Τα ωφέλη του παγωμένου ντους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Wim Hof γνωστός και ως “Ice Man” , ο οποίος είναι γνωστός για τις ανάβασεις του σε παγωμένες πλαγιές φορώντας μόνο το μαγιώ του και το ότι μπαίνει σε μπανιέρες γεμάτες πάγο, πιστεύει ότι ο μέσος άνθρωπος δεν εκτίθεται σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες που θα του επιτρέψουν να προσαρμοστεί σε ορισμένα επίπεδα άγχους. Μέσω ενός συνδυασμού αναπνοής, διαλογισμού και ψυχρής έκθεσης, ισχυρίζεται ότι μπορούμε να προστατέψουμε το σώμα μας από την ασθένεια, το περιβαλλοντικό άγχος και τις καθημερινές ανησυχίες, με ένα παγωμένο ντους.

Για το Hof, η διαδικασία του κρύου ντους δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα πνευματικό ταξίδι. Στο βιβλίο του “Becoming the Ice Man”, γράφει:

“Ο φόβος δεν ξεφεύγει από μόνος του. Πρέπει να αντιμετωπίσετε τον φόβο σας, να τον διαμορφώσετε και στη συνέχεια να μάθετε να τον ελέγχετε μέσα στην δική του παράλογη πραγματικότητα. Κάθε άνθρωπος έχει τη δύναμη να κάνει ακριβώς αυτό. Το να προχωρήσετε βαθιά μέσα σας και να αντιμετωπίσετε την εσωτερική σας ύπαρξη είναι μια ισχυρή πράξη. Πηγαίνοντας βαθιά και αναπτύσσοντας τη δύναμη της θέλησης είναι ο μόνος τρόπος.”

Όμως ο Hof δεν είναι ο μόνος που υποστηρίζει ένα κρύο ντους. Στο δικό του βιβλίο, “The 4-Hour Body” , ο influencer Tim Ferriss,  εξηγεί επίσης τα πλεονεκτήματα της έναρξης της ημέρας σας με αυτό τον τρόπο, ο οποίος κάνει τρια 10λεπτα λουτρά πάγου την εβδομάδα. Σύμφωνα με το Ferriss, ένα κρύο ντους είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε το πρωί, το οποίο θα  υπερφορτώσει τον μεταβολισμό σας και θα ενισχύσει τη διάθεσή σας.

Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας διαπίστωσε ότι τα κρύα ντους μπορούν να λειτουργήσουν και ως αντικαταθλιπτικά. Εν τω μεταξύ, μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι μπορεί να ωφελήσει μια ολόκληρη σειρά από σωματικά συμπτώματα, από τη διαχείριση του πόνου έως τις πνευμονικές ασθένειες, το άσθμα, την κόπωση, το άγχος και πολλά άλλα.

Οπότε, τι περιμένετε; Πήρατε μία ιδέα για το πως πρέπει να ξεκινάτε την μέρα σας!

Share.

Comments are closed.