«Σημειώσεις ενός πορνόγερου» η άλλη πλευρά του “American way of life”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οι σελίδες από τις «Σημειώσεις ενός πορνόγερου» είναι βρεγμένες με αλκοόλ, στάζουν αυτοσαρκασμό και έχουν έντονη τη μυρωδιά του σεξ. Η γραφή του Μπουκόφσκι η οποία συχνά γίνεται βωμολοχική δεν αρέσει σε όλους άλλα έχει φανατικούς θαυμαστές οι οποίοι την βρίσκουν πνευματώδη και απολαυστικά ρεαλιστική.

Aν κάποιος κατέτασσε τα διηγήματα του Μπουκόφσκι κάτω από την κατηγορία «Αυτοβιογραφία», δεν θα έπεφτε και πολύ έξω, αφού όσοι τον ήξεραν καλά αναγνωρίζουν μέσα στα βιβλία του τις προσωπικές του περιπέτειες. Η σωματική βία που ο συγγραφέας δέχτηκε από τον πατέρα του όταν ήταν παιδί αλλά και η πολύ άσχημη εμφάνιση του (παραμόρφωση του προσώπου του λόγω μιας επιθετικής ακμής που πέρασε στην εφηβεία) φαίνεται ότι διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του και ακόνισαν τον κυνισμό του.

Εκτός από τα προσωπικά βιώματα, στα έργα του Μπουκόφσκι αντικατοπτρίζεται η περιθωριακή, αναρχική πλευρά της αμερικανικής πραγματικότητας, την οποία, μέχρι πρόσφατα, η αμερικανική λογοτεχνία είτε καταδίκαζε είτε, ηθελημένα, αγνοούσε. Οι ιστορίες του διαδραματίζονται στο περιθώριο, εκεί όπου το «Αμερικανικό όνειρο» μετατρέπεται σε «Αμερικανικό εφιάλτη» πολτοποιώντας τα ιδανικά της συντηρητικής κοινωνίας. Ο ίδιος, σε όλο το συγγραφικό του έργο, παραμένει πιστός στη δική του ιδεολογία η οποία εξαντλείται στο τρίπτυχο Αλκοόλ – Σεξ – Λογοτεχνία (όχι απαραίτητα με την ίδια σειρά).

Οι «Σημειώσεις ενός πορνόγερου» («Stories of a Dirty Old Man») άρχισαν να δημοσιεύονται το Μάιο του 1967 στην εναλλακτική εφημερίδα του Λος Άντζελες «Open City» και πολύ γρήγορα έκαναν τον συγγραφέα διάσημο σε όλο τον κόσμο.
Είναι η αυτοβιογραφία σε συνέχειες ενός ανθρώπου που ζει επικίνδυνα – κάθε πρόταση που χαράζει ο Τσαρλς Μπουκόβσκι πάνω στο χαρτί, μπορεί να είναι η τελευταία του.

“Άνθρωποι έρχονται στην πόρτα μου – πραγματικά, πάρα πολλοί – και μου κτυπούν απλά για να μου πουν ότι οι «Σημειώσεις ενός πορνόγερου» τους ερεθίζουν. Ένας αλήτης του δρόμου μου φέρνει ένα τσιγγάνο με τη γυναίκα του και μαζί μιλούμε και πίνουμε μαζί το μισό βράδυ. Μια τηλεφωνήτρια από το Newburgh της Νέας Υόρκης μου στέλνει χρήματα. Θέλει να σταματήσω να πίνω μπύρες και να τρώω καλά. Κάποιος τρελός που αυτοαποκαλείται «Βασιλιάς Αρθούρος» και ζει στο Hollywood θέλει να με βοηθήσει στο γράψιμο. Ένας γιατρός έρχεται σπίτι μου και μου λέει: “Διάβασα τα κείμενά σου και πιστεύω ότι μπορώ να σε βοηθήσω. Παλιά ήμουν ψυχίατρος”. Τον έδιωξα…”

Ο Τσαρλς Μπουκόβσκι είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ποιητής της Αμερικής. – Jean Genet

Κάθε αράδα του Τσαρλς Μπουκόβσκι, μολυσμένη από τον τρόμο του αμερικάνικου εφιάλτη, αρθρώνει το φόβο και την αγωνία ενός περιθωρίου, που δεν είναι πια μειοψηφία, αλλά περιλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που στέκονται στη νεκρή ζώνη ανάμεσα στη βίαιη απανθρωπιά και την ανήμπορη απελπισία. – Henry Miller

Share.

Comments are closed.