25 κλασικές ταινίες που πρέπει να δεις μια φορά στη ζωή σου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η κατηγορία δραματικές ταινίες καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ταινιών, όπως τρόμου, θρίλερ, νουάρ και κωμωδίες, το βασικό κοινό ωστόσο που έχουν όλα αυτά τα φιλμ, είναι ότι προκαλούν έντονα συναισθήματα στο κοινό και συνήθως επικεντρώνονται στις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και σε σοβαρά θέματα, αναγκάζοντας τον θεατή να αντιπετωπίσει θέματα ηθικής και να κάνει επιλογές που διέπουν το σωστό και το λάθος.

Πρόκειται για ταινίες που περιέχουν κάποιο κοινωνικό ή δραματικό στοιχείο, και όταν πέσουν οι τίτλοι τέλους αφήνουν αντίκτυπο στο κοινό. Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά δραματικά έργα στον κινηματογράφο που συνδέονται με κάποιο υποείδος, είναι o “Νονός” (αστυνομικό δράμα), η “Καζαμπλάνκα” (αισθηματικό δράμα), και “Ο σοφέρ της κυρίας Ντέιζι” (κωμικό δράμα).

Δείτε παρακάτω 25 από τις καλύτερες δραματικές ταινίες όλων των εποχών.

1. Ο Νονός (1972)

Ο Νονός θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών και όχι άδικα. Βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Μάριο Πούτζο και την σκηνοθέτησε ο Φράνσις Φορντ Κόπολα. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την εξαρετική ερμηνεία του Μάρλον Μπράντο και φυσικά την ατάκα “I’m going to make him an offer he can’t refuse” (Θα του κάνω μια προσφορά την οποία δεν θα μπορεί να αρνηθεί), η οποία ψηφίστηκε ως η δεύτερη πιο αξιομνημόνευτη φράση στην ιστορία του κινηματογράφου.

2. Καζαμπλάνκα (1942)

Η Καζαμπλάνκα αποτελεί ταινία – σταθμό για τον αμερικανικό κινηματογράφο που έμεινε στην ιστορία τόσο για τις δυνατές ερμηνείες των πρωταγωνιστών, Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν, όσο και για τις ατάκες–ορόσημο του χολιγουντιανού ρομάντζου.

Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού Everybody comes to Rick’s σε σκηνοθεσία Michael Curtiz που έσπασε ταμεία, με τις εισπράξεις να αγγίζουν τα 3,7 εκατομμύρια δολάρια. Η ταινία βρέθηκε στην 7η θέση των εμπορικότερων κινηματογραφικών παραγωγών του 1943, ενώ πλέον αποτελεί ξεκάθαρα ένα από τα κλασσικά αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Το 2006 το Αμερικανικό Συνδικάτο Σεναριογράφων κατέταξε το σενάριο της στην πρώτη θέση των καλύτερων όλων των εποχών.

3. Οι 12 ένορκοι (1957)

Η ταινία ανήκει στο είδος του δικαστικού δράματος αφού επικεντρώνεται στη διαδικασία της λήψης της τελικής απόφασης του σώματος των ενόρκων, σε μια δίκη για φόνο εκ προμελέτης. Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο γνωστός Αμερικανός σκηνοθέτης Σίντνεϊ Λουμέτ, και σεναριογράφος ο επίσης Αμερικανός (τηλεοπτικός κυρίως σεναριογράφος) Ρέτζιναλντ Ρόουζ, ενώ ο πιο αναγνωρίσιμος από τους 12 πρωταγωνιστές της ταινίας, είναι ο Χένρι Φόντα, στο ρόλο του ενόρκου που θα σπείρει τις αμφιβολίες για την ενοχή του κατηγορουμένου.

4. Τα Φώτα της Πόλης (1931)

Ο άνεργος Σαρλό ερωτεύεται μια τυφλή πωλήτρια λουλουδιών, η οποία πιστεύει ότι είναι πλούσιος. Ταυτόχρονα κάνει παρέα μ’ έναν αλκοολικό δισεκατομμυριούχο, που τον έχει στις περιποιήσεις όσο είναι μεθυσμένος, αλλά τον πετά κακήν-κακώς από το σπίτι του κάθε φορά που ξεμεθά. Η πιο ολοκληρωμένη σκηνοθετικά ταινία του Τσάπλιν συνδυάζει αρμονικά τη σάτιρα με το μελόδραμα. Έχει ένα από τα ωραιότερα φινάλε στην ιστορία της έβδομης τέχνης.

