Οι νέοι στην Κίνα ανακαλύπτουν τη μαγεία του βινυλίου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αν και οι δίσκοι βινυλίου έχουν χάσει εδώ και καιρό τη μάχη από τα CD και το δωρεάν κατέβασμα τραγουδιών από το Διαδίκτυο, το βινύλιο δείχνει να επιστρέφει στην Κίνα.

«Τα τελευταία δύο χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι έρχονται στο δισκοπωλείο μου και τους ακούω να μιλούν για βινύλια. Είμαι τόσο χαρούμενος που το βλέπω αυτό» λέει ο 60χρονος Τσιν Φανγκγιόνγκ από τη Χανγκτζόου. Ο Τσιν, ο οποίος διαθέτει μία συλλογή περίπου 100.000 δίσκων, παρατηρεί ότι τα τελευταία χρόνια να αναβιώνει πάλι το βινύλιο στις εγχώριες μουσικές παραστάσεις, όπου σχεδόν κάθε δισκογραφική εταιρεία διαθέτει ένα περίπτερο με βινύλια.

Εμπειρογνώμονες της μουσικής βιομηχανίας εκτιμούν ότι το ανανεωμένο ενδιαφέρον για το βινύλιο στην Κίνα οφείλεται στην αναγέννησή του σε Ευρώπη και Αμερική, η οποία ξεκίνησε εδώ και χρόνια.

Έρευνα της Deloitte προέβλεψε ότι οι πωλήσεις βινυλίου θα αποφέρουν παγκοσμίως 1 δισεκ. δολάρια το 2017, για πρώτη φορά αυτόν τον αιώνα, ποσό που αντιστοιχεί στο 6% των παγκόσμιων εσόδων από τη μουσική. Επιπλέον, η μουσική βιομηχανία αναμένει φέτος πωλήσεις 40 εκατ. δίσκων βινυλίου.

Η κινεζική εταιρεία κατασκευής δίσκων βινυλίου « YongTong» στη νότια πόλη Γκουανγκτζόου ηγήθηκε της αυξανόμενης τάσης προς το βινύλιο. Η εταιρεία άνοιξε το 2015 ένα τμήμα παραγωγής βινυλίου, το πρώτο έπειτα από 20 χρόνια αφότου η Κίνα είχε κλείσει το τελευταίο τμήμα παραγωγής.

Ο Τσεν Γινγκμίνγκ, γενικός διευθυντής της εταιρείας, είπε ότι εμπνεύστηκε την ιδέα από τον γιο του, φανατικό μουσικόφιλο. Πριν από πέντε χρόνια, ο τότε 17χρονος του ζήτησε να του αγοράσει ένα πικ-απ. «Έμεινα έκπληκτος. Πού το είχε δει;» αναρωτιέται ο Τσαν. Αργότερα έμαθε ότι οι δίσκοι είχαν επανακάμψει στο εξωτερικό και κάποια από τα ινδάλματα του γιου του είχαν ηχογραφήσει σε βινύλιο.

Share.

Comments are closed.