινη λεπίδα που θα ακολουθήσει. Αυτή η προετοιμασία συνεπάγεται το πλύσιμο του προσώπου με άφθονο ζεστό νερό και στην συνέχεια την κάλυψη του με μια ζεστή και αχνιστή πετσέτα, την οποία αφήνετε για περίπου 90 δευτερόλεπτα, πιέζοντας την περιοδικά πάνω στο πρόσωπο σας πριν την αφαιρέσετε. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι για να ανοίξουν οι πόροι και να μαλακώσουν οι τρίχες πριν περάσει η λεπίδα πάνω τους. Μπορείτε να επιτύχετε το ίδιο αποτέλεσμα στο σπίτι βυθίζοντας ένα χοντρό πανί σε ζεστό νερό ή κάνοντας ένα ζεστό ντους.

Χρησιμοποιήστε κρέμα ξυρίσματος

Ξεχάστε τους αφρούς και τα gel ξυρίσματος καθώς δεν είναι αποτελεσματικά. Χρησιμοποιήστε αποκλειστικά κρέμα ξυρίσματος και φυσικά ένα πινέλο για να την απλώσετε. Ξεκινήστε εφαρμόζοντας δυο μικρές “μπαλίτσες” κρέμας, μία στο πηγούνι και μία στο μάγουλο, και στην συνέχεια απλώστε την με το πινέλο. Η διαδικασία του πινέλου πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 3 λεπτά, γιατί είναι ένα σημαντικό βήμα. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι ότι ακόμη και οι πιο κοντές τρίχες μαλακώνουν από τη ρίζα μέχρι την άκρη, κάνοντας πιο εύκολο το επόμενο βήμα.

Χρησιμοποιήστε καινούργιες λεπίδες 

Σίγουρα το να αφήσετε κάποιον να σας ξυρίσει με φαλτσέτα είναι λίγο αγχωτικό – τόσες μαφιόζικες ταινίες έχουμε δει άλλωστε – ωστόσο, το ξύρισμα με φαλτσέτα είναι πραγματικά μια ευχάριστη αίσθηση, ειδικά όταν γίνεται από έναν επαγγελματία. Βασική προϋπόθεση είναι οι λεπίδες σας να είναι καινούριες. Αν δεν ξυρίζεστε με φαλτσέτα, εννοείται πως δεν πειράζει, καθώς και ένα Gillette Mach 3 θα κάνει τη δουλειά μια χαρά, απλώς φροντίστε η ανταλλακτική λεπίδα να είναι σε καλή κατάσταση, αν όχι εντελώς καινούρια.

Εκτός από τις καινούργιες λεπίδες, βασική προϋπόθεση όταν ξυρίζεστε είναι να μην τεντώνετε το δέρμα σας, αλλά να το αφήνετε χαλαρό. Η τεχνική αυτή θα περιορίσει σημαντικά τα κοψίματα και τις ατέλειες.

Ακολούθηστε την φορά της τρίχας και αντίστροφα

Αν θέλετε το απόλυτο ξύρισμα, σαν αυτό που κάνουν στην Ανατολή, είναι υποχρεωτικό να ακολουθήσετε 2 κύκλους ξυρίσματος: ξυριστείτε πρώτα κατά την φορά της τρίχας και τη δεύτερη φορά κόντρα. Ανάμεσα στους δύο κύκλους, εφαρμόστε πάλι κρέμα στο πρόσωπο σας και βουρτσίστε με το πινέλο για τουλάχιστον 1 λεπτό. Κι αν δεν είναι υπερβολή, χρησιμοποίηστε για το κόντρα ξύρισμα, καινούρια λεπίδα. Στο σπίτι, προσπαθήστε να μιμηθείτε όσα από αυτά τα βήματα μπορείτε, καθώς περιορίζουν πραγματικά την ανάπτυξη νέων γενιών. Οι άνδρες που αναγκάζονται να ξυρίζονται κάθε μέρα, μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι το κατάλληλο ξύρισμα, που πραγματοποιείται σε δύο κύκλους, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της συχνότητας του ξυρίσματος.

Περιποιηθείτε το δέρμα σας μετά το ξύρισμα

Πρέπει πάντα να φροντίζετε το δέρμα σας μετά το ξύρισμα, καθώς παραμένει ευάλωτο για μπόλικες ώρες αν δεν το περιποιηθείτε. Οι μπαρμπέρηδες στο Μαρόκο, έχουν αυτές τις περίεργες πέτρες που τρίβουν στο πρόσωπο του πελάτη, ωστόσο για το ξύρισμα στο σπίτι, ένα καλό αλκοολούχο aftershave θα κάνει τη δουλειά αποτελεσματικά, αν και λίγο επώδυνα. Το καλό με το αλκοόλ είναι ότι εξοντώνει κάθε βακτήριο που έχει παραμείνει στο πρόσωπο, προστατεύοντας επαρκώς το δέρμα. Μετά το aftershave, χρησιμοποιήστε μια καλή ενυδατική κρέμα, η οποία θα δώσει στο δέρμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, αλλά κυρίως θα λειτουργήσει ως ασπίδα απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία, τον αέρα και τα βακτήρια που παραμονεύουν.


Διαβάστε επίσης: 5 αρώματα που θα σου “εξασφαλίσουν” και δεύτερο ραντεβού!

Share.

Comments are closed.