15 εκπληκτικές βιβλιοθήκες πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Από ένα αναγνωστήριο του 14ου αιώνα στη Σορβόννη σε μια υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες είναι μερικά από τα πιο σημαντικά κτίρια στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στους τοίχους τους, νέοι και φιλόδοξοι μαθητές διευρύνουν το μυαλό τους σε ένα πλήθος θεμάτων. Ως εκ τούτου, είναι λογικό οι ακαδημαϊκοί φορείς να δαπανήσουν αρκετούς πόρους για να εξασφαλίσουν ότι οι βιβλιοθήκες τους θα εμπνεύσουν τους μαθητές τους. Στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, για παράδειγμα, ανώτεροι υπάλληλοι του σχολείου ανέθεσαν στον παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα Helmut Jahn, να χτίσει την καινούρια βιβλιοθήκη τους. Και χάρη στα εξαίσια σχέδια τους, πολλές βιβλιοθήκες γίνονται τα πιο αξιοθαύμαστα κτίρια στην πανεπιστημιούπολη. Από τις βιβλιοθήκες παραδοσιακού στιλ στο Queens College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μέχρι την κομψή και με σύγχρονη δομή βιβλιοθήκη του Πανεπιστήμιου Loyola στο Σικάγο, πάμε να δούμε τις 15 απο τις πιο όμορφες βιβλιοθήκες πανεπιστημίων στον κόσμο.

Βιβλιοθήκη Fisher Fine Arts, Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία, Φιλαδέλφεια

Ολοκληρωμένη το 1891 από τον αρχιτέκτονα Frank Furness, η βιβλιοθήκη Fisher Fine Arts του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια προστέθηκε στο Εθνικό Μητρώο των ιστορικών τόπων το 1972 και έγινε ένα εθνικό ιστορικό ορόσημο το 1985. Το επόμενο έτος, η βιβλιοθήκη ξεκίνησε μια $16,5 εκατομμυρίων ανακαίνιση διάρκειας τεσσάρων ετών, καθοδηγούμενη απο μια ομάδα που περιλάμβανε τους Venturi, Scott Brown & Assoc., CLIO Group και Marianna Thomas Architects.

Βιβλιοθήκη Duke Humfrey, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Οξφόρδη, Αγγλία

Χτισμένη το 1488, η βιβλιοθήκη Duke Humfrey του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι το παλαιότερο τμήμα της βιβλιοθήκης Bodleian, μιας ομάδας πέντε κτιρίων που χρονολογούνται απο την μεσαιωνική περίοδο εώς τις αρχές του 20ου αιώνα.

Βιβλιοθήκη Suzzallo, Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, Σιάτλ

Σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες του Σιάτλ, Carl F. Gould Sr. και Charles H. Bebb, η βιβλιοθήκη Suzzallo του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον σε Gothic στιλ, άνοιξε το 1926.

Βιβλιοθήκη Peabody, Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Βαλτιμόρη

Η βιβλιοθήκη Peabody, η οποία λειτούργησε το 1878, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Edmund G. Lind απο τη Βαλτιμόρη, σε συνεργασία με τον πρώτο κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Hopkins, Nathaniel H. Morison. Πάνω απο το κεντρικό αίθριο ανυψώνονται πέντε όροφοι με μαντεμένια μπαλκόνια, δημιουργώντας ένα δραματικό αποτέλεσμα.

Βιβλιοθήκη του Queen’s College, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Οξφόρδη, Αγγλία

Ο αρχιτέκτονας της βιβλιοθήκης Queen’s College στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που χτίστηκε μεταξύ 1692 και 1695 είναι άγνωστος, αλλά έρευνες δείχνουν ότι τα εύσημα πρέπει να πάρει ο Henry Aldrich, ο τότε πρύτανης της Christ Church, ο οποίος σχεδίασε και άλλα κτίρια στην Οξφόρδη, ή ο Timothy Halton, ο κοσμήτορας του Queen’s College την περίοδο που κατασκευάστηκε η βιβλιοθήκη.

