Τα υάλινα γλυπτά του Ettore Sottsass

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

«Προσπάθησα να απομακρυνθώ από τα καθημερινά αντικείμενα και αναζήτησα να δημιουργήσω Υάλινα αντικείμενα, με κεφαλαίο το “Υ”» είχε πει ο Ιταλός αρχιτέκτονας Ettore Sottsass. «Βεβαίως, αυτή είναι μια επικίνδυνη προσέγγιση, γιατί δεν θέλω να είμαι καλλιτέχνης ή γλύπτης, αλλά εν τέλει τα αντικείμενα τα οποία παράγω μοιάζουν με υάλινα γλυπτά και παρ’ όλα αυτά δεν είναι: είναι ένα μίγμα πού’ναι δύσκολο να συλλάβει ο νους».

Τα «γλυπτά» του Ιταλού αρχιτέκτονα – περισσότερα από 220 κομμάτια, και πολλά από αυτά για πρώτη φορά στη διάθεση του κοινού- εκτίθενται στο Stanze del Vetro, στη Βενετία, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ettore Sottsass.

Ο Sottsass άρχισε να συνεργάζεται με φημισμένους υαλουργούς της νήσου Μουράνο, τη δεκαετία του 1940 και εξέθεσε λίγα υαλουργήματά του στη Μπιενάλε του 1948.

«Άρχισε να δημιουργεί υάλινα γλυπτά στις αρχές της δεκαετίας του 1980, εισάγοντας τη χρήση κόλλας και αμφισβητώντας τις παραδόσεις της τέχνης της υαλουργίας του Μουράνο. Υπερβαίνει τα όρια των αντικειμένων, χρησιμοποιώντας υλικά όπως γυαλί, πλαστικό και πολυανθρακικά πολυμερή» εξηγεί ο επιμελητής της έκθεσης και διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορίας της Τέχνης στο Ίδρυμα Giorgio Cini, Luca Massimo Barbero. «Τα υάλινα κομμάτια του είναι πολύπλοκοι οργανισμοί, σχεδιασμένοι ωσάν να ήταν χαρακτήρες. Είναι όντα από διάφορα στοιχεία τα οποία δημιουργούν έναν ζωντανό αλλά και φανταστικό κόσμο».

Info: Η έκθεση είναι στο νησάκι San Giorgio Maggiore, στη λιμνοθάλασσα, έως τις 30 Ιουλίου.

 

 

 

 

 

 

 

ettore sottsass | portrait © bruno gecchelin

Share.

Comments are closed.