Δείτε γιατί καταρρέουμε συναισθηματικά στα αεροπλάνα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η συναισθηματική κατάρρευση και το κλάμα στα αεροπλάνα είναι εκπληκτικά συνηθισμένα. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Virgin Atlantic οι άνθρωποι κατά την διάρκεια των πτήσεων είναι εξαιρετικά ευσυγκίνητοι, και αυτός είναι ο λόγος που το 2011 η αεροπορική εταιρεία πρόσθεσε “προειδοποιήσεις συναισθηματικής υγείας” πριν από την προβολή ταινιών κατά την πτήση.

Ο Guardian αναφέρει ότι στην έρευνα (η οποία διεξήχθη στη σελίδα της Virgin Atlantic στο Facebook), το 41% ​​των ανδρών είπε ότι είχαν προσπαθήσει κρύψουν τα δάκρυά τους από άλλους επιβάτες, ενώ οι γυναίκες συνήθως προσποιούνταν ότι είχαν κάτι στο το μάτι τους. Συνολικά, ένα 55% είπε ότι είχε βιώσει έντονα συναισθήματα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Εάν ανήκετε και εσείς στο κλαμπ των ευσυγκίνητων και αναρωτιέστε ποιος είναι ο λόγος που είστε πιο επιρρεπείς στο κλάμα όταν βρίσκεστε στσ 40.000 πόδια, η επιστήμη έχει την απάντηση.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, αλλά ας ξεκινήσουμε με την ανεπάρκεια οξυγόνου που προκαλείται από το μεγάλο υψόμετρο και την πίεση στην καμπίνα, η οποία συνδέεται τόσο με διαταραχές της διάθεσης όσο και με κόπωση. Αυτές οι δύο αυτές καταστάσεις, συν το γεγονός ότι ο κλιματισμός κάνει το περιβάλλον απίστευτα ξηρό, είναι πιο πιθανό να σας κάνουν να καταρρεύσετε αν δείτε μια θλιβερή σκηνή στο Toy Story 3.

Η σωματική δυσφορία που νιώθουμε μέσα σε ένα αεροπλάνο είναι κάτι που επίσης μας επηρεάζει αρνητικά, δεδομένου ότι είμαστε εγκλωβισμένοι σε ένα μεταλλικό κλωβό για αρκετές ώρες, περιτριγυρισμένοι από αγνώστους, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ακόμα πιο ευάλωτοι.

Μιλώντας για το άγχος, η Jodi De Luca, ψυχολόγος από το Κολοράντο που μελετά την επίδραση των μεγάλων υψομέτρων στα συναισθήματα των ανθρώπων, είπε στο Time το 2018:

“Έχουμε ελάχιστο έλεγχο στο περιβάλλον μας ενώ ταξιδεύουμε με αεροπλάνο. Αν και μπορεί να μην έχουμε επίγνωση της συναισθηματικής μας ευπάθειας, ο συναισθηματικός μας εγκέφαλος δουλεύει υπερωρίες.”

Ένας άλλος παράγοντας θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι έχουμε λιγότερους περισπασμούς όσο βρισκόμαστε σε αεροπλάνο. Κανονικά, όταν είμαστε στο σπίτι, μπορεί να παρακολουθούμε τηλεόραση, να παίζουμε στο κινητό μας και να μιλούμε με κάποιον ταυτόχρονα. Σε ένα αεροπλάνο, που δεν έχουμε όλες αυτές τις επιλογές, η προσοχή μας αναπόφευκτα εστιάζεται στην ταινία. Έτσι, αν προσθέσεις τα παραπάνω, το κλάμα πολλές φορές είναι αναπόφευκτο.

Η στέρηση ύπνου είναι ένας άλλος ένοχος: όταν πετάτε μεγάλες αποστάσεις η συνήθης ρουτίνα του ύπνου σας θα διαταραχθεί, με αποτέλεσμα να νιώθετε εξαντλημένοι. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων συχνά σημαίνουν ότι είτε αφήνετε πίσω την οικογένεια και τους φίλους σας, είτε είστε στο δρόμο για να τους δείτε, σας κάνει ακόμα πιο ευσυγκίνητους.

Προσθέστε το αίσθημα μοναξιάς (αν ταξιδεύετε μόνοι) και ανασφάλειας (βρίσκεστε σε ένα άγνωστο περιβάλλον) στο μείγμα και είστε σε εξαιρετική θέση για να ενεργοποιήσετε τους δακρυϊκούς αδένες.

Όλα αυτά είναι υποθέσεις, όμως, καθώς δεν υπάρχουν ειδικές μελέτες που να εξετάζουν το γιατί κλαίμε στα αεροπλάνα. Αλλά αν το κάνετε, θυμηθείτε ότι δεν είστε οι μόνοι.


Διαβάστε επίσης: 8 τρόποι να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις της ζωής

Share.

Comments are closed.