7 σημάδια που αποκαλύπτουν ότι κάποιος είναι κοινωνιοπαθής

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Υπάρχουν αμέτρητες ταινίες ακόμα και σειρές που έχουν ως κεντρικό χαρακτήρα κάποιον ψυχοπαθή, όπως για παράδειγμα τον Πάτρικ Μπέιτμαν στο “American Psycho” ή τον Τζο Γκόλντμπεργκ στην επιτυχημένη σειρά του Netflix “You”. Πρόκειται για χαρακτήρες, οι οποίοι είναι συνήθως επικίνδυνοι, στην πραγματικότητα όμως δεν ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους και διάγουν μια κανονική ζωή.

Αν και η λέξη “ψυχοπαθής” δεν περιγράφει μια πραγματική ιατρική κατάσταση, συνήθως χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους όταν θέλουν να περιγράψουν ένα άτομο του οποίου η συμπεριφορά αψηφά τους κοινωνικούς κανόνες και τις συμβατικές αντιλήψεις για το σωστό και το λάθος. Η πλησιέστερη διάγνωση που μπορεί να δοθεί σε αυτά τα άτομα είναι η κοινωνιοπάθεια που εντάσσεται στην Αντικοινωνική Διαταραχή της Προσωπικότητας.

Κύρια χαρακτηριστικά της αντικοινωνικής διαταραχής είναι η χρόνια και παντελής αδιαφορία για τις ανάγκες, τα συναισθήματα και τα δικαιώματα των άλλων. Η αδυναμία συμμόρφωσης με τους ηθικούς και κοινωνικούς κανόνες και η ασταθής, παρορμητική και πολλές φορές επιθετική συμπεριφορά.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις που τα άτομα που πάσχουν από αυτή την διαταραχή έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την γοητεία και την ικανότητα χειραγώγησης. Λόγω της ικανότητας τους να χειρίζονται τους γύρω τους, έχουν την ικανότητα να μεταμφιέζουν τη διαταραχή τους και να γίνουν ο καλύτερος φίλος ή ο ευχάριστος γείτονας.

Δείτε παρακάτω 7 σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος είναι κοινωνιοπαθής.

Ενεργούν αποκλειστικά για προσωπικό κέρδος και χειραγωγούν τους άλλους

Έχουν πλήρη επίγνωση του σωστού και του λάθους, του ηθικού και του ανήθικου, αλλά το συμφέρον τους είναι αυτό που υπερισχύει πάντα, με αποτέλεσμα να χειραγωγούν τους άλλους ώστε να τους δώσουν αυτό που θέλουν. Κατανοούν πολύ γρήγορα τις αδυναμίες άλλων ανθρώπων και ξέρουν να τις χρησιμοποιούν. Για αυτό το λόγο οι κοινωνιοπαθείς αισθάνονται καλά με “απλούς” και ψυχικά “αδύναμους” ανθρώπους. Παρακολουθούν τη συμπεριφορά άλλων ανθρώπων και χρησιμοποιούν τις αδυναμίες τους για να πετύχουν τους στόχους τους. Τις περισσότερες φορές δεν έχουν πραγματικές φιλίες και σταθερούς δεσμούς με άλλους ανθρώπους.

Ευφυΐα

Πολλοί κοινωνιοπαθείς είναι ιδιαίτερα ευφυείς, εύγλωττοι, ετοιμόλογοι, με μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους. Φέρουν ακαδημαϊκούς τίτλους (κάποιες φορές πλαστούς) δίχως να έχουν πασχίσει για αυτούς ιδιαίτερα. Κάποιοι από τους κοινωνιοπαθείς έχουν μάλιστα την ικανότητα να σκέφτονται πολύ γρηγορότερα από άλλους ανθρώπους. Οι κοινωνιοπαθείς χρησιμοποιούν όμως την ευφυΐα τους για να πληγώσουν ή να χειραγωγήσουν άλλους ανθρώπους. Για αυτόν τον σκοπό είναι ικανοί να επιστρατεύσουν όλη τους την ευφυΐα.

