Ο ‘Ακραμ Χαν ετοιμάζει το χορευτικό “κύκνειο άσμα” του

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ένας από διασημότερους χορευτές και χορογράφους της Βρετανίας, ο ‘Ακραμ Χαν, καταπιάνεται με την αύξηση της ξενοφοβίας στην τελευταία του δουλειά, που δηλώνει ότι θα είναι και η τελευταία του ως κορυφαίου χορευτή.

Η παραγωγή “Xenos” είναι ο φόρος τιμής του Χαν στους ινδούς στρατιώτες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας που πολέμησαν στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Επικεντρώνεται στην ιστορία ενός ινδού στρατιώτη, αλλά καταπιάνεται και με σύγχρονα πολιτικά θέματα.

“Ξένος σημαίνει αλλοδαπός, άγνωστος, στα ελληνικά. Από τη λέξη αυτή προέρχεται η ξενοφοβία, και (η παραγωγή αυτή) πράγματι ταιριάζει με το πώς αντιλαμβάνομαι τον σημερινό κόσμο και πώς η ξενοφοβία αυξάνεται”, δήλωσε.

Ο 43χρονος Χαν θα χορέψει ένα κομμάτι από το “Xenos” τη βραδιά των εγκαινίων του Darbar Festival, του ετήσιου φεστιβάλ ινδικής κλασικής μουσικής απόψε στο Λονδίνο.

Μετά τη μεγάλη πρεμιέρα που θα δοθεί του χρόνου στην Αθήνα, η παράσταση Xenos θα περιοδεύσει στην Αυστραλία, τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, με μια στάση στο θέατρο Sadler’s Wells του Λονδίνου το 2018.

Γεννημένος στο Λονδίνο, από γονείς από το Μπανγκλαντές, ο Χαν τιμήθηκε το 2005 από τη βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ που του απένειμε τον τίτλο του Μέλους της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (ΜΒΕ) για την προσφορά του στον χορό.

Ο Χαν δηλώνει ότι θα σταματήσει να είναι ο πρώτος χορευτής σε μεγάλες παραγωγές, αλλά θα συνεχίσει να χορεύει σε μικρότερους ρόλους. Πέρα από το γεγονός ότι θέλει μια ανάπαυλα από τη σωματική καταπόνηση που απαιτεί ο χορός, ο Χαν θέλει να επικεντρωθεί σε άλλους τομείς.

“Θα ήθελα να εστιάσω περισσότερο στη χορογραφία. Εργάζομαι πολύ για τον κινηματογράφο. Είμαι γοητευμένος από τον κινηματογράφο και αυτό το μέσο, τη δράση, το πώς μπορείς να αφηγείσαι ιστορίες μέσα από την κάμερα”, τονίζει.

“Απλά ήρθε ο καιρός που αισθάνθηκα και είπα: ‘ΟΚ, ως εδώ’. Ξέρετε, θα συνεχίσω να προπονούμαι αλλά όχι με την αυστηρότητα και την ένταση με την οποία ασκούμαι όταν προετοιμάζομαι για να είμαι ο πρώτος χορευτής σε παραστάσεις”.

Share.

Comments are closed.