Σου δείχνουμε γιατί η ζωή σου δεν πρέπει να περιστρέφεται γύρω από “to do” λίστες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η ζωή μας περιστρέφεται γύρω από τις λίστες; Εμείς πάλι, πολλές φορές! Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει, αλλά οι άνθρωποι πλέον είναι προγραμματισμένοι να φτιάχνουν λίστες και βάση αυτών να λειτουργούν.

Τα τρία bullets μετατρέπονται σε δέκα και τα δέκα σε είκοσι. Ξυπνάς και κοιμάσαι με άγχος γιατί δεν θα προλάβεις να κάνεις όλα αυτά που περιέχει η λίστα σου, αρχίζεις να ιδρώνεις και ξαφνικά το 24ωρο σου φαίνεται πολύ μικρό και θα προτιμούσες η μέρα να διαρκούσε περισσότερο. Επειδή όμως οι ώρες της ημέρας δεν πρόκειται να γίνουν 48 και οι προθεσμίες σου στερεύουν το οξυγόνο, αρχίζεις και φορτώνεις τον εαυτό σου με τεράστιες ποσότητες καφεΐνης, οι οποίες είναι ικανές να τροφοδοτήσουν μια καφετέρια.

Επειδή λοιπόν κινδυνεύεις να πάθεις υπερκόπωση, εγκεφαλικό ή νευρικό κλονισμό επειδή τα bullets της λίστας σου έρχονται στα όνειρα σου και σου κουνάνε το δάχτυλο, πρέπει να χαλαρώσεις και να σταματήσεις να λειτουργείς με βάση τις εντολές του “τέρατος” που εσύ ο ίδιος δημιούργησες.

Η αρχή του “κακού”

Όχι, δεν φταίτε εσείς, φταίει ότι από το σχολείο ακόμα μας έλεγαν ότι ” οι λίστες είναι ο ιδανικός τρόπος για να γίνεις πιο παραγωγικός”. Έτσι όλοι μας πέσαμε θύματα αυτής της συμβουλής, τουλάχιστον μια φορά στην ζωή μας.

Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε το όμορφο ταξίδι μας με τις to-do λίστες, και στα μέσα του δρόμου κουραστήκαμε, γιατί απλά ανακαλύψαμε ότι όλα αυτά που μας έλεγαν ήταν απλά σαχλαμάρες και ότι το ταξίδι μας ήταν απίστευτα αντιπαραγωγικό!

Προθεσμίες

Καταρχήν για να κάνει κάποιος μια λίστα με υποχρεώσεις θα πρέπει να λάβει υπόψιν και άλλους παράγοντες, όπως τον χρόνο που θα του πάρει η εκτέλεση ενός καθήκοντος. Πάρτε για παράδειγμα τον Έλον Μασκ, ο οποίος αν και είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά της σύγχρονης ιστορίας, συνήθως υποτιμά τον χρόνο που μπορεί να χρειαστεί για να επιτευχθεί μια εργασία.

Πολλές φορές έχει ανακοινώσει την κυκλοφορία ενός νέου project σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, και έχει πέσει έξω. Μάλιστα σε μια συνέντευξη του είχε πει: “Γενικά έχω ένα πρόβλημα με την διαχείριση του χρόνου… Είμαι φυσικά αισιόδοξος άνθρωπος. Δεν θα είχα κατασκευάσει αυτοκίνητα ή πυραύλους αν δεν ήμουν. Προσπαθώ να αξιολογώ τον χρόνο όσο το δυνατόν περισσότερο”.

Όπως και ο Έλον, συνήθως υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας και πιστεύουμε ότι οι περισσότερες εργασίες που θα αναθέσουμε στον εαυτό μας θα πάρουν λιγότερο απ’ ότι νομίζουμε, ωστόσο δεν προλαβαίνουμε και μεταθέτουμε τις εργασίες μας για “αύριο”… κάτι που μας πάει στο επόμενο θέμα μας.

Οι λίστες συνήθως δεν ολοκληρώνονται

Δεν σας κρίνουμε, αλλά πότε ήταν η τελευταία φορά που ολοκληρώσατε μια λίστα;

Εκτός από την λάθος εκτίμηση χρόνου, ο λόγος για τον οποίο πολλές εργασίες μετατίθενται στην επόμενη μέρα είναι ότι βάζουμε στην λίστα μας ότι σκεφτούμε, χωρίς να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο που θα έχει στην καθημερινότητα μας και φυσικά πόση “αξία” προσθέτει.

Με άλλα λόγια αναθέτουμε στον εαυτό μας να κάνουμε πράγματα τα οποία δεν έχουμε πολυσκεφτεί και πολλές φορές δεν είναι και τόσο σημαντικά. Επιπλέον, μας εμποδίζουν να νιώθουμε την αίσθηση της ολοκλήρωσης στο τέλος της ημέρας.

Οι λίστες μας κάνουν να αποφεύγουμε αυτά που είναι σημαντικά

Συνήθως όταν κάνουμε λίστες μπερδεύουμε αυτά που είναι σημαντικά, και ξεκινάμε να σβήνουμε τις υποχρεώσεις που δεν έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην δουλειά μας. Για παράδειγμα, αν είσαι πωλητής, η πρώτη προτεραιότητα σου θα πρέπει να είναι να κάνεις όλες τις απαραίτητες κλήσεις για να κερδίσεις νέους πελάτες και φυσικά να αφήσεις στην άκρη το καθαριστήριο, το καθάρισμα του σπιτιού, το πλύσιμο του αυτοκινήτου κ.τ.λ.

Βέβαια υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που γεμίζουν το πρόγραμμα τους με πράγματα που δεν έχουν τόση αξία, επειδή βαριούνται να κάνουν τα πράγματα που πραγματικά έχουν αξία.

Στρατηγική του “κυνηγού”

Σίγουρα ο προγραμματισμός λειτουργεί διαφορετικά για όλους. Εάν οι λίστες υποχρεώσεων λειτουργούν καλά για εσάς, συνεχίστε να τις κάνετε. Αν πάλι δεν το κατέχετε έχουμε να σας προτείνουμε το εξής: Την στρατηγική του “κυνηγού”.

Πριν πολλά χρόνια οι άνθρωποι επιβίωναν με κυνήγι. Εάν ο κυνηγός κατάφερνε να σκοτώσει κάτι, η οικογένεια του θα έτρωγε. Αν όχι, δεν θα έτρωγαν. Ήταν τόσο απλό.

Δεν είχε χρόνο να ελέγξει τα email του, να παραστεί σε βαρετά meetings, να στείλει email για follow up, και φυσικά να κάνει to-do λίστες. Έπρεπε να ξυπνάει κάθε μέρα με έναν στόχο στο μυαλό – να κάνει ένα επιτυχημένο κυνήγι – το οποίο ήταν το πιο σημαντικό πράγμα γι ‘αυτόν.

Νομίζουμε ότι όσον αφορά τον προγραμματισμό, πρέπει να ακολουθήσετε αυτή την στρατηγική. Αντί να κάθεστε να κάνετε λίστες κάθε μέρα, επιλέξτε αυτό που ΠΡΕΠΕΙ να γίνει και θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο.


Διαβάστε επίσης: 5 συμβουλές από τους πιο επιτυχημένους για εσένα που “επιχειρείς”

Share.

Comments are closed.