5. Πολίτης Κέιν (1941)

Η ταινία “Πολίτης Κέιν” είναι δράμα παραγωγής 1941, σε σκηνοθεσία Όρσον Γουέλς. Ήταν η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ο Γουέλς κι εκτός από τη σκηνοθεσία ανέλαβε την παραγωγή, συνέγραψε το σενάριο μαζί με τον Χέρμαν Μάνκιεβιτς και πρωταγωνίστησε. Η ταινία έλαβε 9 υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και κέρδισε Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου. Επί σειρά 5 δεκαετιών λάμβανε την πρώτη θέση στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών που θεσπίζεται από τους μεγαλύτερους κριτικούς από όλο τον κόσμο σε ψηφοφορία που διοργανώνει το περιοδικό Sight & Sound.

6. Pulp Fiction (1994)

Το Pulp Fiction είναι αμερικανική αστυνομική νεο-νουάρ ταινία μαύρης κωμωδίας του 1994 που γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον μοναδικό Κουέντιν Ταραντίνο. Η πλοκή της ταινίας αφορά τις διασταυρούμενες ιστορίες συμμοριτών, ατόμων του υποκόσμου, μικροεγκληματιών και ενός μυστηριώδους χαρτοφύλακα.

7. Η Λίστα του Σίντλερ (1993)

Η αληθινή ιστορία του Οσκαρ Σίντλερ, ενός Γερμανού βιομηχάνου, που έσωσε 1.300 Εβραίους από το γκέτο της Βαρσοβίας, παρουσιάζοντάς τους ως απαραίτητους για το Τρίτο Ράιχ ειδικευμένους εργάτες. Ο Στίβεν Σπίλµπεργκ δεν θίγει θεμελιώδη ζητήματα της ναζιστικής θηριωδίας προκαλώντας την «οργή» των Εβραίων και όσων ξεχνούν πως ο κινηματογράφος είναι τέχνη και όχι ιστορία. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών κι όχι μόνο στο πολεμικό είδος.

8. Σκοτεινοί Δολοφόνοι (1957)

Δράμα και φιλμ νουάρ παραγωγής 1957 σε σκηνοθεσία Αλεξάντερ Μακέντρικ. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Μπαρτ Λάνκαστερ, ο Τόνι Κέρτις, η Σούζαν Χάρισον και ο Μάρτιν Μίλνερ. Παρά το γεγονός ότι η ταινία δεν είχε εμπορική απήχηση στο κοινό του 1957, με την πάροδο των χρόνων έλαβε αναγνώριση από τους κριτικούς και το 1993 επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.

9. Όλα για την Εύα (1950)

Πρωταγωνιστές αυτής της κλασσικής ταινίας της χρυσής εποχής του Χόλυγουντ είναι η Μπέτι Ντέιβις, η Αν Μπάξτερ, ο Τζορτζ Σάντερς, η Σελέστ Χολμ και η Μέριλιν Μονρόε σε έναν απ’τους πρώτους της ρόλους. Η ταινία προτάθηκε για 14 βραβεία Όσκαρ (ρεκόρ υποψηφιοτήτων, το οποίο διατηρεί μέχρι και σήμερα μαζί με τη ταινία Τιτανικός και το La La Land) και απέσπασε έξι. Το 1997 το “Όλα για την Εύα” έλαβε την 16η θέση ως μιά από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

10. Ο θησαυρός της Σιέρα Μάντρε (1948)

Η ταινία “Ο Θησαυρός της Σιέρα Μάντρε” είναι δραματική περιπέτεια παραγωγής 1948, σε σκηνοθεσία Τζον Χιούστον. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Τιμ Χολτ και Μπρους Μπένετ που υποδύονται μια ομάδα Αμερικανών τυχοδιωκτών που κατά τη δεκαετία του ’20 βρίσκονται στο Μεξικό, έχοντας ως σκοπό την ανεύρεση χρυσού. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μ. Τρέιβεν, το οποίο διασκεύασε για τη μεγάλη οθόνη ο ίδιος ο Τζον Χιούστον.