Έλλειψη ενσυναίσθησης

Χαρακτηριστική σε αυτά τα άτομα είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης και η περιφρόνιση των συναισθημάτων και των δικαιωμάτων των άλλων. Είναι ανίκανοι σε μεγάλο βαθμό να αισθανθούν μετάνοια, λύπη ή άλλο φυσιολογικό συναίσθημα. Παραμένουν μάλιστα απαθείς ακόμα και όταν βλέπουν τις μεγαλύτερες καταστροφές γύρω τους, π.χ. όταν άνθρωποι εξευτελίζονται δημοσίως ή όταν βιάζονται ψυχικά ή σωματικά.

Ανταλλαγή βλεμμάτων

Οι κοινωνιοπαθείς κοιτάζουν τους άλλους συνεχώς στα μάτια επειδή οι άνθρωποι αισθάνονται άβολα μιας και ενστικτωδώς αυτό θεωρείται σημάδι επίθεσης. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν να επιβληθούν πάνω στους άλλους.

Δεν αναγνωρίζονται

Ένα άτομο που δεν έχει συνείδηση θα σας κάνει να πιστεύετε ότι είναι ο πιο γοητευτικός άνθρωπος που έχετε γνωρίσει. Και πραγματικά ο κοινωνιοπαθής είναι αρχικά γοητευτικός, δείχνει πολύ κοινωνικός, πολύπλευρος και σε κάνει – εάν θέλει να σε κατακτήσει – να πιστεύεις ότι είστε πλασμένοι ο ένας για τον άλλο. Θέτει σωστές ερωτήσεις και δίνει την εντύπωση ενός χαρούμενου, αξιαγάπητου και ενδιαφέροντος ανθρώπου. Διηγείται ιστορίες για το ένδοξο παρελθόν του και για τα κατορθώματά του. Ξέρει να χειραγωγεί ανθρώπους έτσι ώστε να πετύχει αυτό που στοχεύει. Στόχος του είναι η νίκη και ο πλήρης έλεγχος άλλων ανθρώπων. Για αυτόν τον λόγο μπορεί να μιμηθεί συναισθήματα, να γελάει π.χ. και να αφήνει τους άλλους να πιστεύουν ότι είναι ανέμελος και χαρούμενoς. Αργότερα όταν πετύχει τον στόχο του γίνεται απρόβλεπτος και προκαλεί στον άλλον συναισθήματα φόβου. Παρόλο που προτρέπει ανθρώπους να κάνουν ασυνήθιστα για αυτούς πράγματα, που πολλές φορές μπορεί να αποβούν και μοιραία, ο κοινωνιοπαθής δεν αναλαμβάνει ποτέ τις ευθύνες του. Αυτός είναι ο “σαγηνευτικός” αυθορμητισμός των κοινωνιοπαθών.

Είναι ανεύθυνοι

Ανευθυνότητα, με αποτυχία διατήρησης σταθερής εργασίας και περάτωσης των οικονομικών υποχρεώσεων. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζουν και τις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους.

Λένε ψέμματα

Οι κοινωνιοπαθείς είναι αναξιόπιστοι και λένε με μεγάλη ευκολία ψέματα. Όταν αυτά αποκαλυφθούν αισθάνονται άβολα και όταν κάποιος τοους φέρνει αντιμέτωπους με την αλήθεια είτε θα αλλάξουν θέμα, είτε θα κατηγορήσουν κάποιον άλλον, είτε – αν τους πιέσετε πολύ- θα εξοργιστούν και θα σας υποδείξουν τα δικά σας μειονεκτήματα, κατηγορώντας σας για όλα. Πάντως είναι μάλλον απίθανο να παραδεχτουν ότι ψεύδονται. Ακόμα και για το παρελθόν τους ψεύδονται οι κοινωνιοπαθείς και πολλές φορές πιστεύουν ότι τα ψέματα τους είναι μέρος της πραγματικότητας.


Διαβάστε επίσης: 10 σημάδια που δείχνουν ότι σε βλέπει μόνο σαν φίλο

Share.

Comments are closed.