Βιβλιοθήκη Joe και Rika Mansueto, Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Σικάγο

Ο σχεδιασμός του γυάλινου θόλου της Βιβλιοθήκης Joe και Rika Mansueto έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία (όπως το βραβείο GE Edison Award of Merit) από την ολοκλήρωση του κτιρίου το 2011. Ο αρχιτέκτονας Helmut Jahn περιέλαβε ηλιακά ελεγχόμενη γυάλινη επιφάνεια και ταυτόχρονα εξασφάλισε άφθονο εσωτερικό χώρο για να χρησιμοποιούν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Βιβλιοθήκη Linderman, Πανεπιστήμιο Lehigh, Βηθλεέμ, Πενσυλβανία

Η βιβλιοθήκη Linderman, η οποία λειτούργησε το 1878, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα της Φιλαδέλφειας Addison Hutton, ο οποίος μοντελοποίησε την ενετική αρχιτεκτονική μετά το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Βιβλιοθήκη Uris, Πανεπιστήμιο Cornell, Ithaca, Νέα Υόρκη

Σχεδιασμένη από τον πρώτο φοιτητή αρχιτεκτονικής του Cornell, William Henry Miller, του οποίου το πορτρέτο κρέμεται στο βόρειο τοίχο του λόμπι, η βιβλιοθήκη Uris άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες της τον Οκτώβριο του 1861.

Memorial Library του William Andrews Clark, UCLA, Λος Άντζελες

Κατασκευασμένη μεταξύ του 1924 έως 1926 από τον αρχιτέκτονα Robert D. Farquhar, η William Andrews Clark Memorial Library χρηματοδοτήθηκε από τον φιλάνθρωπο William Andrews Clark Jr. (ο οποίος ίδρυσε επίσης τη Φιλαρμονική του Λος Άντζελες) για να στεγάσει την αυξανόμενη συλλογή του από σπάνια βιβλία.

Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα, Σαλαμάνκα, Ισπανία

Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα χτίστηκε τον 16ο αιώνα.

Αναγνωστήριο Saint-Jacques, Βιβλιοθήκη της Σορβόννης, Πανεπιστήμιο Παρισίου-Σορβόννης, Παρίσι

Ανοίγωντας το 1328, το αναγνωστικό κέντρο Saint-Jacques στη βιβλιοθήκη της Σορβόννης στο Παρίσι αναστηλώθηκε μεταξύ του 1885 και 1901 από τον γάλλο αρχιτέκτονα Henri Paul Nénot.

Βιβλιοθήκη Wren, Trinity College, Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Κέιμπριτζ, Αγγλία

Ολοκληρωμένη το 1695 από τον Sir Christopher Wren, η Βιβλιοθήκη Wren του Trinity College στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, περιέχει περισσότερα από χίλια μεσαιωνικά χειρόγραφα, πολλά βιβλία από την προσωπική συλλογή του Sir Isaac Newton, μια συλλογή των πρώτων εκδόσεων του Σαίξπηρ, την συλλογή αγγλικής λογοτεχνίας του 18ου αιώνα των Rothschild και τα χειρόγραφα του A. A. Milne απο το Winnie-the-Pooh και το The House at Pooh Corner.

Loyola Information Commons, Πανεπιστήμιο Loyola του Σικάγου

Χτισμένη το 2007 από την τοπική εταιρία Solomon Cordwell Buenz, το Loyola Information Commons στο Πανεπιστήμιο Loyola του Σικάγου, προσφέρει στους φοιτητές απαράμιλλη θέα στη λίμνη Μίτσιγκαν.

Βιβλιοθήκη Trinity College, Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου

Η βιβλιοθήκη Trinity College στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της χώρας, αλλά είναι και από τις πιο όμορφες. Το κύριο τμήμα του Long Room (εικόνα) χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα. Σήμερα, περιέχει περίπου 200.000 από τα παλαιότερα βιβλία της βιβλιοθήκης.

Η βιβλιοθήκη σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων Beinecke, Πανεπιστήμιο Yale, New Haven

Η βιβλιοθήκη σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων Beinecke στο Πανεπιστήμιο Yale είναι αναμφισβήτητα το πιο μοναδικό κτίριο σε μια πανεπιστημιούπολη εκπληκτικών κατασκευών. Ολοκληρωμένη το 1963 από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Gordon Bunshaft, η βιβλιοθήκη είναι επενδεδυμένη με μάρμαρο στο εσωτερικό της για να ενισχύσει τον ελάχιστο φωτισμό (που βοηθά να μην καταστραφούν τα σπάνια βιβλία).

Share.

Comments are closed.