Προτάθηκε για τέσσερα βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, κερδίζοντας τρία (Όσκαρ Σκηνοθεσίας, Β΄ Ανδρικού Ρόλου και Διασκευασμένου Σεναρίου). Η ταινία παρέμεινε πιστή στο μυθιστόρημα και το 1990 επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική[

11. Ο Νονός : Part II (1974)

Η κύρια ιστορία, συνεχίζοντας τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, επικεντρώνεται στον Μάικλ Κορλεόνε, τον νέο Δον της μαφιόζικης φαμίλιας των Κορλεόνε, ο οποίος προσπαθεί να κρατήσει ενωμένες τις επαγγελματικές δραστηριότητες του από το 1958 ως το 1959· η άλλη είναι μια σειρά από flashback που εξιστορούν την πορεία του πατέρα του, Βίτο Κορλεόνε, από τα παιδικά του χρόνια στην Σικελία το 1901 ως την δημιουργία της φαμίλιας των Κορλεόνε στην Νέα Υόρκη.

12. Notorious (1946)

Ψυχολογικό θρίλερ παραγωγής 1946, σε σκηνοθεσία Άλφρεντ Χίτσκοκ. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι o Κάρι Γκραντ, η Ίνγκριντ Μπέργκμαν, ο Κλοντ Ρέινς κι ο Αλέξης Μινωτής. Η ταινία σύμφωνα με τους κριτικούς σηματοδοτεί καλλιτεχνική ωρίμανση, όσον αφορά τη θεματολογία του σκηνοθέτη. Ο βιογράφος του Ντόναλντ Σπότο, γράφει ότι αποτελεί την πρώτη απόπειρα του Χίτσκοκ να δημιουργήσει μια σοβαρή ερωτική ιστορία.

Το 2006 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου.

13. Το Άγγιγμα του Κακού (1958)

Αμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία Όρσον Γουέλς με πρωταγωνιστές τους Όρσον Γουέλς, Τσάρλτον Ίστον, Τζάνετ Λι, Μάρλεν Ντίτριχ, Ζαζά Γκαμπόρ και Ακιμ Ταμίροφ. Όσον αφορά την υπόθεση, ένας Μεξικανός κι ένας Αμερικανός αστυνομικός προσπαθούν να εξιχνιάσουν την υπόθεση μιας έκρηξης βόμβας που έγινε στα σύνορα των δύο χωρών, η οποία τους φέρνει αντιμέτωπους με το οργανωμένο έγκλημα και την αστυνομική διαφθορά.

14. Όσα Παίρνει ο Άνεμος (1939)

Το “Όσα Παίρνει ο Άνεμος” είναι ταινία του 1939, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ του 1936 και σε σκηνοθεσία Βίκτορ Φλέμινγκ. Η επική αυτή ταινία είχε πρωταγωνιστές τη Βίβιαν Λι, τον Κλαρκ Γκέιμπλ, τον Λέσλι Χάουαρντ και την Ολίβια Ντε Χάβιλαντ και αποτελεί τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών.

Η ιστορία λαμβάνει χώρα από την άνοιξη του 1861 μέχρι την περίοδο της Ανασυγκρότησης στον Αμερικανικό Νότο. Η ταινία βραβεύτηκε με 8 βραβεία Όσκαρ, ένα ρεκόρ που διατήρησε για είκοσι χρόνια. Το 1998 κατατάχθηκε τέταρτΗ στη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου με τις 100 καλύτερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών, αν και το 2007 μετακινήθηκε στην έκτη θέση.

15. Αποκάλυψη Τώρα (1979)

Το 1976, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα γυρίζει στις Φιλιππίνες, το «Αποκάλυψη Τώρα», την ταινία που έμελλε να αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του κινηματογράφου. Η ταινία διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και ακολουθεί τον κεντρικό χαρακτήρα, τον λοχαγό Μπέντζαμιν Λ. Γουίλαρντ (Μάρτιν Σιν), σε μια μυστική αποστολή για να δολοφονήσει τον αποστάτη και θεωρούμενο παράφρονα συνταγματάρχη Γουόλτερ Ε. Κουρτζ (Μάρλον Μπράντο). Έχουν περάσει 40 χρόνια από την κυκλοφορία της ταινίας, ωστόσο, δεν είναι τυχαίο ότι εξακολουθεί να γοητεύει τα ακροατήρια.

