Ελβετοί φοιτητές υπολόγισαν 62,8 τρισεκατομμύρια ψηφία του “π”!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μια ομάδα φοιτητών από το Ελβετικό Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Graubünden ισχυρίστηκε ότι έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ υπολογίζοντας 62,8 τρισεκατομμύρια ψηφία της μαθηματικής σταθεράς “π”.

Κατάφεραν να υπολογίσουν αυτό τον εκπληκτικό αριθμό ψηφίων χρησιμοποιώντας υπερυπολογιστή και ένα πρόγραμμα που ονομάζεται y-Cruncher. Συνολικά, χρειάστηκαν 108 ημέρες και 9 ώρες για τον υπολογισμό των ψηφίων του “π”, μια προσπάθεια που είναι σχεδόν δύο φορές ταχύτερη από αυτή της της Google, η οποία χρησιμοποίησε 25 εικονικές μηχανές Google Cloud για υπολογίσει έως και 31.415.926.535.897 ψηφία του “π”, και 3,5 φορές πιο γρήγορη από το προηγούμενο ρεκόρ με χρήση υπερυπολογιστή το 2020.

Το τρέχων παγκόσμιο ρεκόρ υπολογισμού του “π” είναι 50 τρισεκατομμύρια ψηφία και έγινε από τον Timothy Mullican. Οι φοιτητές περιμένουν την επιβεβαίωση του ρεκόρ από το Guinness Book of Records και μέχρι τότε αποκάλυψαν μόνο τα δέκα τελευταία ψηφία του: 7817924264.

Καθώς οι μαθηματικοί ανακάλυψαν νέους αλγόριθμους, και οι υπολογιστές έγιναν διαθέσιμοι, ο αριθμός των γνωστών δεκαδικών ψηφίων του π αυξήθηκαν δραματικά. (πηγή: Wikipedia)

Οι επιστημονικές εφαρμογές δεν απαιτούν γενικά περισσότερα από 40 ψηφία του “π “και έτσι το πρωταρχικό κίνητρο για αυτούς τους υπολογισμούς είναι η ανθρώπινη επιθυμία να σπάει ρεκόρ. Οι πολύπλοκοι υπολογισμοί που εμπλέκονται στον υπολογισμό των ψηφίων του π έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή υπερυπολογιστών, καθώς και αλγορίθμων πολλαπλασιασμού υψηλής ακρίβειας.


Διαβάστε επίσης: Ο τρομοκράτης που είχε IQ 167 και μπήκε στο Χάρβαρντ όταν ήταν 16 ετών!

Share.

Comments are closed.