Το ιστορικό Caffè Florian στη Βενετία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

To Caffè Florian, είναι ένα από τα αρχαιότερα και παγκοσμίως γνωστά καφενεία της Ευρώπης. Βρίσκεται στην Πλατεία Αγίου Μάρκου (Piazza San Marco) στη Βενετία και αποτελεί σύμβολο της πόλης για περισσότερα από 300 χρόνια. Μαζί με το caffè Greco στη Ρώμη, αποτελούν τα δυο πιο ιστορικά καφενεία της Ιταλίας.

Ήταν το αγαπημένο καφενείο των διανοούμενων του 19ου αιώνα, από τον Καζανόβα ως τον Λόρδο Βύρωνα και από τον Γκαίτε ως τον Μαρσέλ Προυστ. Εδώ συγκεντρώνονταν κορυφαίες προσωπικότητες της Ευρώπης, οι οποίοι γοητεύτηκαν από τη μαγεία του βενετσιάνικου καφέ και εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους σε πίνακες ζωγραφικής και μυθιστορήματα.

Τα πάντα συζητιόταν στις αίθουσές του, από τις πολιτικές εξελίξεις μέχρι τις τελευταίες τάσεις της μόδας. Γι’ αυτό ίσως και ο Γκασπάρ Γκότσι διάλεξε αυτό το σημείο διανομής της εφημερίδας του “Gazzetta Veneta”, μιας από τις πρώτες ιταλικές εφημερίδες.Το καφέ παρέμεινε ανοιχτό και κατά τη διάρκεια των πολέμων.

H εσωτερική διακόσμηση στο Caffè Florian χρονολογείται από το 19ο αιώνα. Πολυτελείς αίθουσες, αλληγορικοί πίνακες στους τοίχους, μεγάλοι χρυσοποίκιλτοι καθρέπτες, κόκκινοι βελούδινοι καναπέδες, μαρμάρινα τραπέζια, σερβίτσια Murano, μα πάνω απ΄όλα η μοναδική θέα στην πλατεία και ο απολαυστικός καφές, καθιστούν το Caffè Florian ως ένα από τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς μια φορά στην ζωή σου.


Share.

Comments are closed.