16. Λεωφορείον ο Πόθος (1951)

Το “Λεωφορείον ο Πόθος” είναι ταινία του σκηνοθέτη Ελία Καζάν γυρισμένη το 1951. Βασίζεται στο ομώνυμο δράμα του Τένεσι Ουίλιαμς. Η ταινία έλαβε 12 υποψηφιότητες και βραβεύτηκε με 4 βραβεία Όσκαρ.

Το 1997, το “Λεωφορείον ο Πόθος” έλαβε την 45η θέση, ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Το 1999 η ταινία χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών.

17. Μισαλλοδοξία (1916)

“Μισαλλοδοξία” είναι ο τίτλος βωβής ταινίας παραγωγής 1916 σκηνοθεσίας Ντ. Γ. Γκρίφιθ με πρωταγωνιστές τους Λίλιαν Γκις, Μέι Μαρς και Φρανκ Γουντς. Η επική αυτή ταινία έχει χαρακτηριστεί από τους κριτικούς ως ένα από τα μεγάλα αριστουργήματα του βωβού κινηματογράφου και αποτελείται από τέσσερα επεισόδια που αναφέρονται σε διαφορετικές περιόδους της ιστορίας της ανθρωπότητας. Ο Γκρίφιθ δημιούργησε την ταινία εν μέρει για να απαντήσει στις κατηγορίες που τον ήθελαν ρατσιστή, εφόσον με την προηγούμενη ταινία του “Η Γέννηση ενός Έθνους” προσπάθησε να δικαιολογήσει τις ενέργειες της Κου Κλουξ Κλαν.

18. 12 Χρόνια Σκλάβος (2013)

H ταινία “12 Χρόνια Σκλάβος” αποτελεί μια μυθιστορηματική προσαρμογή της αυτοβιογραφίας Twelve Years a Slave του Σόλομον Νόρθαπ, ενός ελεύθερου μαύρου άνδρα που απήχθη στη Γουάσινγκτον το 1841 και πουλήθηκε στη σκλαβιά. Εργάστηκε σε φυτείες στη Λουιζιάνα για 12 χρόνια πριν την απελευθέρωσή του.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους σε περιορισμένο κύκλωμα αιθουσών στις 18 Οκτωβρίου 2013 και σε ευρύτερη διανομή την 1η Νοεμβρίου 2013. Απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από τους κριτικούς και έλαβε 9 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσίας, Α΄ Ανδρικού Ρόλου, Β΄ Ανδρικού Ρόλου, Β’ Γυναικείου Ρόλου και Διασκευασμένου Σεναρίου, κερδίζοντας στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Διασκευασμένου Σεναρίου και Β’ Γυναικείου Ρόλου.

19. Ταξιτζής (1976)

Ο Ταξιτζής είναι ψυχολογικό νεο-νουάρ θρίλερ παραγωγής 1976, σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε και σε σενάριο Πολ Σρέιντερ. Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο στο ρόλο του Τράβις Μπικλ, ενός απόστρατου που υπηρέτησε στον Πόλεμο του Βιετνάμ, ο οποίος πάσχει από κατάθλιψη και για να καταπολεμήσει τις αϋπνίες του εργάζεται τα βράδια ως ταξιτζής.

20. Ο σοφέρ της κυρίας Ντέιζι (1989)

Στην Ατλάντα του 1948, όταν μια ηλικιωμένη εβραία χήρα η Ντέιζι (Τζέσικα Τάντι) καταστρέφει τον περίτεχνο κήπο της γειτόνισσάς της με το αυτοκίνητό της, ο γιος της, Μπούλι (Νταν Ακρόιντ), επιμένει να της προσλάβει έναν οδηγό παρά τις αντιρρήσεις της. Προσλαμβάνει λοιπόν γι’ αυτήν ένα σοφέρ, τον «έγχρωμο» Χόουκ (Μόργκαν Φρίμαν). Αρχικά η Ντέιζι αρνείται κάθε είδους συναναστροφή με το Χόουκ. Σιγά σιγά όμως ο Χόουκ, καταφέρνει να την κερδίσει με τους καλούς του τρόπους. Το πέρασμα του χρόνου χτίζει μια βαθειά σχέση συνεννόησης και φιλίας μεταξύ τους. Υστερα από 25 χρόνια, η κυρία Ντέιζι συνειδητοποιεί πως αυτός ο άνθρωπος υπήρξε ο καλύτερός της φίλος.

