Η χρονιά που είδαμε τις καλύτερες ταινίες στην κούρσα των Όσκαρ!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στις 17 Φεβρουαρίου του 1976 ο νεαρός τότε σκηνοθέτης της ταινίας “Τα Σαγόνια του Καρχαρία”, Στίβεν Σπίλμπεργκ, περίμενε με τεράστια αγωνία να ακούσει το όνομα του ανάμεσα στις υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, δυστυχώς όμως απογοητεύτηκε, καθώς την πεντάδα συμπλήρωσαν οι Μίλος Φόρμαν, Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Ρόμπερτ Όλτμαν, Σίντνεϊ Λουμέτ και Φεντερίκο Φελίνι.

Τα “Σαγόνια του Καρχαρία” ωστόσο κέρδισαν υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, και μαζί με την δραματική ταινία “Στη Φωλιά του Κούκου” σε σκηνοθεσία Μιλος Φόρμαν, με πρωταγωνιστές τον Τζακ Νίκολσον και τη Λουίζ Φλέτσερ, την βρετανό-αμερικανική ταινία “Μπάρι Λίντον” του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, το “Νασβιλ” του Ρόμπερτ Όλτμαν και την “Σκυλίσια Μέρα” του Σίντνεϊ Λουμέτ με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο, δημιούργησαν την πεντάδα με τις καλύτερες ταινίες που ήταν υποψήφιες τα τελευταία 50 χρόνια.

Τότε, ο 31χρονος Μάικλ Ντάγκλας, έλαβε από τον πατέρα του Κερκ Ντάγκλας τα δικαιώματα του βιβλίου “Στη Φωλιά του Κούκου”. Ο ίδιος κατέληξε να γίνει παραγωγός της ομώνυμης ταινίας, η οποία είναι μεταφορά του μυθιστορήματος του Κεν Κέισι. Τελικά ο Μάικλ Ντάγκλας, ο οποίος δεν ήταν ακόμα ηθοποιός, κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για την παραγωγή της ταινίας. “Δεν πίστευα ότι μπορούσαμε να κερδίσουμε εναντίον των υπόλοιπων ταινιών”, είπε ο Ντάγκλας 45 χρόνια αργότερα.

Και οι πέντε ταινίες ήταν φαβορί, ωστόσο αντιμετώπισαν αρκετά εμπόδια. Ο Κιούμπρικ, ο οποίος είχε λάβει ήδη τρεις υποψηφιότητες ως σκηνοθέτης, αναμενόταν να κερδίσει, αλλά πολλοί βρήκαν τις ταινίες του πολύ κρύες και αλλόκοτες, ο Όλτμαν είχε ήδη ανοίξει έναν άτυπο πόλεμο με το κατεστημένο του Χόλιγουντ, μετά τη διαμάχη του με τον Τζακ Ουόρνερ, η “Φωλιά του Κούκου” είχε απορριφθεί από κάθε μεγάλο κινηματογραφικό στούντιο του Χόλιγουντ, λόγω του περιεχομένου του, ενώ το “Σκυλίσια Μέρα” είχε διθυραμβική υποδοχή από τους κριτικούς, αλλά θεωρήθηκε αντικαθεστωτική για την εποχή της, εξαιτίας των τολμηρών θεμάτων που έθιγε.

Τέλος, “Τα Σαγόνια του Καρχαρία”, ήταν η ταινία που ο Ντάγκλας πίστευε ότι θα κερδίσει, ο Σπίλμπεργκ ωστόσο δεν ήταν τόσο σίγουρος, καθώς αμφισβήτησε την καλλιτεχνική της αξίας μόλις άρχισε να αποφέρει τόσα πολλά χρήματα.

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά, καθώς την βραδιά της 48ης απονομής των βραβείων το 1976, η “Φωλιά του Κούκου” απέσπασε 5 Όσκαρ, στις πέντε βασικές κατηγορίες, ισοφαρίζοντας έτσι το ρεκόρ που κατείχε από το 1934 η ταινία του Φρανκ Κάπρα “Συνέβη μια νύχτα”. Ο Μαικλ Ντάγκλας μάλιστα θυμάται πως είχε καθίσει πίσω από τον Τζακ Νίκολσον, ο οποίος την ώρα της απονομής γύρισε πίσω και του είπε “”Mikey D, στο είπα!”


Διαβάστε επίσης: Δώρα Όσκαρ: Ένα λίφτινγκ, μια ανακαίνιση σπιτιού και… ένα οικόπεδο στην Αυστραλία!

Share.

Comments are closed.