Αυτός είναι ο λόγος που οι σειρές “Breaking Bad” και “Ozark” είναι τόσο εθιστικές

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τόσο το Breaking Bad όσο και το Ozark είναι εξαιρετικά δημοφιλείς και αναγνωρισμένες από τους κριτικούς δραματικές σειρές, οι οποίες κράτησαν σταθερό το ενδιαφέρον του κοινού και δικαίως κέρδισαν τόσα πολλά βραβεία. Τι είναι όμως αυτό που ξεχωρίζει τις δύο σειρές;

Σίγουρα υπάρχουν πολλές σειρές, σε λίγες ωστόσο οι χαρακτήρες φαίνονται σχεδόν σαν αληθινοί άνθρωποι. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τους κύριους χαρακτήρες στο Breaking Bad και στο Ozark, οι οποίοι βιώνουν στιγμές που πολλοί θεατές έχουν βιώσει στην πραγματική ζωή, αλλά επίσης – επειδή είναι φανταστικοί – μπορούν να επιδοθούν σε πράγματα που οι θεατές δεν θα μπορούσαν λόγω φόβου.

(Spoiler Alert)

Πάρτε για παράδειγμα τον πρωταγωνιστή του Breaking Bad, Γουόλτερ Γουάιτ. Ξεκινά ως ένας πράος καθηγητής χημείας – ένα εξαιρετικά κοινό επάγγελμα – που έχει περάσει όλη του τη ζωή κάνοντας αυτό που είναι σωστό και βάζοντας πάντα τους άλλους πρώτα, αλλά παρόλα αυτά, αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα ​​– ένα συναίσθημα που λίγο πολύ όλοι έχουμε βιώσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας.

Στη συνέχεια όμως, αφού διαγιγνώσκεται με προχωρημένο καρκίνο πνευμόνων, ο Γουόλτ απελευθερώνεται σιγά-σιγά από τα δεσμά της κοινωνίας και αρχίζει να δίνει προτεραιότητα σε ό,τι είναι σημαντικό για αυτόν. Δεν φοβάται πλέον τις συνέπειες και αρχίζει να παράγει κρυφά μεθαμφεταμίνη για να στηρίξει οικονομικά την οικογένεια του – κάτι που πολλοί εκλαμβάνουν και ως δικαιολογία για τις παράνομες πράξεις του. Όπως και να ‘χει, οι θεατές συμπονούν τον Γουόλτ, αλλά αισθάνονται και ένα μικρό δέος για την απερίσκεπτη συμπεριφορά του.

Τελικά η φιλοδοξία και το ταλέντο του Γουόλτ δε θα αργήσουν να προσελκύσουν εκτός από πλούτη και πολλούς μπελάδες, σταδιακά μετατρέποντας τον από έναν φιλήσυχο καθηγητή σε έναν αδίστακτο ραδιούργο. Η εξέλιξη ωστόσο του χαρακτήρα του είναι που κάνει την σειρά πιο ρεαλιστική.

Ομοίως, όταν συναντάμε τον Μάρτι Μπερντ για πρώτη φορά,  βλέπουμε έναν άντρα  που γνωρίζει πως να χειρίζεται τις καταστάσεις και τους ανθρώπους, ο οποίος είναι απογοητευμένος από την ζωή του και δεν δείχνει να έχει καμία ουσιαστική επαφή με την οικογένεια του.

Στην συνέχεια ο Μάρτι μπλέκει σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι και αναγκάζεται να μετακομίσει με την οικογένεια του στα Οζάρκ, ώστε να ξεπλύνει χρήματα για ένα μεξικανικό καρτέλ ναρκωτικών – κάτι που οι θεατές δεν θα έκαναν ποτέ, αλλά ζηλεύουν ελαφρώς. Ποιος δεν θα ήθελε εκατομμύρια δολάρια;

Φυσικά δεν είναι μόνο ο Γουόλτερ και ο Μάρτι, καθώς υπάρχουν οι Τζέσε, Χανκ, Σολ, Μάικ – ακόμα και η Σκάιλερ – που έχουν ρεαλιστικές στιγμές στο Breaking Bad, ομοίως η Γουέντι, η Ρουθ και ο Μπεν μεταξύ άλλων, στο Ozark. Ουσιαστικά, και στις δύο σειρές υπάρχει μία πληθώρα χαρακτήρων που είναι εξαιρετικά καλογραμμένοι – και καλοπαιγμένοι – , κάνοντας το κοινό να βρει κοινά σημεία μαζί τους.

Ο δεύτερος λόγος που το Breaking Bad και το Ozark ξεχωρίζουν, είναι επειδή οι πλοκές τους είναι ενδιαφέρουσες, αλλά πάντα με νόημα και ποτέ μπερδεμένες. Οι σεναριογράφοι κάθε σειράς φαίνεται πως είχαν ξεκάθαρα ένα όραμα από την αρχή και δεν αμφιταλαντεύτηκαν ποτέ. Ο Γουόλτερ επρόκειτο να πεθάνει και ο Μάρτι θα έβρισκε έναν τρόπο να ξεφύγει από τις παρανομίες του.

Ναι, υπήρχαν αρκετές ανατροπές στην πλοκή και συγκλονιστικές αποκαλύψεις – που κράτησαν τα πράγματα ενδιαφέροντα – αλλά οι σεναριογράφοι ποτέ δεν παρουσίασαν πάρα πολλές ιστορίες ή χαρακτήρες, κάτι που για παράδειγμα είδαμε σε σειρές όπως το Lost και το Game of Thrones, οι οποίες κέρδισαν αμέσως το κοινό, αλλά στις τελευταίες σεζόν είχαν αρκετές “τρύπες” στην πλοκή. Αυτό έγινε επειδή οι σεναριογράφοι πρόσθεσαν πάρα πολλές “ανατροπές” σε μια προσπάθεια να εκπλήξουν και να ενθουσιάσουν τους θεατές, ωστόσο, επειδή οι μεταγενέστερες ανατροπές έγιναν την τελευταία στιγμή και ποτέ δεν εξηγήθηκαν ή εξερευνήθηκαν σωστά, ήταν απλώς απογοητευτικές.

Εν κατακλείδι, αυτό που κάνει το Breaking Bad και το Ozark εξαιρετικές και σχεδόν εθιστικές σειρές, είναι η σπουδαία γραφή, αλλά και οι εξαιρετικές ερμηνείες από το καστ, καθώς ζωντανεύουν χαρακτήρες με τους οποίους θα μπορούσαμε να ταυτιστούμε.


Διαβάστε επίσης: Η “τρύπα” στην πλοκή του Breaking Bad που απαντήθηκε στο Better Call Saul

Share.

Comments are closed.