21. Moonlight (2016)

Το Moonlight είναι αμερικανική δραματική ταινία του 2016 σε σκηνοθεσία και σενάριο του Μπάρι Τζένκινς. Βασίζεται στο θεατρικό ημι-αυτοβιογραφικό έργο In Moonlight Black Boys Look Blue του Τάρελ Άλβιν. Κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας στην 89η απονομή της Ακαδημίας.

22. Chinatown (1974)

Η “Chinatown” είναι νεο-νουάρ ταινία παραγωγής 1974, σε σκηνοθεσία Ρόμαν Πολάνσκι. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Τζακ Νίκολσον, η Φέι Ντάναγουεϊ κι ο Τζον Χιούστον. Η υπόθεσή της διαδραματίζεται στο Λος Άντζελες της δεκαετίας του ’30, την περίοδο του πόλεμου για το νερό στην Νότια Καλιφόρνια.

Η ταινία θεωρείται από πολλούς κριτικούς του κινηματογράφου ως μια από τις καλύτερες όλων των εποχών και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει 2η στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες μυστηρίου όλων των εποχών. Η ταινία έλαβε 11 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας κερδίζοντας τελικά μόνο Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου.

23. Η Ζωή Είναι Ωραία (1997)

Ένας Ιταλοεβραίος προσπαθεί να πείσει τον πεντάχρονο γιο του ότι ο εγκλεισμός τους σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης δεν είναι παρά μέρος ενός παιχνιδιού με σκληρούς όρους και έπαθλο ένα αληθινό τανκ! Μια ταινία του Ρομπέρτο Μπενίνι με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταινία κέρδισε τρία Όσκαρ και το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες. Ο τίτλος προέρχεται από φράση του Λέων Τρότσκι. Εξόριστος στο Μεξικό, γνωρίζοντας ότι θα δολοφονηθεί από ανθρώπους του Στάλιν, είδε τη σύζυγό του στον κήπο και έγραψε ότι “η ζωή είναι ωραία”.

24. Το Εξπρές του Μεσονυχτίου (1978)

Το Εξπρές του Μεσονυχτίου είναι αμερικανική δραματική ταινία παραγωγής 1978, σε σκηνοθεσία Άλαν Πάρκερ. Το σενάριο έγραψε ο Όλιβερ Στόουν και είναι βασισμένο στο ομότιτλο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Μπίλι Χέιζ.

Αν και η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά, ο ίδιος ο Μπίλι Χέιζ έχει υποστηρίξει 20 χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας ότι η κινηματογραφική εκδοχή είναι υπερβολική και σε αρκετά σημεία πλασματική σε σχέση με τα πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στη φυλακή. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Μάλτα, μετά από άρνηση της άδειας που ζήτησε η παραγωγή να γίνουν τα γυρίσματα στην Κωνσταντινούπολη, όπου και η ιστορία είναι στην πραγματικότητα τοποθετημένη. Το αρχικό σενάριο του Όλιβερ Στόουν ήθελε τον Μπίλι να δραπετεύει στα βουνά αλλά ο μικρός προϋπολογισμός της ταινίας δεν επέτρεψε να γυριστεί η συγκεκριμένη σκηνή

25. Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ (1994)

Στην ταινία περιγράφεται η ιστορία του Άντι Ντιφρένς, ενός τραπεζίτη, ο οποίος μένει στην κρατική φυλακή Shawshank για σχεδόν δύο δεκαετίες κατηγορούμενος άδικα για το φόνο της γυναίκας του και του εραστή της. Εκεί αναπτύσσει φιλία με ένα συγκρατούμενο με το όνομα Έλις Ρέντινγκ και ανακαλύπτουν τη δύναμη της φιλίας ώσπου φτάνουν και οι δύο στη λύτρωση.


Διαβάστε επίσης: 13 κορυφαίες ταινίες που είχαν απίστευτα απρόβλετη πλοκή

Share.

Comments are closed.